Violenţa în familie. Trei dosare penale în doar câteva ore, într-un judeţ din ţară. Expertă: Sperăm că în curând vom avea brăţările de monitorizare electronică a agresorilor

  • Poliţiştii din judeţul Braşov au deschis trei dosare penale pentru violenţă în familie în ultimele 24 de ore, în două dintre cazuri victime fiind soţiile, iar în altul, petrecut la Zărneşti, victimă este mama agresorului.
  • Cazurile de violenţă domestică sunt însă, mult mai multe, în contextul în care, multe dintre victime nu pot apela la poliţie sau le e teamă.
  • Simona Voicescu, Asociaţia Necuvinte: „să ne amintim de Denisa Martin care a fost ucisă de fostul iubit la doar 19 ani, pe 15 iulie, anul acesta. Violenţa în familie nu ne permite să facem greşeli, vorbim de vieţi umane”.
  • Iolanda Beldianu, preşedinta Asociaţiei Pas alternativ: Sindromul Stokholm este un motiv pentru care victimele refuză ordinul de protecţie.
Urmărește
1427 afișări
Imaginea articolului Violenţa în familie. Trei dosare penale în doar câteva ore, într-un judeţ din ţară. Expertă: Sperăm că în curând vom avea brăţările de monitorizare electronică a agresorilor

În noaptea de vineri spre sâmbătă, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că o femeie din municipiul Braşov ar fi fost agresată fizic de către fostul său soţ. Oamenii legii au emis ordin de protecţie provizoriu pe o perioadă de 5 zile faţă de bărbat, prin care i s-a interzis să se apropie la o distanţă mai mică de 100 de metri faţă de persoana vătămată şi de adresa ei de domiciliu. De asemenea, cercetările sunt continuate în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, în care se va propune soluţie legală la finalizarea anchetei.

Apoi, vineri după-amiaza, poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Hoghiz au fost sesizaţi prin apelul unic de urgenţă 112, de către o femeie din localitatea Hoghiz cu privire la faptul că, pe fondul unor discuţii contradictorii, fostul său soţ ar fi agresat-o fizic. Şi în acest caz, poliţiştii au emis ordin de protecţie provizoriu pe o perioadă de 5 zile faţă de bărbat. În cauză, cercetările continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea, urmând să se propună o soluţie legală la finalizarea anchetei

Şi în oraşul Zărneşti, poliţiştii au fost solicitaţi pentru aplanarea unui conflict în familie. Aici, un bărbat este acuzat că a adresat ameninţări membrilor familiei sale şi ar fi agresat-o fizic pe mama sa. În conformitate cu prevederile legale şi având în vedere faptul că, în urma completării formularului de evaluare a riscului s-a constatat faptul că există pericol iminent, poliţiştii au emis ordin de protecţie provizoriu pe o perioadă de 5 zile faţă de bărbat. A fost deschis un dosar penal, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Zărneşti.

În Braşov funcţionează de 20 de ani o reţea locală a intervenţiilor în cazurile de violenţă domestică. Poliţia a intervenit mai întotdeauna exemplar, chiar şi când nu exista lege sau reglementat ordinul de protecţie şi ordinul de protecţie provizoriu. Mulţi dintre poliţişti au participat de-a lungul timpului, constant, la întâlnirile Reţelei naţionele de prevenire a violenţei în familie şi asta a avut impact asupra muncii lor ”, arată Iolanda Beldianu, preşedinta Asociaţiei Pas alternativ, psiholog specializat pe violenţă domestică. 
 

Violenţa în familie nu trebuie ignorată

Simona Voicescu, preşedinta Asociaţiei Necuvinte, un ONG care sprijină gratuit supravieţuitoarele violenţei domestice, spune că acest tip de abuz nu trebuie ignorat vreodată fiindcă, de cele mai multe ori, are ca final crima. 

3 ordine de protecţie emise în câteva ore in judeţul Braşov, mii de cazuri în toată ţara. Îmbucurător că poliţiştii din Braşov reacţionează rapid, dar violenţa în familie nu trebuie ignorată niciodată, sunt comportamente repetitive şi ştim cu toţii că pot duce la femicid, la comportamente extreme”, spune Voicescu, pentru MEDIAFAX.

În condiţiile în care măsurile integrate şi viabile (încă) se lasă aşteptate, experta consideră că, atunci când un fenomen infracţional nu înregistrează scăderi de la an la an - indiferent de schimbările legislative, campanii şi informări - înseamnă că statul trebuie să aplice măsuri mult mai dure, măsuri menite să descurajeze.

Ordinele de protecţie sunt instrumente extrem de eficiente şi s-a muncit foarte mult pentru a avea aceste baze legale, dar avem de asemenea şi posibilitatea legală de reţinere pentru 24 de ore. Studiile internaţionale au arătat că uneori, doar coerciţia poate schimba traseul unei drame care aşteaptă să se întâmple”.

O toleranţă zero din partea statului român ar însemna măsuri mult mai dure împotriva agresorilor, crede preşedintă Asociaţiei Necuvinte. Ea aduce în discuţie necesitatea implementării măsurii brăţărilor electronice de monitorizare electronică a agresorilor, instrument care va schimba dinamica fenomenului violenţei în familie. „Dar până atunci, să ne amintim de Denisa Martin care a fost ucisă de fostul iubit la doar 19 ani, pe 15 iulie, anul acesta. Violenţa în familie nu ne permite să facem greşeli, vorbim de vieţi umane. Măsurile dure trebuiesc luate de la momentul în care victima alertează autorităţile pentru că s-ar putea să nu mai existe, din nefericire, o a două şansă”, punctează Voicescu.

 

 Sindromul Stokholm, o piedică pentru victime şi pentru poliţişti

 
Iolanda Beldianu crede că femeile au mai multă încredere să apeleze la poliţie pentru că sunt ajutate, însă sunt şi cazuri în care însăşi victima refuză OPP-ul pe motiv că „nu vrea să îi facă rău agresorului”. „Din păcate, sindromul Stokholm se manifestă şi asa. Am avut recent caz de genul acesta. Aici însă e nevoie ca poliţişii să cunoască specificul personalităţii victimei şi a agresorului, precum şi dinamica relaţiei din cuplul abuziv”, mai arată specialista.
 
Preşedinta Pas alternativ spune că în ultimul timp s-au obţinut OP-uri şi pe motiv de abuz emoţional (nu doar pe violenţă fizică), un pas în faţă pentru persoanele care trec prin violenţă emoţională. „Uneori, aceste femei cer ajutor pentru că se gândesc că dacă nu sunt bătute nu are cine şi cum să le ajute. Pentru asta există mai multe grupuri de suport în întreaga ţară”, conchide Beldianu.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici