Alpinistul Teodor Tulpan va pleca în prima expediţie după accidentul în care şi-a fracturat coloana

Alpinistul sibian Teodor Tulpan a anunţat, miercuri, că va pleca în prima expediţie după accidentul de parapantă în urma căruia şi-a fracturat coloana, ţinta sa şi a celorlalţi trei coechipieri fiind Vârful McKinley, de 6.194 de metri înălţime, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
27 afișări

Alpinistul Teodor Tulpan, primul român care a escaladat Everestul, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în 25 mai va pleca în prima expediţie după accidentul de parapantă de anul trecut.

"Expediţia a fost planificată iniţial anul trecut, dar, din cauza accidentului suferit în aprilie, am amânat-o pentru anul acesta. Sper să meargă cum am planificat de acasă", a declarat Teodor Tulpan.

El a adăugat că se simte în formă, în pofida accidentului de anul trecut.

"Am deja un an şi câteva săptămâni de la accident. Am fost la control la Bucureşti şi doctorul mi-a spus că s-au sudat bine oasele", a explicat Tulpan.

El a adăugat că expediţia care are ca ţintă Vârful McKinley din Alaska (6.194 de metri) va dura o lună şi va pleca împreună cu sibianul Adrian Andone, dar şi cu clujenii Ovidiu Raţiu şi Vasile Cipcigan.

Tulpan a menţionat că principalele impedimente ale expediţiei sunt transportul echipamentului, greu de 50-60 de kilograme, dar şi condiţiile meteo extreme, care pot însemna vânt cu viteze de peste 100-150 de kilometri pe oră şi temperaturi de minus 40 de grade.

Tulpan a precizat că, şi în perioada de pregătire a expediţiei a întâmpinat greutăţi, el fiind singurul dintre cei patru care a primit viză de şedere în America doar pentru trei luni.

"Am primit viză doar pe trei luni în America, cea mai democrată ţară din lume. La toţi le-au dat pe zece ani, mie pe trei luni şi numai în parcul naţional. Practic, nu am voie să mă duc altundeva. Am fost întrebat dacă am mai fost în alte locuri, dar nu prea a contat acest lucru. Probabil or fi crezut că sunt vreun traficant de droguri, ceva, dacă am mers tot în ţări precum Pakistan, Rusia, Mexic, Nepal. M-au întrebat de ce am stat două luni şi jumătate în Nepal, ce am căutat atâta timp în Everest. Am încercat să le clarific aceste lucruri, dar nu prea a contat. Probabil culoarea ochilor nu le-a plăcut", a declarat alpinistul.

Potrivit acestuia, expediţia va avea loc în perioada 25 mai - 21 iunie, iar costul este de 3.500 de euro de persoană.

În aprilie 2010, Teodor Tulpan a avut un accident de parapantă în urma căruia a suferit o fractură de coloană cervicală. Alpinistul a fost operat la Bucureşti, iar recuperarea a durat mai multe luni.

În iunie 2010, Tulpan declara că este fericit că poate merge pe picioarele sale şi considera că "s-a născut a doua oară".

Teodor Tulpan s-a născut în 14 iunie 1971. Pasiunea pentru munte a avut-o de mic, iar în 1993 a intrat în Asociaţia Salvatorilor Montani Sibiu.

Prima expediţie la care a participat a avut loc în anul 1996, în Munţii Pamir din Asia. A continuat anual cu câte o expediţie, până în anul 2003, când, în luna mai, a escaladat Vârful Everest (8.850 de metri), devenind primul român care a urcat pe cel mai înalt vârf al lumii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici