UPSC a depus plângere penală împotriva lui Cioloş

Vicepreşedintele Uniunii Popular Creştine (UPSC) Paul Sârbu a depus, marţi, la Parchetul ICCJ, o plângere penală împotriva ministrului Agriculturii Dacian Cioloş pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, susţinând că acesta a favorizat firme ale lui Dan Voiculescu şi lui Culiţă Tărâţă.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului UPSC a depus plângere penală împotriva lui Cioloş

UPSC a depus plângere penală împotriva lui Cioloş

Potrivit unui comunicat al UPSC remis agenţiei MEDIAFAX, ministrul Agriculturii a emis în data de 31 ianuarie Ordinele nr. 168 şi 169, privind constituirea Organizaţiilor utilizatorilor de apă pentru irigaţii (OUAI) „Băneasa-Grivco” şi „Insula Mare a Brăilei”.

"Aceste ordine au fost emise cu încălcarea flagrantă a legislaţiei în vigoare, întrucât cele două societăţi care au constituit OUAI amintite, respectiv SC Grivco SA şi SC TCE 3 Brazi SRL, nu întrunesc condiţiile cerute de lege pentru acest tip de asociere", susţine UPSC.

Conform UPSC, în cazul OUAI „Băneasa-Grivco”, cu suprafaţa de 3380 de hectare terenul în cauză a fost predat în august 2007 de către Agenţia Domeniilor Statului Academiei Române, cu încălcarea Legilor nr. 268/2001 (n.r - privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului) şi 752/2001 (n.r. - privind organizarea şi funcţionarea Academiei Române), modificată prin Legea 251/2007.

"Ulterior, în octombrie 2007, Academia Română a dat în arendă terenul respectiv către Grivco SA, cu încălcarea Legii 16/1994 (Legea arendei - n.r.). Prin această manevră, statul român nu primeşte nicio remuneraţie de la Grivco SA pentru terenul pe exploatat pe o durată de 40 de ani, conform contractului de arendă şi, mai mult, oferă subvenşii pentru irigaţii în valoare de 400 lei/hectar", se arată în comunicatul UPSC.

Totodată, în cazul OUAI „Insula Mare a Brăilei”, cu suprafaţa de 64663 hectare, constituită prin Ordinul ministrului Agriculturii, nr. 169 din 31.01.2008, o parte din terenul în cauză face obiectul unui proces de reziliere dintre SC TCE 3 Brazi SRL şi ADS, susţine UPSC, apreciind că Ordinul emis de ministrul Dacian Cioloş încalcă prevederile Legii nr. 138/2004, a îmbunătăţirilor funciare, conform căreia "pentru constituirea Organizaţiei utilizatorilor de apă pentru irigaţii este necesară, ca o condiţie imperativă, deţinerea cu titlu valabil a terenurilor agricole".

"Numai în acest caz, prejudiciul adus statului este de aproximativ 24,5 milioane de euro, reprezentând subvenţii pentru irigaţii, în valoare de 400 lei/hectar, şi datorii anterioare, pe care ADS le are de recuperat de la SC TCE 3 Brazi SRL", arată UPSC.

Paul Sîrbu, vicepreşedinte UPSC, a apreciat că "manevra ilicită prin care ministrul Agriculturii a autorizat constituirea celor două Organizaţii vizează alocarea unor fonduri importante de la bugetul statului, sub formă de subvenţii pentru irigaţii, către două firme ce aparţin unor politicieni importanţi: Dan Voiculescu şi Culiţă Tărâţă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici