- Home
- Life-Entertaiment
- (31.12.2024, 14:39)
- Andrei Rachieru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
De la Mesopotamia la Calendarul Gregorian: Cum am ajuns să sărbătorim Anul Nou pe 1 ianuarie
- Sărbătoarea Anului Nou a început în Mesopotamia, în 2000 î.Hr., legată de ciclurile naturii.
- Iulius Cezar şi Papa Grigore al XIII-lea au fixat 1 ianuarie ca început de an prin inovaţii calendaristice.
- Tradiţia globală modernă uneşte miliarde de oameni, cu rădăcini în diverse civilizaţii.
Urmărește
2686 afișări
Sursa foto: Pexels
Anul Nou nu a fost întotdeauna sărbătorit pe 1 ianuarie. Povestea sa începe în Mesopotamia antică, în 2000 î.Hr., unde babilonienii marcau începutul anului odată cu prima lună nouă după echinocţiul de primăvară, în jurul lunii martie. Festivalul lor, Akitu, dura până la 12 zile şi celebra fie încoronarea unui nou rege, fie loialitatea faţă de conducătorul în funcţie.
De-a lungul timpului, diverse civilizaţii au adaptat sărbătorile de Anul Nou în funcţie de evenimente astronomice, religioase sau agricole. Egiptenii antici începeau anul în iulie, când steaua Sirius apărea pe cer, marcând revărsarea Nilului. În China, sărbătoarea este legată de a doua lună nouă după solstiţiul de iarnă, în ianuarie sau februarie, simbolizând venirea primăverii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vinul roşu se confruntă cu un declin „existenţial”. Specialist francez, despre vin: "Dacă bunicul bea 300 de litri de vin roşu pe an, tatăl bea 180 de litri, iar fiul, 30 de litri”
-
Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE
-
Slovacia pregăteşte măsuri împotriva Ucrainei după oprirea tranzitului de gaz rusesc. Fico: Întreruperea livrărilor de electricitate către Ucraina, reducerea ajutorului acordat refugiaţilor ucraineni şi compensarea pierderilor suferite de Slovacia
Arabia preislamică şi-a standardizat începutul de an odată cu calendarul islamic stabilit de Umar I, începând cu prima semilună din Muharram. În calendarul islamic, un nou an va începe în iulie 2024, iar durata acestuia este mai scurtă decât cea a anului solar.
În Roma antică, anul nou era iniţial sărbătorit în martie. Însă, în 45 î.Hr., Iulius Cezar a adoptat calendarul iulian, care fixa data de 1 ianuarie drept început de an. Totodată, a introdus anii bisecţi, o inovaţie pentru alinierea cu ciclul solar. Cu toate acestea, calendarul juilian a acumulat discrepanţe, iar Papa Grigore al XIII-lea a lansat calendarul gregorian în 1582, rectificând erorile şi oficializând 1 ianuarie ca început universal al anului.
Calendarul gregorian, adoptat treptat în toată lumea, a devenit standardul internaţional pentru guverne şi afaceri. În Marea Britanie, acest calendar a fost recunoscut abia în 1752, după o lungă perioadă de rezistenţă faţă de autoritatea Papei.
Astăzi, tradiţia celebrării Anului Nou pe 1 ianuarie este unificată la nivel global. Totuşi, în unele culturi, sărbători alternative, bazate pe alte calendare, coexistă alături de cel gregorian.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Banii îți aduc fericirea dacă îi cheltui pentru binele altora. Cei cu venituri mari sunt fericiți când cumpără cadouri pentru alții
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Ilona Brezoianu i-a dat replica lui Dan Negru după ce a criticat audiențele Revelionului de la Antena 1: „Monștri sacri”
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:00
-
astăzi, 12:30