Concerte "Danube's Banks" şi "Harmonia Garden", la International Romani Art Festival, la Cluj-Napoca

Formaţiile "Danube's Banks" din Germania şi "Harmonia Garden" din Ungaria vor concerta la International Romani Art Festival (IRAF), care va avea loc, între 16 şi 19 iunie, la Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
8 afișări

Conform unui comunicat de presă transmis, vineri, de organizatorii International Romani Art Festival (IRAF), formaţiile "Danube's Banks" şi "Harmonia Garden", care cântă jazz cu influenţe gipsy, vor concerta în 18 iunie la Cluj-Napoca.

"Jazz-ul este reprezentat la cel mai înalt nivel la International Romani Art Festival. Corzile sfârâie, ritmul ţine pasul vioi, iar parfumul trecutului îţi merge direct la inimă. Seara de sâmbătă, 18 iunie, a festivalului aduce o porţie dublă de gypsy jazz cu «Danube's Banks» (Germania) şi «Harmonia Garden» (Ungaria)", se arată în comunicat.

Concertul "Danube's Banks" este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German Cluj-Napoca.

Început ca un simplu proiect a patru prieteni porniţi în 2008 în turneu de-a lungul Dunării, formaţia "Danube’s Banks" a devenit repede un live band puternic, cu şase artişti, având două albume şi susţinând concerte în toată Europa (printre care şi la IRAF 2009).

"Muzica lor este energică şi plină de emoţie, aducând pe scenă un mix fresh de swing-manouche contemporan şi sunete balcanice care adesea alunecă în influenţe Klezmer. Un mix despre care ei spun că generează «un extaz ameţitor», dar în acelaşi timp aduce aminte de «tragicul aceastei lumi»", se arată în prezentarea trupei.

Trupa recreează pe scenă o adevarată atmosferă a anilor '30, de la ţinuta vestimentară până la atitudine. O caracteristică aparte a "Danube's Banks" sunt benzile desenate realizate de artişti, care însoţesc mereu muzica grupului şi ilustrează aventurile artiştilor de-a lungul experienţei muzicale. Momentan, "Danube's Banks" îşi promovează cel mai recent album, "Hot Gypsy Fire", care include 14 piese creaţie proprie la care se alătură un "clasic" Django Reinhardt.

Muzica celor de la "Harmonia Garden" înglobează sunetul vioi al jazz-ului cu armonii tradiţionale tipice Europei centrale.

"În sound-ul lor sunt atât ritmuri de Csárdás, expresie a rădăcinilor maghiare ale trupei, cât şi influenţele contemporane asupra artiştilor, prin rearanjamente ale unor soundtrack-uri celebre, precum cele din pelicule ca «James Bond» sau «Chocolat». O specificitate aparte trupei o dă şi folosirea intrumentelor tipice folclorului, cum ar fi acordeonul sau ţambalul, ca şi intrumente de jazz", se arată în comunicat.

Toţi membrii "Harmonia Garden" au studii de specialitate, fiind absolvenţi ai Conservatorului şi activând în diverse orchestre simfonice maghiare recunoscute la nivel mondial. Meritul trupei a fost recent recunoscut de statul ungar, artiştilor fiindu-le decernat de către primul ministru al Ungariei premiul I pentru "modernizarea sunetului cântecelor folk maghiare şi popularizarea tradiţiei".

Concertele "Danube's Banks" şi "Harmonia Garden" vor fi urmate pe scena IRAF de binecunoscutul grup maghiar "Mitsoura".

International Romani Art Festival se va desfăşura în perioada 16-19 iunie, la Cluj-Napoca, evenimentul fiind organizat de Asociaţia Culturală TURN, în colaborare cu Bu Bu Bookinghouse and Events.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici