Cercetarea ştiinţifică şi inventica românească, prezentate într-o expoziţie la Parlamentul European

Cercetarea ştiinţifică şi inventica românească vor fi prezentate săptămâna viitoare la sediul Parlamentului European, în cadrul expoziţiei "Progresul UE prin invenţii româneşti", organizată de europarlamentarul PDL de Suceava Petru Luhan împreună cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică

Urmărește
10 afișări

Potrivit unui comunicat al europarlamentarului sucevean, în cadrul expoziţiei organizate în perioada 23-26 mai sub patronajul preşedintelui PE, Jerzy Buzek, vor fi prezentate 20 dintre cele mai reprezentative invenţii româneşti premiate în cadrul saloanelor internaţionale de invenţii şi care vor contribui la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru anul 2020, cu efecte economice de mare impact cum ar fi o instalaţie care asigură diminuarea consumului de gaz natural cu cel puţin 12 la sută faţă de alte instalaţii similare, o compoziţie de amestec ciment-polimer pentru pavat drumuri şi şosele care are un preţ de până la 40 la sută mai scăzut faţă de infrastructurile rutiere tradiţionale şi cu o durată de viaţă de până la 40 de ani, dar şi un Hyper CD-ROM capabil să stocheze 10 Terra Bytes.

În expoziţie vor fi evocaţi oameni de ştiinţă şi inventatori români, care prin descoperirile lor şi-au pus amprenta asupra dezvoltării întregii omeniri, printre care Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, George (Gogu) Constantinescu, întemeietorul sonicităţii, deţinător a 317 brevete de invenţie, parte patentate în SUA, Danemarca, Elveţia, Austria, Germania sau Henry Coandă, inventatorul motorului cu reacţie.

În cadrul evenimentului de la Bruxelles va fi prezentat şi proiectul ELI Nuclear Pysics, care reprezintă cel mai mare centru ştiinţific internaţional din estul Europei, în cadrul căruia, în colaborare cu Cehia şi Ungaria, România va dezvolta cel mai puternic LASER din istorie, proiect realizat sub egida Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară IFIN-HH Bucureşti.

"Având în vedere că în acest an România sărbătoreşte 30 de ani de la zborul cosmic al singurului cosmonaut român, evenimentul se va încheia cu prezentarea activităţii Agenţiei Spaţiale Române, ca membru al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA)", se mai arată în comunicat.

Printre cei care au confirmat prezenţa se numără Dorin Dumitru Prunariu, preşedintele Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic pentru perioada 2010-2012 şi preşedinte de onoare al Agenţiei Spaţiale Române, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, europarlamentari, ambasadori, membri ai Comisiei Europene, menţionează sursa citată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici