Aurul, cadoul ideal pentru sărbători. Preţul s-a majorat în ultimul an cu 28%

  • În lume există o diversitate culturală în ceea ce priveşte obiceiul de a oferi aur drept cadou.
  • În timp ce în Occident, gestul este mai rar întâlnit, în Orientul Îndepărtat, în special în China şi India, ţări recunoscute pentru pieţele de bijuterii foarte dezvoltate, aurul e simbolul prosperităţii.
Urmărește
218 afișări
Imaginea articolului Aurul, cadoul ideal pentru sărbători. Preţul s-a majorat în ultimul an cu 28%

Aurul, cadoul ideal pentru sărbători. Preţul s-a majorat în ultimul an cu 28%

Aceste culturi integrează aurul nu doar sub forma bijuteriilor, ci şi a lingourilor şi monedelor, fie pentru ocazii speciale, fie pentru sărbători semnificative. Aproximativ jumătate din cererea globală de aur este dedicată pieţei bijuteriilor, China şi India conduc piaţa globală a bijuteriilor din aur şi reprezintă aproape 60% din cererea totală în acest segment.

„Preţul aurului s-a majorat în ultimul an cu 28%. În cinci ani, considerând o creştere de preţ de 99%, avem parte de un câştig de 246 de lei, sau de 44% faţă de costul iniţial. Peste zece ani, acelaşi lingou va valora 1.168 de lei, însemnând un câştig de 608 lei, sau de 109%. Desigur, aceste valori sunt estimări simple, bazându-ne pe date din trecut, nefiind o garanţie a câştigurilor viitoare”, spune Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.

În contextul sărbătorilor de iarnă, aurul poate deveni un cadou ideal, datorită valorii sale durabile şi simbolisticii puternice. Oferirea unui lingou sau a unei bijuterii nu reprezintă doar un gest elegant, ci şi o investiţie în viitorul persoanei care primeşte darul.

Într-o perioadă în care educaţia financiară din România se află încă la început de drum, astfel de cadouri pot încuraja gândirea pe termen lung şi stabilitatea financiară.

„Pentru a evidenţia potenţialul aurului drept cadou potrivit, atât cu ocazia Crăciunului cât şi cu cea a Anului Nou, este util să analizăm creşterea preţului acestuia în ultimii ani. Spre exemplu, un lingou de 1 gram al rafinăriei Valcambi, având un preţ actual de 560 de lei, se vinde cu 38% peste preţul de piaţă al aurului. Diferenţa este dată de costurile care intervin în producerea şi gestionarea produsului. Întrucât costurile rafinăriilor sunt fixe, cu cât un produs este mai mare, cu atât costurile reprezintă un procent mai mic din preţul per gram al lingourilor. Tavex răscumpără acelaşi lingou cu 403 lei. Adică 0,5% sub preţul de piaţă”, adaugă Victor Dima.

Dacă în cazul Indiei au loc achiziţii semnificative de aur în special în sezonul nunţilor, când se pot cheltui zeci sau chiar sute de mii de dolari doar pe bijuteriile de aur, în China cele mai mari cantităţi de aur se achiziţionează cu prilejul Noului An chinezesc. În acea perioadă, diverse rafinării şi monetării realizează lingouri şi monede într-un număr limitat, reprezentând creatura mitică sub auspiciul căruia se află anul ce urmează.

Dincolo de valoarea lor ca metale preţioase, în timp, aceste produse câştigă şi o valoare de colecţie. În cazul monedelor de aur cu însemnul şarpelui de lemn de o uncie troy, ale Monetăriei Perth din Australia, numărul de bucăţi realizate este de numai 30.000, ceea ce pentru o cerere globală de aur este un număr infim. Astfel, pentru cei care doresc ca produsele de aur pe care le achiziţionează să se aprecieze în valoare mai mult decât preţul aurului conţinut, produsele cunoscute drept „Lunar” pot fi o opţiune foarte bună.

Sărbătoarea Noului An chinezesc este un eveniment de o anvergură extraordinară. Iar aurul are un motiv central în întregul eveniment. Rude şi prieteni îşi oferă drept cadou lingouri, monede şi chiar bijuterii reprezentând simbolul mitic al anului care urmează, cu scopul de a ura celui care va primi darul un an plin de atributele pozitive ale însemnului zodiacal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici