De ce tigăile de teflon nu rezistă mai mult de un an

  • În bucătăriile restaurantelor, vasele antiaderente sunt rare, fiind preferate cele din fontă sau din oţel. Ar trebui oare ca şi în bucătăriile gospodăriilor să se renunţe la ele? Lămuriri ne oferă specialiştii de la Grupul australian Choice, într-un interviu acordat cotidianului The Guardian.
  • Deşi vasele din teflon au avantajul că sunt antiaderente, prezintă şi dezavantaje, şi riscuri. Învelişul de teflon poate fi distrus prin expunerea la temperaturi ridicate şi prin folosirea ustensilelor metalice. Mai mult, tigăile cu teflon pot fi şi nocive, dacă sunt supraîncălzite, prin fumurile toxice pe care le emit.
  • Se recomandă ca atunci când suprafaţa unui produs antiaderent începe să se degradeze, vasul să fie înlocuit. De asemenea, la folosirea vaselor de teflon trebuie evitat contactul cu ustensile metalice, căldura ridicată şi schimbările rapide de temperatură.
Urmărește
2107 afișări
Imaginea articolului De ce tigăile de teflon nu rezistă mai mult de un an

sursa foto: profimedia

Vasele antiaderente sunt rare în restaurante, fiind preferate cele din fontă sau din oţel. De aceea, a fost surprinzătoare afirmaţia bucătarului David Chang, gazda emisiunii Ugly Delicious de pe Netflix, care în luna martie a afirmat în cursul emisiunii că foloseşte vase de teflon. Anterior, la fel ca mulţi alţi bucătari, Chang se declarase a fi adversar al teflonului în bucătărie, spunând că abia dacă ţin un an. La doar o lună de la dezvăluirea sa şocantă, Chang avea să îşi schimbe opinia, spunând că preferă vasele din fontă.

Exprimându-şi opinia despre vasele de teflon, Annie Smithers, proprietar al restaurantului Du Fermier din regiunea Victoria, Australia, care a gătit în bucătării comerciale mai bine de 30 de ani, spune: „Indiferent de calitatea lor, învelişul acesta se uzează până la urmă şi le arunci”. Şi, dat fiind că în bucătării se folosesc multe ustensile metalice, pentru că sunt mai igienice decât lemnul, acest tip de vase nu permit o utilizare facilă.
Temperaturile ridicate pot distruge învelişul de teflon al vaselor. Şi deşi multe mărci afirmă că putem folosi ustensile metalice pe aceste vase, că le putem pune în cuptor la temperaturi de până la 260°C, în timp acestea se vor deteriora inevitabil, afirmă Fiona Mair, şefa departamentului culinar al Grupului Choice din Australia.

În plus, tigăile cu teflon pot fi şi nocive. Fumurile nocive emise din vasele de gătit cu teflon, supraîncălzite (temperaturi mai mari de 280° C), pot fi letale pentru păsări. Toxicitatea cu teflon (sau „intoxicaţie / toxicoză cu PTFE”) poate afecta şi oamenii, dar rareori este fatală, deşi poate provoca boli grave, în special la persoanele cu afecţiuni respiratorii.

Choice recomandă ca atunci când suprafaţa unui produs antiaderent începe să se degradeze, vasul să fie înlocuit. De asemenea, sugerează că pentru a utiliza în siguranţă vasele din teflon trebuie evitat contactul acestora cu ustensile metalice şi nu trebuie expuse la temperaturi ridicate şi la schimbări drastice de temperatură. Lista interdicţiilor continuă: nu trebuie folosit asupra lor spray de ulei, tigăile nu trebuie lăsate să se încălzească nesupravegheate, nu trebuie puse în maşina de spălat vase, nu trebuie curăţate cu bureţi de metal sau cu detergenţi puternici şi întotdeauna vasele trebuie lăsate la înmuiat înainte de a fi curăţate.

Sau, desigur, pot fi înlocuite cu vase din fontă sau din oţel, care sunt foarte rezistente.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici