Andrei Marga a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava

Rectorul Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca, prof.univ.dr. Andrei Marga, a primit, luni, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava pentru contribuţia sa în domeniul filosofiei, care se bucură de o largă recunoaştere europeană şi internaţională.

Urmărește
11 afișări

Rectorul Universităţii sucevene, prof.univ.dr.ing. Adrian Graur, a declarat, luni, că prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Ştefan cel Mare" profesorului universitar Andrei Marga este onorată o personalitate proeminentă a vieţii academice contemporane şi a culturii româneşti, ale cărui remarcabile contribuţii în domeniul filosofiei se bucură de o largă recunoaştere europeană şi internaţională.

"Profesorul universitar pe care avem privilegiul să-l primim în comunitatea academică suceveană are o activitate ştiinţifică de excepţie, recunoscută şi apreciată atât prin importante premii, cât şi distincţii academice naţionale şi internaţionale, ordine de stat sau titluri onorifice", a spus Graur.

El a arătat că Universitatea suceveană omagiază prin acest titlu "creaţia ştiinţifică a gânditorului".

"Sunt sincer emoţionat să primesc titlul de Doctor Honoris Causa” al Universităţii "Ştefan cel Mare", gândindu-mă la tradiţia de reflecţie din Bucovina şi la iniţiativele acestei universităţi. Vreau să vă mulţumesc din toată inima pentru onoarea pe care mi-o faceţi", a spus, la Suceava, rectorul Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj Napoca, prof.univ.dr. Andrei Marga.

La primirea acestui titlu, prof.univ.dr. Andrei Marga a susţinut un discurs inaugural cu tema "De ce România rămâne în urmă?".

La festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii sucevene au participat cadre didactice universitare clujene şi sucevene, studenţi, oameni de cultură suceveni, dar şi fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei, deputat PNL de Iaşi.

Andrei Marga s-a născut în anul 1946 în localitatea bistriţeană Pietriş, a obţinut în anul 1971 diploma de licenţă în filozofie a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, apoi a urmat stagii de pregătire la Universităţile din Freiburg, Bilelefeld, Frankfurt pe Main, precum şi la Institutul "Max Planck" din Germania, iar după 1990 a studiat la Washington D.C în SUA.

Profesorul universitar Andrei Marga a realizat o teză de doctorat asupra operei filosofului Herbert Marcuse, iar opera sa filosofică însumează 34 de cărţi ca unic autor, opt traduceri din limba germană şi eidtări ale unor traduceri din limba engleză, precum şi aproximativ 100 de studii şi articole în engleză, germană, franceză, italiană şi alte cîteva sute în limba română.

Printre numeroasele distincţii şi titluri onorifice acordate profesorului universitar Andrei Marga se numără Ordinul Naţional pentru Merit, rangul Mare Cruce acordat de preşedintele României, Crucea Transilvană acordată de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, Medaglia Pontificie acordată de Vatican în anii 2005 şi 2006, Palmes Academique- distincţie acordată de Franţa şi Grand Officier de l`Ordre National du Merite acordat de preşedintele Franţei, Gra-Cruz da Ordem National do Merito acordat de preşedintele Portugaliei, precum şi Ordine della Stella della Solidarieta Italiana în grado di Cavaliere acordat de preşedintele Italiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici