Vadim Benyatov, trimis în judecată

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus, joi, trimiterea în judecată a lui Vadim Benyatov Don, pentru iniţierea şi constituirea unui grup infracţional organizat cu caracter transnaţional şi spionaj.

Urmărește
6 afișări
Imaginea articolului Vadim Benyatov, trimis în judecată

Vadim Benyatov, trimis în judecată

Potrivit unui comunicat al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Vadim Benyatov Don ar fi făcut parte din grupul infracţional cu caracter transnaţional şi spionaj economic, alături de Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, care sunt judecaţi în dosarul numit "dosarul privatizărilor".

Procurorii consideră că Benyatov ar fi valorificat informaţiile obţinute de la ceilalţi membri ai grupului infracţional organizat, utilizându-le atât cu prilejul întâlnirilor oficiale în procesele de negociere, cât şi în cadru extra-oficial cu Dorinel Mucea, Radu Donciu, precum şi cu foştii ministri Zsolt Nagy şi Codruţ Sereş.

Probele din dosar duc la concluzia că Vadim Benyatov ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat extern (organizaţie) format din Stamen Stanchev şi la care au aderat şi Susak Michal şi Mustafa Oral. Potrivit procurorilor, grupul - concentrat pe obţinerea de date şi informaţii secrete referitoare la privatizarea unor societăţi strategice româneşti din domeniu energetic şi de comunicaţii- ar fi fost sprijinit de Mucea şi Donciu.

Benyatov - angajat al unei organizaţii străine- este acuzat că ar fi luat măsuri în vederea obţinerii de informaţii secrete din domeniul energetic, al economiei naţionale a României, informaţii care ar fi fost de natură să pericliteze securitatea statului.

Procurorii mai susţin că, în contextul identificării unor oportunităţi de afaceri în România în domeniul energiei şi comunicaţiilor, ce intră în sfera de preocupări ale CSFB (Europe) Ltd. London, unul din responsabilii acestei instituţii, Benyatov, împreună cu un alt responsabil, Susak Michal, ar fi iniţiat acţiuni de "racolare a persoanelor responsabile din ministerele de resort din România (Ministerul Economiei şi Comerţului şi Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei) care, prin natura funcţiilor şi atribuţiilor deţinute puteau deveni surse de informare adecvate", se mai arată în comunicat.

Conform procurorilor, Benyatov ar fi achiziţionat informaţii nedestinate publicităţii fie direct, fie prin intermediul celorlalţi membrii ai grupului organizat infracţional şi a vizat zona de interes economic.

Dosarul a fost trimis instanţei Curţii de Apel Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici