Astăzi este ziua mondială a fotografiei, iar Alexandru îţi spune cum a evoluat industria foto în ultimii 20 de ani

  • Pe 19 august se sărbătoresc 181 de ani de la obţinerea primului brevet pentru realizarea fotografiei
  • Dacă înainte un aparat nu avea mai mult de 5 megapixel, acum a ajuns să aibă chiar şi 47
  • Telefoanele mobile fac concurenţă aparatelor foto profesioniste: au camere foto de la 12 până la 40 de magapixeli
Urmărește
585 afișări

Mai ţii minte când aparatele foto nu aveau ecran digital şi aşteptai cu sufletul la gură să developezi filmul?  Astăzi se sărbătoresc 181 de ani de la obţinerea primului brevet pentru realizarea fotografiei. Dacă privim în urmă cu 20 de ani, vom vedea diferenţe uriaşe. Alexandru, fotograf profesionist îşi aminteşte că în urmă cu aproape două decenii şi-a început cariera  cu un aparat de 3.000 de lei şi nişte lumini.

Acum are echipamente performante de peste 20.000 de euro şi un studio foto personalizat. El spune că designul aparatelor  nu s-au schimbat foarte mult, însă tehnologia din interiorul lor este complet diferită: preţul mediu al unui aparat acum este de 3000 de euro. O diferenţă frapantă se vede la detalii. Dacă înainte un aparat nu avea mai mult de 5 megapixel, acum a ajuns să aibă chiar şi 47 . Telefoanele mobile fac concurenţă serioasă aparatelor foto profesioniste.

Acestea au  camere foto de la 12 până la 40 de magapixeli. Filmul, pe care încăpea maxim 36 de fotografii a fost înlocuit cu cardul de memorie care are o capacitate de până la 256 GB. Cel mai important pas l-a reprezentat însă digitalizarea. În ultimii ani au apărut accesorii la programele de editare : tabletă grafică şi consele de editare. Alexandru spune că din fotografie se câştigă bine. De exemplu o şedinţă foto fashion, care include 10 fotografii, costă aproximativ 100 de euro.

O chestie nouă este această consolă de editare foto, care te ajută să editezi mai repede. Poţi să treci prin imagini, poţi să modifici expunerea, contrastul, temperaura de culoare, doar din butoane, fără să te mai uiţi în slidere.

”În trecut erau 3 oameni care aveau aparte mici, cu care făceau fotografii în vacanţă, sau la majorat şi acolo se oprea totul. Odată cu apriţia facebook, instagram, oamenii au simţit nevoia să fie cât mai prezenţi, iar calitatea imaginii vorbeşte despre tine ca şi persoană.Telefonul se apropie tot mai tare de paratele foto profesionale, dar momentan au anumite limitări”, spune Alexandru Saru, fotograf profesionist.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici