Cântăreţul şi actorul Harry Belafonte a murit la 96 de ani

Cântăreţul şi actorul care a spart bariere, cunoscut mai ales pentru „The Banana Boat Song” şi „Jump In the Line”, devenit activist pentru drepturile civile, a murit, la vârsta de 96 de ani, la domiciliul său din Manhattan, potrivit The Guardian.

Urmărește
745 afișări
Imaginea articolului Cântăreţul şi actorul Harry Belafonte a murit la 96 de ani

Sursa foto: Twitter

Cântăreţul american Harry Belafonte a murit din cauza unei insuficienţe cardiace la vârsta de 96 de ani, a confirmat purtătorul său de cuvânt.

Activist pentru drepturilor civile, el a fost declarat decedat marţi, la locuinţa sa din Upper West Side, în Manhattan.

Belafonte a făcut furori la Hollywood în anii 1950, devenind un star cu hiturile sale Day-O (The Banana Boat Song) şi Jump in the Line.

Acest succes a dus în cele din urmă la roluri principale în filme precum Carmen Jones şi Island in the Sun.

Dar, pe măsură ce devenea din ce în ce mai cunoscut, Belafonte a început să vorbească împotriva rasismului cu care se confrunta la Hollywood, el descriindu-se drept un cântăreţ de muzică cu „rădăcini în cultura neagră a negrilor americani, a Africii şi a Indiilor de Vest”.

Belafonte s-a născut în Harlem, în martie 1927, din imigranţi din Indiile de Vest.

Se spune că albumul său, Calypso, a fost primul realizat de un singur artist care s-a vândut în peste 1 milion de exemplare după ce a ajuns în vârful clasamentului Billboard al albumelor în 1956 şi a rămas acolo mai mult de 30 de săptămâni la rând. Iar în 1959, era cel mai bine plătit artist de culoare din istoria Americii, cu contracte pentru apariţii în Las Vegas, la Greek Theater din Los Angeles şi la Palace din New York.

Belafonte a continuat să joace până în secolul XXI, apărând în filme precum BlacKkKlansman în 2018 şi interpretându-l pe episcopul sud-african Desmond Tutu în Breathe în 2005.

Dar începând de la sfârşitul anilor 1950, Belafonte şi-a asumat un rol mai important ca activist major în mişcarea pentru drepturile civile.

El s-a împrietenit cu Dr. Martin Luther King Jr. la începutul carierei sale şi a pus la dispoziţie o mare parte din banii de pornire pentru a înfiinţa Comitetul de Coordonare Nonviolentă a Studenţilor. Belafonte a fost apoi unul dintre principalii colectori de fonduri pentru această organizaţie, precum şi pentru Southern Christian Leadership Conference a lui King.

De asemenea, el a oferit bani pentru a plăti cauţiunea pentru Dr. King şi alţi lideri ai drepturilor civile şi îl găzduia adesea pe reverend în apartamentul său spaţios din New York City.

Belafonte a fost chiar alături de King la istoricul Marş asupra Washingtonului din 1963 şi s-a asigurat că familia sa a fost bine îngrijită după ce King a fost asasinat în 1968.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici