Concertul U2 de la Glastonbury, întâmpinat cu proteste din partea activiştilor britanici

Activiştii din Marea Britanie plănuiesc să protesteze în timpul concertului pe care trupa U2 îl va susţine în luna iunie la Festivalul Glastonbury faţă de politica fiscală adoptată de renumitul grup irlandez, informează femalefirst.co.uk.

Urmărește
4 afișări

U2 va fi cap de afiş la ediţia din acest an a Festivalului Glastonbury, la un an după ce muzicienii irlandezi au fost nevoiţi să îşi anuleze concertul din cadrul acestui festival, din cauza problemelor medicale la nivelul coloanei cu care s-a confruntat Bono, solistul trupei.

Activiştii din organizaţia Art Uncut plănuiesc să protesteze în timpul concertului pe care grupul irlandez îl va susţine în acest an la Glastonbury, din cauza deciziei grupului U2 de a-şi muta o parte dintre afaceri în Olanda, în 2006, după ce guvernul irlandez a suprimat reducerile fiscale pentru artişti.

"Bono pretinde că îi pasă de ţările în dezvoltare, însă U2 a adoptat cu multă lăcomie o tactică de evitare a taxelor fiscale, aceeaşi tactică care afectează serios ţările sărace din lume. Vă vom arăta impactul real pe care îl are asupra şcolilor şi spitalelor din Irlanda decizia trupei U2 de a evita plata taxelor. Cine va urmări protestul nostru de la Glastonbury va înţelege de ce Bono trebuie să plătească", a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei Art Uncut pentru publicaţia britanică The Guardian.

Un purtător de cuvânt al organizaţiei One, pe care Bono a înfiinţat-o pentru a lupta contra sărăciei, a declarat: "Aranjamentele de afaceri ale trupei U2 nu au nimic în comun cu evaziunea fiscală şi cu transferul fraudulos al afacerilor în ţările în curs de dezvoltare - acestea sunt chestiuni critice, împotriva cărora Bono luptă alături de fundaţia One".

Paul McGuinness, managerul trupei U2, a spus la rândul său că "U2 este o industrie globală care plăteşte taxe de o manieră globală. Cel puţin 95% din afacerile trupei U2 se desfăşoară în afara Irlandei. Prin urmare, grupul U2 plăteşte tot felul de taxe în toată lumea".

Capetele de afiş ale ediţiei din acest an a Festivalului Glastonbury sunt U2 (24 iunie), Coldplay (25 iunie) şi Beyonce (26 iunie).

Festivalul de la Glastonbury a fost lansat după moartea lui Jimi Hendrix, în 1970. Participanţii la prima ediţie au plătit o liră sterlină, primind în schimb lapte de la fermă şi putându-i asculta pe Marc Bolan şi Al Stewart.

O perioadă, festivalul nu a mai fost organizat anual, însă în anii '90 a căpătat anvergura internaţională pe care o are şi în prezent. Evenimentul a permis unor trupe precum Radiohead, care au cântat la Glastonbury în 1997, Coldplay, după reprezentaţia din 2002, sau Muse, prin concertul din 2004, să îşi croiască drumul către succes.

Ediţia din 2011 a Festivalului de la Glastonbury, unul dintre cele mai mari evenimente de gen desfăşurate în aer liber din lume, organizat la Worthy Farm din comitatul Somerset, va avea loc în perioada 24 - 26 iunie.

Mulţi consideră că ediţia din 2011 va fi ultima organizată de Michael Eavis, înainte ca festivalul de la Glastonbury să îşi ia o "vacanţă" de un an, în 2012 - pentru a nu se suprapune cu Jocurile Olimpice de la Londra - şi ca acesta să predea conducerea comitetului de organizare către fiica sa, Emily, începând din 2013.

Organizatorii Festivalului de la Glastonbury pun în vânzare în fiecare an 137.500 de bilete pentru publicul larg. Festivalul are o capacitate totală de 177.500 de locuri. Biletele pentru această ediţie a festivalului au fost deja epuizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici