Aproximativ o mie de persoane au participat la "Fărşang", ritualul îngropării iernii, în Harghita

Aproximativ o mie de persoane din 13 localităţi harghitene s-au întâlnit, sâmbătă, în comuna Remetea, pentru a participa la ultima petrecere înaintea intrării în postul Paştelui, denumită "Fărşangul", ritualul destinat alungării gerului, duhurilor rele şi îngropării iernii.

Urmărește
60 afișări

Zeci de autocare au adus, sâmbătă, la Remetea, oameni din tot judeţul, ei purtând costume şi măşti menite să satirizeze patimile băuturii, înşelăciunii şi avariţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Fărşangul datează din perioada păgână, dar în spaţiul lingvistic maghiar el a apărut abia în Evul Mediu. Sărbătoarea prezintă ritualul înmormântării iernii, potrivit căruia oamenii alungă spiritele rele cu sunete puternice şi cu măşti, cum este omul de paie care simbolizează iarna şi care va fi ars la sfârşitul carnavalului, ca să vină primăvara şi natura să se trezească la viaţă" a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul Centrului Cultural Judeţean Harghita, Ferencz Angela.

Potrivit acesteia, carnavalul a fost împrumutat de maghiari de la saşii din satele învecinate şi se ţine, an de an, în ultimul week-end de dinaintea intrării în postul Paştelui.

Pentru a alunga iarna şi duhurile rele, feciorii şi fetele se costumează în animale sălbatice, în ţigani, hornari, ghicitori şi preoţi, bărbaţii în mirese, iar femeile în miri, precum şi în personaje fantastice, precum moartea sau diavolii.

Localnicii din fiecare sat au venit cu care alegorice, în care, pe o roată, stăteau îmbrăţişate două păpuşi, un băiat şi o fată plini de vicii, care vor fi incinerate la finalul sărbătorii, "odată cu păcatele oamenilor", potrivit tradiţiei.

Alaiurile de persoane mascate au străbătut toate străzile comunei, trosnind din bice, prezentând sătenilor scenete, cântând şi dansând, iar localnicii le-au oferit mâncare şi prăjituri, pălincă şi vin.

La lăsarea întunericului, participanţii la Fărşang se vor aduna la Căminul Cultural din Remetea, unde vor petrece.

"Este ultima petrecere înaintea intrării în post şi o să fie una de pomină. Marţi se lasă sec de carne, terminăm cu mâncărurile grase şi ne pregătim pentru Miercurea Cenuşii, zi care marchează intrarea în postul de 40 de zile al Paştelui", a precizat primarul comunei Remetea, Laczko Elemer.

Potrivit acestuia, în 2012, cel mai mare carnaval al îngropării iernii din Harghita se va organiza la Ocna de Sus, localitate aflată în apropierea staţiunii Praid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici