Ben Affleck cere Camerei Reprezentanţilor să nu reducă ajutorul acordat Republicii Democrate Congo

Actorul Ben Affleck, implicat în acţiunile umanitare din Republica Democrată Congo, a declarat, marţi, în faţa membrilor Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, că o potenţială reducere a ajutorului străin riscă să readucă războiul civil în această ţară africană, informează AFP.

"Austeritatea ne cere să închidem ochii în faţa situaţiei din Congo, însă, dacă am face acest lucru, ar fi ca şi cum am economisi capete de lumânări, iar acestea ar buscula din nou situaţia din Republica Democrată Congo", a declarat Ben Affleck în faţa comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor.

"Trebuie să studiem cu seriozitate angajamentele noastre în curs şi apoi trebuie să facem mai mult decât am făcut până acum", a adăugat actorul american, care a fondat în 2010 organizaţia Eastern Congo Initiative (ECI), cerând guvernului american să facă eforturi mai mari pentru a stabiliza regiunea estică din această ţară, zguduită încă de violenţe şi violuri.

Apelul lansat de Ben Affleck, care a călătorit de mai multe ori în Republica Democrată Congo, intervine în momentul în care aleşii Congresului încearcă să ajungă la un acord durabil în ceea ce priveşte cheltuielile statului american.

Ben Affleck a făcut parte dintr-un grup de personalităţi, în care se afla şi Cindy McCain, soţia senatorului republican John McCain, fost candidat la preşedinţia americană, care au venit să pledeze în faţa aleşilor pentru o implicare mai consistentă a Statelor Unite în eforturile de promovare şi protejare a drepturilor omului în Africa.

După decenii de război, semnarea unui acord de pace, în anul 2002, a pus capăt unui conflict sângeros în Republica Democrată Congo, care s-a soldat cu moartea a peste 3,5 milioane de persoane.

Regiunea estică a acestei ţări este în continuare destul de instabilă, din cauza prezenţei mai multor grupări armate şi miliţii locale, acuzate cu regularitate de comiterea de violenţe contra populaţiei.

Actorul american, care a postat pe YouTube un clip despre Congo, a realizat deja două scurte documentare despre această ţară, dintre care unul este în colaborare cu Mick Jagger.

Ben Affleck este un actor american cunoscut pentru rolurile din filme precum "Good Will Hunting" - pentru scenariul căruia a fost recompensat cu un premiu Oscar, împreună cu bunul său prieten Matt Damon -, "Armageddon - Sfârşitul lumii?", "Dogma", "Pearl Harbour", "Daredevil" şi "Despre bărbaţi şi nu numai...". El a regizat, printre altele, filmele "Dispărută fără urmă/ Gone baby gone" şi recent lansatul "Oraşul/ The Town".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici