Bernardo Bertolucci, premiat cu Palme d'Honneur, a deschis a 64-a ediţie a Festivalului de la Cannes

Cineastul italian Bernardo Bertolucci, recompensat cu Palme d'Honneur la Festivalul de Film de la Cannes, a deschis în seara de miercuri cea de-a 64-a ediţie a evenimentului de pe Croazetă, informează AFP.

Urmărește
2 afișări

"Am aşteptat ceva, dar voi avea şi eu un Palme d'Or al meu", a declarat regizorul filmelor "Novecento/ 1900" şi "Il Conformista / Conformistul", pe scena Palais des Festivals de la Cannes, primind din mâinile directorului evenimentului, Gilles Jacob, această distincţie care recompensează un cineast care a fost privat de Palme d'Or în cariera sa - fără ca acest lucru să însemne totuşi că acel cineast este astfel "canonizat, deşi este încă în viaţă", a glumit Jacob.

Aflat în scaun cu rotile din cauza unei dureri de spate, Bernardo Bertolucci, încântat şi emoţionat, a dedicat trofeul primit "tututor italienilor care au încă forţa să lupte, să critice şi să se indigneze" sub guvernarea Berlusconi.

Gilles Jacob, directorul festivalului, este acela care i-a înmânat trofeul şi nu Robert De Niro, aşa cum şi-ar fi dorit Bertolucci, care, de altfel, şi-a exprimat această dorinţă într-o conferinţă de presă în după-amiaza de miercuri.

Cu puţin timp înainte de înmânarea acestui Palme d'Honneur, actriţa franceză Mélanie Laurent, purtând o rochie neagră, a deschis festivităţile celebrând "aceste 11 zile (de festival, n.r.) care valorează cât o sută de zile" şi care fac din Cannes capitala cinematografiei mondiale.

Preşedintele juriului, Robert De Niro, primit la rândul său cu ovaţii din partea publicului, a ţinut să-şi exprime încântarea în limba franceză: "Mulţumesc pentru că m-aţi invitat aici, pentru a 75-a....a 64-a ediţie a Cannes-ului. Sper să fac o treabă bună şi vă mulţumesc încă o dată", a pronunţat actorul american, aclamat de numeroasele vedete prezente în sală.

Organizatorii de la Cannes doreau de mult timp să acorde preşedinţia juriului acestui celebru actor-producător-regizor american, fondator al Festivalului Tribeca din New York, care conduce în acest an o echipă specială de juraţi, printre care se numără Uma Thurman - care a purtat o rochie albă - Jude Law şi Olivier Assayas.

După proiecţia unei versiuni în culori - descoperită în mod miraculos - a celebrului film "Voyage dans la lune" de Georges Méliès (1902), un alt newyorkez, Woody Allen, a dat semnalul de deschidere a festivalului cu proiecţia - în afara competiţiei - a filmului său "Midnight in Paris", considerat o veritabilă odă adusă capitalei franceze, care i-a oferit totodată rolul de debut în calitate de actriţă primei doamne a Franţei, Carla Bruni-Sarkozy, în rolul muzei lui Rodin.

Filmul lui Woody Allen a încântat spectatorii şi a fost salutat de presă şi de criticii prezenţi la proiecţie.

Într-o conferinţă de presă care a urmat, Woody Allen a ţinut să-i aducă un omagiu Carlei Bruni: "Chiar dacă este căsătorită cu un conducător politic, ea are experienţa showbiz-ului, cântă, cântă la chitară, are simţ teatral". "S-a arătat foarte agreabilă, adorabilă şi şi-a jucat rolul la perfecţie", a adăugat Woody Allen.

Carla Bruni-Sarkozy, pe seama căreia circulă de ceva vreme zvonul că ar fi însărcinată, a anunţat marţi că nu va fi prezentă la Cannes, la fel ca actriţa Marion Cotillard, o altă franţuzoaică prezentă pe genericul filmului "Midnight in Paris", care este pe punctul de a deveni mămică.

Însă ceilalţi actori din distribuţie, printre care Adrien Brody, care a venit însoţit de celebra Claudia Cardinale şi de ministrul francez al Culturii, Frédéric Mitterrand, au fost prezenţi la Cannes, unde au mai participat câţiva cineaşti tunisieni.

Tot miercuri au sosit la Cannes celebrii Antonio Banderas şi soţia sa, Melanie Griffith, dar şi Faye Dunaway, Emir Kusturica, Lambert Wilson, Gong Li, Michel Piccoli şi Salma Hayek.

Printre starurile prezente la eveniment s-a aflat şi cântăreaţa americană Lady Gaga, care a susţinut un mic concert-surpriză pe platoul emisiunii "Le Grand Journal" a postului Canal Plus, improvizat la Cannes, în faţa sutelor de admiratori care ţipau de încântare din spatele cordoanelor de protecţie.

Anul acesta, regizorul român Corneliu Porumboiu face parte din juriul secţiunii Cinefondation şi al competiţiei de scurtmetraj.

Totodată, cel mai recent film al regizorului Cătălin Mitulescu, "Loverboy", a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard, urmând să fie proiectat pe 18 mai. De asemenea, cel mai recent film al cineastului francez de origine română Radu Mihăileanu, intitulat "La Sourses Des Femmes", a fost inclus în competiţia oficială.

Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 11 - 22 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici