- Home
- Life-Entertaiment
- BUCUREŞTI, (17.04.2011, 10:36)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Danis Tanovic: Dacă nu vreau să fac un film, nu contează dacă e vorba de Hollywood sau Bollywood
Regizorul bosniac Danis Tanovic a declarat pentru MEDIAFAX că faptul că a primit un premiu Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină nu i-a afectat maniera în care alege proiectele cinematografice în care se implică, indiferent dacă acestea sunt realizate la Hollywood sau Bollywood.
Urmărește
4 afișări
Regizorul Danis Tanovic a fost invitatul special al Festivalului de Film Bucureşti 2011 (Bucharest IFF), cea mai recentă peliculă pe care o semnează, "Cirkus Columbia", fiind proiectată în deschiderea evenimentului.
Unul dintre personajele cele mai simpatice din acest film este o pisică neagră fugară. Tocmai datorită acestui personaj, care poartă noroc, Danis Tanovic a acceptat să facă acest film. Umorul balcanic din filmele sale vine natural, mărturiseşte artistul. "Pentru mine este modul în care vezi lumea, unii o văd la modul patetic, alţii, cinic, alţii, ironic, alţii, cu umor. Pentru alţii este amuzant", spune el.
Unul dintre cele mai dramatice filme ale lui Tanovic este "Triaj/ Triage", cu actorul Colin Farrell în rolul principal. Despre Farrell, Tanovic a declarat că a ştiut din primul moment că el este alesul.
"De când l-am văzut pe Colin, am ştiut că el era sensibil, dar şi puternic şi nervos. Când l-am văzut, m-am gândit că ar putea fi corespondent de război. Am mulţi prieteni care fac meseria asta", a spus regizorul. Pentru a-l testa pe Farrell, Tanovic l-a dat pe actorul irlandez în primire unui prieten fotoreporter, care lucrează la Reuters. Acesta din urmă l-a luat pe actor într-o călătorie în Bosnia şi a concluzionat la final că Farrell "este băiat bun". "Pentru mine a fost o experienţă interesantă", spune Tanovic despre filmul "Triage", lansat în 2009.
În ceea ce priveşte modul în care diferitele tipuri de public îi receptează filmul, Tanovic a spus că i-ar fi imposibil să îl ştie. "Nu îmi văd filmele. Le fac să torturez alţi oameni", spune el.
"Până la terminarea proiectului, ştiu filmul pe de rost. Lucrurile stau aşa: eşti interesat de o poveste, începi să lucrezi la ea. La «Triage» am lucrat opt ani. Filmezi, trei luni, editezi filmul, sunet, muzică. Treci prin atâtea când lucrezi la un film încât, la un moment dat, îţi ajunge (...) Dar, când termini tu, atunci începe pentru toţi. «Triage» a intrat în săli (de cinema, n.r.) şi eu făceam «Cirkus Columbia», eram în cu totul alt loc", spune el.
Regizorul, deţinător al unui premiu Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină ("No Man's Land", 2002), a mai spus că nu crede în valuri cinematografice sau în modele legate de regiunea din care vine autorul unei pelicule.
"Depinde unde eşti într-un moment al vieţii. Nu funcţionează valurile, nu poţi compara filmele. Este ca şi cum ai compara «Moartea domnului Lăzărescu" (r. Cristi Puiu) şi "California Dreamin'" (r. Cristian Nemescu)", a spus acesta.
Totodată, Tanovic a spus că cel mai important lucru pentru el este calitatea poveştii, indiferent de unde vine aceasta.
"Dacă nu văd motivul să fac filmul, nu contează dacă este vorba de Hollywood sau Bollywood. Nu am nimic împotriva Hollywoodului, ar fi o prostie să spun asta", a declarat Danis Tanovic.
Filmul "Cirkus Columbia" a fost îndelung aplaudat în secţiunea Giornate degli autori a Festivalului de la Veneţia din 2010.
Danis Tanovic a debutat în urmă cu 10 ani, cu "No Man's Land", distins cu premiul Oscar. După un scurt periplu internaţional, perioadă în care a realizat filmele "Infernul/ L'Enfer" - cu Emmanuelle Béart, pe un scenariu de Krzysztof Kieslowski - şi "Triage" - cu Paz Vega şi Colin Farrell -, "Cirkus Columbia", filmul care a deschis a şaptea ediţie a Bucharest IFF (11 - 17 aprilie), marchează întoarcerea regizorului în peisajul balcanic, atât în ceea ce priveşte povestea, viaţa unei familii în pragul războiului din fosta Iugoslavie, cât şi protagoniştii - Miki Manojlovic şi Mira Furlan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Liber prin Europa: Austria renunţă la dreptul de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria
-
SUA: Care este propunerea lui Donald Trump pntru postul de secretar al Apărării?
-
Războiul diin Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Firma lui Silviu Prigoană, preluată 'ostil' de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului politician: 'Haideți să spunem adevărul'
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe