Adana şi Gaziantep. Locul unde mâncarea întâlneşte istoria. Ce poţi mânca şi vizita în acestă regiune a Turciei

  • Adana şi Gaziantep, două dintre cele mai interesante oraşe ale Turciei, sunt deja cunoscute în România, în special datorită fotbaliştilor şi antrenorilor români care au activat în aceste oraşe
  • Însă, dincolo de fotbal, această zonă are un potenţial turistic remarcabil, care merită descoperit.
  • De la preparatele culinare unice, care au dus faima regiunii în întreaga lume, până la peisajele spectaculoase şi obiectivele turistice pline de istorie, Adana şi Gaziantep oferă o experienţă de neuitat pentru orice călător.
Urmărește
31 afișări
Imaginea articolului Adana şi Gaziantep. Locul unde mâncarea întâlneşte istoria. Ce poţi mânca şi vizita în acestă regiune a Turciei
Cu o distanţă de zbor scurtă din Istanbul, aceste oraşe se află la mica distanţă unul de altul într-o regiune a Turciei ce oferă multe oportunităţi de explorare. Zona te va impresiona din momentul în care vei zări din avion vârfurile acoperite de zăpadă ale Munţilor Taurus.
 

Mâncare, vedeta regiunii

Adana este renumită pentru bucătăria sa unică, în special pentru cărnurile la grătar şi mâncărurile tradiţionale. Vizitatorii se pot bucura de specialităţi locale care evidenţiază patrimoniul culinar al regiunii.
 
Mâncare bună pare a fi laitmotivul acestei părţi a Turciei. Gaziantep este cunoscută drept capitala culinară a Turciei. În special, localnicii sunt mândri că au „cea mai bună Baklava din Turcia”. 
 
Adana Kebab
 
Cel mai iconic fel de mâncare din regiune este, fără îndoială, Adana Kebab. Această frigăruie picantă este preparată din carne de miel tocată fin, condimentată cu piper roşu şi sare şi gătită pe cărbuni. Kebab-ul este servit de obicei cu pâine plată, legume la grătar şi o salată picantă cunoscută sub numele de ezme 12. Acesta a primit statutul de „denumire de origine protejată”, care îi asigură calitatea şi autenticitatea.
 
 
Ficatul în stil Adana
 
Mergând şi adminirând centrul Adanei vei simţi cu singuranţa un miros specific ce vine de la multele grătare din jur. Atunci vei fi sigur că ai ajuns într-un loc ce oferă alt produs celebru al reagiunii.
 
Ficatul în stil Adana este un fel foarte popular, adesea preparat la grătar şi servit cu napi. Acesta şi-a câştigat reputaţia de mâncare stradală pe care localnicii o savurează în orice moment al zilei.
 
İçli köfte (chiftea umplută) 
 
Este un fel de mâncare complicat de preparate, dar cu un gust pe măsura efortului. Se compune dintr-o coajă delicată din bulgur măcinat fin, frământat într-un aluat neted şi apoi umplut cu un amestec aromat de carne tocată, ceapă, mirodenii şi ierburi. Arta constă în crearea unei învelişuri subţiri şi simetrice care să încorporeze umplutura săţioasă, rezultând un echilibru perfect al texturilor şi aromelor. 
 
Peşte şi fructe de mare
 
Zona Adana, prin proximitatea de Marea Mediterană, oferă şi preparate proaspete din peşte şi fructe de mare. Oraşelele şi satele din jur aduc zilnic capturile zilei către restaurantele din Adana şi împrejurimi.
 
Lapte cu banane ( da, ai citit bine)
 
Dacă eşti full de mâncare bună. Este timpul şi pentru o băutură locală. Cafea bună şi ceai găseşti la orice colt de stradă, dar un loc vinde ceva mai special şi şi-a câştigat renumele pentru acest lucru.
 
Kazım Büfe este un loc obligatoriu de vizitat dacă vă aflaţi în Adana. La orice oră din zi, poţi vedea o coadă în faţa acestui mic bufet care este renumit pentru laptele său cu banane. Laptele, care este îngheţat, este amestecat cu banane într-un blender pentru a crea această băutură simplă, dar preferată în orice anotimp.
 
 
 
Desert
 
În toată regiunea vei găsi o mulţime de magazine stradale ce oferă o largă varietate de produse, dar nicăieri nu e mănâncă "dulce" mai bine ca în Gaziantep.
 
Oraşul este capitala baklavalei. Acest desert este foarte cunoscut în întreaga lume. Este primul produs turcesc înregistrat pe lista denumirilor de origine protejate şi a indicaţiilor geografice protejate ale Comisiei Europene; ambele vizează promovarea şi protejarea denumirilor produselor agricole de calitate.
 
Baklava este o prăjitură făcută din straturi de aluat filos umplute cu fistic tocat şi îndulcit cu sirop. Maeştrii Baklava din regiune spun că o baklava bună trebuie să atragă cele cinci simţuri ale unei persoane. În primul rând, baklava trebuie să fie bine gătită, bine umflată şi să arate plăcut în culoarea sa galben-aurie. Când o iei în mâini, trebuie să fie uşoară, nu grea din cauza excesului de sirop; trebuie să miroasă a fistic proaspăt şi a unt fin. Când muşti, ar trebui să auzi foşnetul aluatului rulat subţire, iar baklava ar trebui să îţi lase în final un gust unic. 
 
În oraşul Gaziantep vei găsi o stradă întregă cu magazine ce sunt specializate în acest produs legendary. Tot aici poţi vizita Muzeul Baklava (Baklava Müzesi)pentru a afla cum a creat maestrul baklava această operă de artă, etapele prin care a trecut în timpul producţiei şi trucurile necesare pentru a face o baklava magnifică în ceea ce priveşte aspectul şi gustul.
 
Bici Bici 
 
Acest desert este realizat din amidon, zahăr pudră, apă de trandafiri şi gheaţă rasă, decorat cu fructe proaspete.
 
Karakuş 
 
O combinaţie de aluat crocant, nuci, scorţişoară şi sirop dulce, care oferă o explozie de arome.

După atâta mâncare e timpul pentru multe plimbări

Ce poţi vizita în Adana şi împrejurimi:
 
Adana are a doua cea mai mare moschee din Türkiye, Moscheea Sabancı Merkez. 
 
Este spectaculoasă, cu 6 minarete uriaşe şi o cupolă uriaşă. Situată chiar pe malul râului, arată şi mai frumos noaptea, când este iluminată.
 
 
Muzeul Adana este un loc esenţial de vizitat pentru a înţelege istoria bogată a oraşului şi regiunii. Muzeul a fost înfiinţat în 1924. Fiind un muzeu regional, sunt expuse artefacte descoperite în săpăturile arheologice din oraşele Adana şi împrejurimile sale, precum şi din Kahramanmaraş, Tarsus şi Mersin. 
 
Biserica Sfântul Pavel
 
Situată în cartierul Tepebağ, pe strada Çakmak Caddesi din oraşul Seyhan, Biserica Bebekli (Bebekli Kilise) este o biserică catolică italiană construită pe plan bazilică în numele Sfântului Pavel între 1880-1890. Pe acoperişul faţadei de intrare a bisericii, se află un acroter cu o statuie de bronz a Fecioarei Maria, înaltă de 2,5 m. Este cunoscută sub numele de "Biserica Bebekli" deoarece publicul asociază această statuie cu un copil.
 
Marele Turn cu Ceas
 
Marele Turn cu Ceas (Büyük Saat Kulesi) se află pe strada Ali Münif din oraşul Seyhan. Construcţia sa a fost începută de Ziya Paşa în 1881 şi a fost finalizată în 1882, în timpul guvernatorului Adanei, Abidin Paşa. Turnul cu ceas, de 32 de metri înălţime, construit din cărămidă şi piatră tăiată, este cunoscut popular sub numele de „Marele Ceas”. Lângă Marele Turn cu Ceas, poţi vizita unul dintre cele mai vechi şi tradiţionale pieţe acoperite din Anatolia, Bazarul Kazancılar.

Drumul dintre Adana şi Gaziantep este "pavat cu istorie"

După ce ai mâncat bine şi ai vizitat tot ce ţi-ai propus în Adana. Drumul natural te va duce spre Gaziantep, dar pe drum cel mai probabil vei face multe opriri pentru a admira castele şi situri pline de istorie.
 
Castelul Toprakkale
 
Castelul Toprakkale (Toprakkale Kalesi) datează din anul 2000 î.Hr. Castelul are un plan dreptunghiular, 12 bastioane şi o curte exterioară fortificată şi a fost restructurat sub califul abbasid Harun al-Rashid (secolul al VIII-lea) folosind pietre negre. Castelul Toprakkale este construit pe un deal artificial la intersecţia drumurilor Osmaniye-Adana şi Hatay. În perioada otomană, era numit Castelul Kınık (Kınık Kalesi).
 
Kastabala (Castabala) situl antic Hierapolis
 
Kastabala, numit Hierapolis în perioada antică, este un important oraş antic din regiunea Çukurova. Oraşul merită văzut cu teatrul său vechi, castelul, băile şi bulevardele colonele. Oraşul a fost un centru religios vital în perioadele romană şi romană de est (Bizanţ).
 
 
Muzeul în aer liber Karatepe-Aslantaş ( recomandarea mea numărul 1)
 
Situat în parcul naţional de 4341 de hectare cu acelaşi nume, situl arheologic Karatepe-Aslantaş (Karatepe-Aslantaş Arkeoloji Alanı) este un exemplu perfect de conservare arheologică de succes. Acesta întâmpină vizitatorii ca fiind primul şi cel mai mare muzeu în aer liber din Turcia. Situl este înconjurat de frumuseţi naturale, istorie, viaţă sălbatică şi barajul Aslantaş.  Situl arheologic Karatepe-Aslantaş a fost inclus în Lista indicativă a patrimoniului mondial UNESCO (UNESCO Dünya Mirasları Geçici Listesi) în 2020.
 
 
Karatepe este un exemplu unic de arhitectură defensivă ca castel de frontieră al Adanava - un oraş-stat din perioada hitită târzie din Anatolia. Construcţia sa a fost ordonată de „suveranul regiunii” Azatiwada în secolul al VIII-lea î.Hr. pentru a apăra oraşul împotriva atacurilor din nord. Importanţa arheologică a Karatepe-Aslantaş se datorează inscripţiilor sale bilingve (în fenician şi luwian) - cunoscute şi sub numele de inscripţia bilingvă Karatepe şi inscripţia Azatiwada; este comparată frecvent cu Piatra Rosetta. Stelele de bazalt şi reliefurile de pe uşile sale au însemnări scrise în alfabetul fenician şi hieroglifele luwiene (cel mai extins text din această combinaţie). Aceasta a jucat un rol esenţial în descifrarea limbii luwiene.
 
Gaziantep
 
Oraşul antic Gaziantep este situat de-a lungul istoricului Drum al Mătăsii şi la intersecţia dintre Mesopotamia şi Marea Mediterană. Acesta a fost leagănul civilizaţiilor timp de secole şi a îmbrăţişat diferite culturi şi stiluri de viaţă timp de generaţii.
 
Când se menţionează Gaziantep, primul lucru care vine în minte este bucătăria sa. Diversitatea bucătăriei din Gaziantep provine din civilizaţiile pe care le-a găzduit. Cultura şi istoria Gaziantepului sunt atât de bogate încât are nenumărate muzee, de la mozaicuri la jucării, de la băi la fistic, de la Lupta Naţională din Războiul de Independenţă la Mevlevism, de la zoologie la gastronomie, de la istoria ştiinţelor islamice la cultura antică a oraşului. Odată ce ajungeţi la Gaziantep, pregătiţi-vă pentru o călătorie în care veţi învăţa dincolo de ceea ce ştiţi deja.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici