Cum reuşeşte trupa ucraineană de hardcore metal Jinjer să strângă bani pentru ţara lor

Trupa ucraineană de metal Jinjer a strâns peste 130.000 de dolari pentru poporul lor de când Rusia a început războiul. În prezent, ei se află în turneu ca ambasadori ai ţării şi vor să îşi folosească platforma pentru a se asigura că lumea nu uită atrocităţile care încă se întâmplă în Ucraina.

Urmărește
237 afișări
Imaginea articolului Cum reuşeşte trupa ucraineană de hardcore metal Jinjer să strângă bani pentru ţara lor

Autor Foto - MarkusFelix, Wikipedia Commons

La 24 februarie 2022, la ora 5 dimineaţa, Eugene Abdukhanov se afla în maşina sa, chiar în momentul în care primele bombe au lovit Ucraina. La aproape şase luni de atunci, lucrurile pe care le-a văzut în timp ce conducea pentru a-şi salva viaţa sunt privelişti pe care nu le va uita niciodată.

„Dintr-o dată, aceste explozii au început să se întâmple chiar în jurul meu”, a povestit el pentru Sky News. „Totul a început să explodeze în jurul meu, am fost norocos că am reuşit să scap de acolo. Pur şi simplu noroc. Nu ştiu cum, dar am reuşit să ies cu maşina”.

Abdukhanov este basistul trupei de metal Jinjer. În prima lună după ce bombele au lovit Ucraina, el spune că nu s-a gândit nici măcar să pună mâna pe chitară. Dar trupa, care are o bază uriaşă de fani, a primit permisiunea din partea Ministerului Culturii ucrainean de a cânta în calitate de ambasadori, pentru a continua să sensibilizeze şi să ajute la strângerea de fonduri pentru oamenii din Ucraina.

Prin strângerea de fonduri, inclusiv prin vânzarea de produse inscripţionate cu sloganul „We Want Our Home Back” (Ne vrem casa înapoi - n.r.), în galben şi albastru ucrainean, au strâns peste 130.000 de dolari. Pentru că, după valul iniţial de ajutor, pe măsură ce lumea a reacţionat cu groază la ceea ce se întâmpla acolo, inevitabil, pe măsură ce războiul continuă, cei mai mulţi oameni nu pot susţine nivelul iniţial ridicat de sprijin. Abdukhanov spune că înţelege acest lucru.

„Trebuie să rămânem realişti”, spune el. „Nu poţi menţine acelaşi nivel de sprijin tot timpul. Oamenii din întreaga lume, indiferent cât de susţinători au fost la început... pur şi simplu nu pot menţine. Nu îi învinovăţesc pentru acest lucru. Apreciez fiecare persoană care a donat, a contribuit la susţinerea Ucrainei, a contribuit la lupta noastră împotriva Rusiei. Şi asta este deja suficient. Singurul lucru pe care îl cer oamenilor din întreaga lume este doar să nu ne întoarcă spatele. Toată lumea are propriile familii, toată lumea are copii de care trebuie să aibă grijă. Nu le cer oamenilor să fie prea eroici, dar vă rog doar să nu ne întoarceţi spatele. Nu uitaţi că oamenii mor. Ţineţi minte că nu departe de voi, chiar pe acelaşi continent european, există un război, un război adevărat - nu doar un conflict, ci un război, care face ravagii”, a spus Abdukhanov.

După ce a susţinut concerte în sprijinul Slipknot, trupa are în plan festivaluri, inclusiv Bloodstock în Marea Britanie.

Cei care nu au ascultat Jinjer, sunetul vocal al solistei Tatiana Shmayluk este ceva ce nu vor uita repede pentru că ea are abilitatea de a trece de la pur şi melodic la un growl gutural.

„Noi nu suntem acea trupă care va găsi o zonă de confort din punct de vedere muzical şi va rămâne în aceasta”, spune Abdukhanov. „Nu este vorba despre noi. Vom încerca întotdeauna să găsim ceva nou şi o nouă direcţie şi să o urmăm”, a mai spus Abdukhanov.

În ultimele lor concerte, tristeţea şi furia evenimentelor recente din Ucraina au ieşit la iveală în interpretările lor.

„Am reuşit să acumulăm atât de multe emoţii negative, pe care le exprimăm în felul nostru pe scenă şi este doar o intensitate dublă. La asta se pot aştepta oamenii”.

Pe măsură ce au călătorit prin Europa, Jinjer au împărtăşit experienţe pe reţelele de socializare. În aprilie, au distribuit un videoclip cu o tânără pe nume Olga, a cărei mamă, Natalia, a fost grav rănită în bombardamentul de la teatrul din Mariupol. Mii de euro în donaţii au fost trimise pentru a o ajuta să treacă prin operaţie şi recuperare. Eforturile lor de strângere de fonduri au ajutat, de asemenea, un azil de bătrâni şi o şcoală de muzică pentru copii, printre altele.

„Cel puţin atât putem face acum”, spune Abdukhanov. „Ştiţi, fiind uneori foarte obosit de toată durerea şi de toată suferinţa care se întâmplă poporului meu şi ţării mele, încerc totuşi să rezist şi să continui să port steagul, să spunem, chiar dacă uneori mă simt foarte copleşit de toate veştile proaste care vin de acasă”, mai spune el.

În timp ce familia lui Abdukhanov nu mai este în Ucraina, el are prieteni care au rămas. Cu doar câteva zile în urmă, el a primit vestea îngrozitoare că un prieten a murit.

„A luptat în armată chiar pe front şi a murit ca un erou. Când se întâmplă astfel de lucruri şi se tot întâmplă, este foarte greu de suportat. Este foarte greu, în primul rând, să accepţi acest lucru. Refuzi să realizezi acest lucru, nu poţi crede că acest lucru se întâmplă cu adevărat. Apoi, odată cu acceptarea vine şi durerea şi suferinţa. Aşa că este extrem de dificil să fii departe, dar, în acelaşi timp, nu pot să mint, sunt fericit să fiu plecat din Ucraina şi să îmi fac treaba... Sunt fericit că eu şi familia mea nu suntem ameninţaţi. Că rachetele şi bombele nu cad pe capetele noastre. Dar, în acelaşi timp, este foarte greu să fiu departe de asta, pentru că mulţi oameni apropiaţi mie sunt încă acolo. Nu contează dacă ei luptă pe front sau trăiesc ca civili în Kiev. Ei sunt încă sub o mare ameninţare şi asta mă sfâşie”, mai spune artistul.

Jinjer va concerta la festivalul Bloodstock alături de Behemoth, Lamb Of God, Mercyful Fate şi mulţi alţii. Festivalul are loc la Catton Park, Derbyshire, în perioada 11-14 august.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici