- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Valentin Ceauşescu cere instanţei tablourile confiscate la revoluţie
Avocatul lui Valentin Ceauşescu a depus, la termenul de marţi, decizia definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a dispus înapoierea tablourilor confiscate la revoluţie.
Valentin Ceauşescu cere instanţei tablourile confiscate la revoluţie
Până la termenul următor, stabilit de instanţa Tribunalului Bucureşti în 2 octombrie, celelalte părţi din dosar urmează să studieze decizia instanţei supreme în acest caz.
Valentin Ceauşescu a solicitat Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) anumite bunuri culturale mobile indisponibilizate de către Parchet, care au fost încredinţate muzeului în 1990, de către Procuratura Generală Secţia a V-a.
"Aceste bunuri care fac obiectul cererii de chemare în judecată a Muzeului Naţional de Artă al României de către Valentin Ceauşescu au fost încredinţate în custodie muzeului de către organele de cercetare şi urmărire penală. Prin urmare, Muzeul Naţional de Artă al României a fost chemat în mod greşit în judecată", informa MNAR în acest caz.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Totodată, MNAR a informat instanţa, la un termen anterior, că în procesele-verbale de predare a bunurilor către instituţie, în ianuarie 1990, "nu se fac menţiuni despre provenienţa şi situaţia juridică a bunurilor predate", astfel încât nu poate "trasa o graniţă între patrimoniul fostului Partid Comunist Român şi cel al familiei Ceauşescu".
De asemenea, muzeul a cerut instanţei să verifice şi să nominalizeze bunurile care aparţin de drept lui Valentin Ceauşescu şi să decidă dacă bunurile solicitate de acesta intră sub incidenţa Decretului-Lege nr. 30 din 18 ianuarie 1990 privind trecerea în proprietatea statului a patrimoniului fostului PCR.
Instanţa a hotărât ca Ministerul Culturii şi Cultelor să fie introdus în proces în calitate de intervienent.
În octombrie 2006, Tribunalul Bucureşti i-a dat lui Valentin Ceauşescu caştig de cauză pentru recuperarea mai multor bunuri, confiscate în decembrie 1989. Pe listă se regăsesc aproape 50 de tablori semnate de autori celebri, cum ar fi Theodor Pallady, Corneliu Baba, Victor Brauner, dar şi sculpturi şi piese de mobilier unicat.
Cele cinci tablouri care nu s-au regăsit în decizia instanţei sunt toate uleiuri pe panză, respectiv "Natură statică cu pere", a lui Alexandru Ciucurencu, "Balerina în repaos", de Iosif Iser, "Natura statică donite", a lui Alexandru Ciucurencu, "Natură statică cu flori", a lui Dumitru Ghiaţă şi "Natură statică vas cu flori", lucrare aparţinând lui Nicolae Tonitza.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO