Scrisoarea, semnată şi de trei foşti şefi ai poliţiei, cere primului-ministru britanic să reexamineze eficienţa actualelor legi antidrog în lupta contra abuzurilor şi a dependenţei.
Semnatarii recomandă aplicarea de amenzi posesorilor de substanţe ilegale şi internarea persoanelor dependente în centre de dezintoxicare, fără deschiderea unui cazier judiciar.
„Este clar faptul că actualul sistem de pedepsire a posesiei de droguri pentru uz propriu a eşuat (…). În sens invers, pagubele cauzate de această abordare au fost importante”, afirmă autorii scrisorii.
În opinia lor, „incriminarea persoanelor care se droghează conduce la o şi mai mare excludere socială a lor, făcând mai dificilă găsirea unui loc de muncă şi dobândirea unui rol productiv în societate”.
Petiţia a fost lansată de grupul britanic Release, care „militează pentru a schimba politica britanică de luptă contra drogurilor pentru a o înzestra cu un cadrul legal echitabil şi mai uman”.
Richard Branson, fondatorul brandului Virgin, a semnat petiţia pentru a pune în practică „o nouă abordare” a problemei, care, speră el, se va impune în faţa „crimei organizate”.
„Avem mijloace mai umane şi mai eficiente de a reduce daunele provocate de droguri şi singurul lucru pe care nu putem să îl facem este să pretindem că războiul contra drogurilor a fost eficient”, a declarat Richard Branson.
Lupta antidrog „a eşuat” şi schimbările sunt „urgente” în acest domeniu, se afirmă într-un raport care va fi prezentat, joi, la ONU, de o serie de personalităţi, printre care se numără şi câţiva foşti preşedinţi din ţările latino-americane, în care se cere o depenalizare a consumului de droguri.
Potrivit datelor ONU, consumul de opiacee a crescut cu 35,5% între 1998 şi 2008, cel de cocaină – cu 27% şi cel de canabis – cu 8,5%.