- Home
- Life-Entertaiment
- ORADEA, (21.04.2011, 10:22)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Aproximativ 300 de orădeni au participat la "Drumul Crucii", organizat de Biserica Greco-Catolică
Aproape 300 de orădeni, majoritatea credincioşi catolici, dar nu numai, au refăcut simbolic, miercuri seară, "Drumul Crucii", în cadrul unei procesiuni desfăşurate pe Dealul Podgoriei şi conduse de episcopul greco-catolic al Oradiei, Prea Sfinţitul Virgil Bercea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
2 afișări
Credincioşi de toate vârstele, de la copii de şcoală primară până la bătrâni, s-au adunat, miercuri seară, în Parcul Brătianu din Oradea, la poalele Dealului Podgoriei, pentru a participa la procesiunea organizată în mod tradiţional, de peste un deceniu, de călugării şi călugăriţele franciscane din municipiu în amintirea patimilor lui Hristos.
Conduşi de preoţi, în fruntea cărora s-a aflat Prea Sfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, participanţii la procesiune, între care şi un grup de tineri care au interpretat rolurile lui Iisus şi ale prigonitorilor Săi, au refăcut drumul Golgotei urcat de Mântuitor, oprindu-se de 14 ori, adică de tot atâtea ori cât fuseseră şi momentele până la răstignire.
Astfel, credincioşii au rememorat momentul judecării şi condamnării lui Iisus Hristos, cel în care i-a fost pusă pe umeri Crucea, întâlnirea cu Maica Sa, momentul în care Simeon l-a ajutat să ducă Crucea, cel în care Veronica i-a şters faţa cu o maramă, când a mângâiat femeile miloase, când a fost pironit, când a murit pe Cruce, când a fost coborât şi apoi înmormântat.
La toate aceste momente, denumite de Biserică "stări" sau "staţiuni", credincioşii au făcut rugăciuni şi au ascultat poveţe rostite de preoţi în limbile română, maghiară, italiană şi spaniolă.
Procesiunea "Căii Crucii" sau a "Căii Durerii" datează de peste 16 secole, având la origine obiceiul Fecioarei Maria de a merge zilnic la locurile pătimirii lui Iisus.
Reproducerea locurilor sfinte în alte zone decât cele originare a apărut în secolul al V-lea, pentru pelerinii care nu puteau ajunge la Ierusalim, teritoriu devenit şi mai greu accesibil după ocuparea sa de către turci.
Devoţiunea este organizată în mod tradiţional de călugării franciscani deoarece în secolul al XIV-lea aceştia au fost învestiţi de Papalitate cu calitatea de custozi ai locurilor sfinte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
-
SUA: Care este propunerea lui Donald Trump pntru postul de secretar al Apărării?
-
Războiul diin Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Firma lui Silviu Prigoană, preluată 'ostil' de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului politician: 'Haideți să spunem adevărul'
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe