Covasna: 55 de echipe din ţară şi din străinătate participă la Parada Cârnaţilor, la Sfântu Gheorghe

Publicat: 21 05. 2011, 15:40
Actualizat: 21 05. 2012, 05:30

Echipe din diferite zone ale judeţului Covasna, dar şi din Ungaria, s-au adunat, sâmbătă dimineaţă, în sala de sport din municipiul Sfântu Gheorghe, unde trebuie să convingă juriul că sunt cele mai pricepute în prepararea cârnaţilor.

La cea de-a IX-a ediţie a Paradei Cârnaţilor – Covasna participă în total 55 de echipe.

Printre competitori se numără echipe ale politicienilor, precum „senatorii secui”, cea a UDMR sau liberalii covăsneni, dar şi ale unor instituţii, ale firmelor, ale presei, toţi participanţii purtând şorţuri.

Directorul executiv al Asociaţiei Intreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din Covasna (ASIMCOV), Vajda Lajos, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că evenimentele gastronomice, cum este şi Parada Cârnaţilor, sunt o ocazie bună pentru promovarea tradiţiilor locale, a turismului, dar şi un loc unde se pot întâlni oameni, unde se leagă prietenii.

„În primul rând, aici se leagă prietenii, relaţii, iar în al doilea rând, prin astfel de evenimente, putem promova valorile locale, tradiţionale, gastronomia”, a spus Vajda Lajos.

La rândul său, senatorul UDMR de Covasna Albert Almos, membru al echipei „senatorii secui”, a afirmat că ei au preparat cârnaţi după reţeta clasică.

Întrebat ce au în comun politica şi gastronomia, Albert Almos a răspuns, zâmbind, că şi politicienii mănâncă şi apreciază un gust bun.

Potrivit tradiţiei, fiecare echipă, formată din trei-cinci membri care poartă şepci şi şorţuri, a venit la acest concurs cu reţete originale, dar pentru juriu contează foarte mult şi modul în care este decorată masa, iar din acest motiv participanţii vin în fiecare an cu idei din ce mai trăsnite.

Organizatorii au pus la dispoziţia concurenţilor câte o masă, un vas de plastic, 10 kilograme de carne, patru şorţuri, 15 metri de membrană, patru banderole şi patru bilete pentru „suporteri”.

Fiecare echipă prezintă juriului un cârnat de 50 de centimetri, iar juriul are la dispoziţie câteva ore să desemneze cel mai reuşit produs.

Juriul punctează echipa (costum, organizare, buna dispoziţie), pregătirea ingredientelor pentru preparate, amenajarea mesei (decor, produse tradiţionale, originalitate), procesul de preparare a cârnaţilor, aspectul şi gustul acestora.

Parada cârnaţilor se lasă în fiecare an cu multă voie bună şi, după ce cârnaţii sunt puşi la prăjit pe grătar, participanţii dansează şi cântă.

În ultimii ani, autorităţile covăsnene au încercat promoveze evenimentele legate de turism din judeţ, iar tradiţiile locale sunt făcute cunoscute şi prin evenimente gastronomice.