Autorităţile de la Sofia vor ca rachiul tradiţional bulgăresc să devină marcă înregistrată în UE
Recunoaşterea acestui rachiu ca marcă înregistrată în UE „ar trebui să fie un obiectiv de interes naţional”, a declarat Miroslav Naydenov. Angajaţii ministerului pe care îl conduce au pregătit deja un raport ce conţine documente oficiale care dovedesc faptul că această băutură bulgărească este produsă printr-un procedeu unic.
„Procesul de înregistrare a mărcii este îndelungat şi dificil. Ar fi trebuit să îl fi început încă din 2006”, a adăugat Naydenov.
Statutul de marcă înregistrată în UE obţinut pentru această băutură va oferi Bulgariei posibilitatea de a impune alte taxe la rachiu, conducând la o reducere a preţului pentru un litru de rachiu de struguri cu circa 2 leva (1,4 dolari).
În plus, această decizie ar conduce la o scădere a producţiei ilegale de rachiu şi, implicit, la venituri mai mari intrate în bugetul de stat.
Rakia este o băutură alcoolică puternică, obţinută prin distilarea unor fructe fermentate. Rachiul este o băutură foarte populară în întreaga Peninsulă Balcanică, ce prezintă totuşi variaţii specifice fiecărei ţări. Conţinutul său de alcool este în mod obişnuit de 40%, însă rachiul produs în gospodăriile proprii poate fi mai puternic (50%-60%).
În Bulgaria, rachiul de struguri este servit în mod tradiţional la salata Shopska (preparată din roşii, ardei gras, ceapă, brânză etc.).