Centenarul lansării la apă a transatlanticului Titanic, comemorat în portul din Belfast

Centenarul lansării la apă a transatlanticului Titanic, pachebotul care s-a scufundat în 1912, a fost marcat, marţi, în capitala Irlandei de Nord, Belfast, printr-o ceremonie religioasă şi prin lansarea unei rachete de semnalizare, informează AFP.

Urmărește
8 afișări

În urmă cu exact un secol, pe 31 mai 1911, Titanicul părăsea şantierul naval din acest oraş. Pentru a marca evenimentul, o rachetă de semnalizare a fost lansată, marţi, la ora locală 12.13 (11.13 GMT), ora la care vaporul a început să alunece pe rampa de lansare, în prezenţa câtorva mii de spectatori.

Mulţimea a aplaudat timp de 62 de secunde, acelaşi interval de timp de care a avut nevoie acest pachebot pentru a ajunge în apă. La rândul lor, ambarcaţiunile din portul Belfast au marcat momentul prin activarea sirenelor.

Autorităţile locale, dar şi cele din oraşul francez Cherbourg, unde celebrul pachebot a făcut escală, cu ocazia călătoriei sale inaugurale, în 1912, au asistat la o slujbă oficiată pe chei.

Titanicul s-a scufundat pe 14 aprilie 1912, la două ore şi jumătate după ce s-a ciocnit de un aisberg, în timpul călătoriei sale inaugurale de traversare a Oceanului Atlantic. Peste 1.500 de persoane au murit în acest naufragiu.

Ultima supravieţuitoare a naufragiului, Millvina Dean, a murit în Marea Britanie în 2009, la vârsta de 97 de ani. În momentul producerii naufragiului, ea avea doar nouă săptămâni.

Un muzeu consacrat Titanicului va fi inaugurat anul viitor la Belfast, pentru a marca 100 de ani de la producerea naufragiului.

RMS Titanic (Royal Mail Steamer - vas poştal regal) a fost al doilea din trioul de "supernave" format alături de RMS Olympic şi HMHS Britannic, concepute pentru a oferi fiecare câte o cursă săptămânală şi pentru a domina afacerea transatlantică dintre Southampton şi New York în interesul companiei White Star Line. Construit la şantierele Harland and Wolff din Belfast, Titanic a fost cel mai mare vas din lume până la momentul scufundării sale. În timpul călătoriei inaugurale (Southampton, Anglia, apoi Cherbourg, Franţa, Queenstown, Irlanda, cu destinaţia New York), el s-a ciocnit cu un aisberg, la ora 23.40, în ziua de duminică, 14 aprilie 1912. Vasul s-a scufundat în două ore şi jumătate, după ce s-a rupt în două părţi, la ora 02.20 (15 aprilie 1912).

Lungmetrajul "Titanic", cu Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet în rolurile principale, a câştigat 11 premii Oscar, inclusiv la categoriile "cel mai bun film" şi "cel mai bun regizor" (James Cameron). "Titanic" a vândut bilete în valoare de 1,8 miliarde de dolari pe plan mondial şi a deţinut timp de foarte mulţi ani recordul de încasări, fiind depăşit abia în 2010 de superproducţia 3D "Avatar", regizată de acelaşi James Cameron, care a obţinut încasări totale de 2,7 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici