- Home
- Life-Entertaiment
- BISTRIŢA, (26.03.2011, 14:06)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bistriţa: Demonstraţii de lupte daco-romane, la lansarea unei cărţi despre castrul de la Ilişua
Membrii Asociaţiei Terra Dacica Aeterna din Cluj au prezentat, sâmbătă, în curtea Muzeului Bistriţa-Năsăud, echipamente dacice şi romane şi au făcut demonstraţii de luptă, la lansarea volumului "Arcobadara" despre castrul de la Ilişua, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
34 afișări
Arheologul Marius Ardeleanu, membru al Asociaţiei Terra Dacica Aeterna, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că a fost impresionat de descoperirile făcute la Ilişua.
"Am venit aici să arătăm oamenilor ce anume se întâmpla într-un castru roman. Acolo trăiau legionari romani, care luptau cu dacii. Pentru noi este important să arătăm pe viu istoria, să le dăm posibilitatea copiilor, mai ales, să pună mâna pe arme, să se îmbrace în costume, să ne adreseze întrebări despre istorie, iar noi să le răspundem", a declarat Ardeleanu.
Cercetătorul Corneliu Gaiu, unul dintre autorii cărţii "Arcobadara", scrisă împreună cu Cristian Găzdac şi Elena Marchiş şi lansată sâmbătă, la Muzeul din Bistriţa, a declarat că la Ilişua cercetările durează de peste 30 de ani.
"Cel mai important este că am găsit certificatul de naştere al acelui castru, adică denumirea antică a localităţii, Arcobadara. O inscripţie găsită în anii '90 ne-a edificat asupra numelui antic, care apare în itinerarele antice, şi care este Arcobadara, dacica Arcobadara, nume preluat apoi de romani când au instalat aici un castru", a spus Gaiu.
El a explicat că, în timp, arheologii au reuşit să stabilească structura fortificaţiei romane, organizarea internă a acesteia, apoi să salveze şi să conserve termele romane din vecinătatea castrului şi să dezvelească o serie de construcţii din interiorul şi din afara castrului, inclusiv ateliere meşteşugăreşti, de ceramică, de fierărie, dar şi alte construcţii şi temple.
"Este o comoară şi prin faptul că acest castru era ocupat de o unitate de cavalerie, cele mai bine plătite formaţiuni militare. Castrul a oferit o bogăţie de obiecte, de bunuri, care nu se regăsesc în alte castre auxiliare din Dacia şi arată atât intensitatea vieţii militare şi civile din jurul castrului, cât şi rolul pe care castrul l-a avut în impunerea romanităţii în bazinul Someşului Mare", a explicat cercetătorul.
Potrivit acestuia, până acum a fost cercetat 25 la sută din acest sit, iar din toamnă au fost făcute şi investigaţii geofizice, care să permită identificarea necropolelor romane, a câtorva temple şi a altor construcţii.
"Dintre toate castrele auxiliare din Dacia, cel de la Ilişua este cel mai bogat în descoperiri. Pe câteva zeci de hectare în jur se întinde o aşezare civilă la fel de importantă în economia romanităţii de la nordul Dunării. Am găsit şi solda unui soldat care a îngropat-o în pământ. Pentru noi comoară e orice element care aduce o noutate şi reuşeşte să ne arate ceva nou", a spus Gaiu.
La lansarea volumului "Arcobadara" au participat mai multe personalităţi locale, dar şi circa o sută de elevi din Dej, care au venit să viziteze muzeul bistriţean şi au fost fascinaţi de demonstraţiile de lupte daco-romane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul le cere cetățenilor să nu participe la evenimente culturale și sportive în străinătate după violențele de la Amsterdam
-
Un copil a intrat pe teren şi a făcut gesturi obscene la meciul Unirea Slobozia-Farul Constanţa
-
Rareş Bogdan s-a pus pe numărat bude: După 5 ani de zile, mai avem 48 de şcoli cu toalete în curte
-
WP: Trump şi Putin au avut un apel telefonic şi au discutat despre războiul din Ucraina
Citește pe alephnews.ro: Un avion care zbura spre China a fost nevoit să se întoarcă pe aeroportul din Roma după ce a lovit o pasăre la decolare și a luat foc
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente s-au prăbuşit cu 12.000 de euro peste noapte
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Asta e aroganța supremă! Ce i-a făcut Alexia Eram lui Nadd Hu, după ce a văzut cu Mario Fresh
CANCAN.RO
Căror pensionari din România li se va mări PENSIA la 6.720 lei, după Mica Recalculare din 1 ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 21:49
WP: Trump şi Putin au avut un apel telefonic şi au discutat despre războiul din Ucraina
-
ieri, 20:28