Documentarul 3D "Pina", de Wim Wenders, în cinematografele româneşti din 9 septembrie

Documentarul 3D "Pina", de Wim Wenders, despre Pina Bausch, una dintre cele mai importante şi apreciate coregrafe ale dansului contemporan, va avea premiera în cinematografele româneşti pe 9 septembrie, potrivit distribuitorului, Parada Film.

Urmărește
7 afișări

Documentarul 3D a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Berlin, în selecţia oficială, în afara competiţiei.

"Un film de neratat" (Variety), "magnific" (The Independent), "o peliculă captivantă, de cinci stele" (The Times), cu o "magie seducătoare" (The Telegraph), "Pina" a câştigat doar într-o singură săptămână marele premiu la 3D Festival din Paris (24 - 26 mai) şi premiul pentru cel mai bun documentar german la Dokville (26 - 27 mai).

Aşa cum este prezentat de regizorul Wim Wenders, "Pina" este un film pentru Pina Bausch, una din cele mai importante şi apreciate coregrafe ale dansului contemporan. Filmat în 3D cu trupa de dans Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, producţia ilustrează revoluţionara şi originala artă a marii coregrafe germane care a murit în vara anului 2009. Filmul îi introduce pe spectatori într-o dimensiune nouă, invitându-i într-o călătorie senzuală, cu imagini uimitoare: pe scenă, alături de trupa de dans, în afara teatrului, în oraş şi în zonele din apropierea oraşului industrial Wuppertal - locul unde, timp de 35 de ani, Pina Bausch a trăit şi a creat.

Gândit iniţial alături de Pina Bausch, documentarul era plănuit să intre în producţie în vara lui 2009. Însă, cu doar două zile înainte de începerea filmărilor, lumea dansului şi nu numai a pierdut-o brusc pe Pina Bausch, la cinci zile după ce a fost diagnosticată cu cancer. Regizorul Wim Wenders a dorit să abandoneze proiectul, dar a revenit asupra lui la insistenţele dansatorilor, prietenilor şi familiei coregrafei Pina Bausch. Astfel s-a născut "Pina" - un film pentru Pina Bausch. Noul concept al filmului includea, pe lângă fragmente din patru spectacole reprezentative pentru cariera coregrafei - "Café Müller", "Le Sacre du printemps", "Vollmond" şi "Kontakthof", imagini de arhivă cu Pina Bausch inserate în mod inovativ în lumea 3D, alături de reprezentaţiile solo spectaculoase ale dansatorilor.

"Kontakthof" poate fi considerat suma creaţiilor semnate de Pina Bausch. Artista a realizat spectacolul cu trupa ei de dans în 1978, iar ani mai târziu, în 2000, l-a pus în scenă cu dansatori amatori: femei şi bărbaţi cu vârsta de peste 65 de ani. "Kontakthof" jucat şi dansat de oameni în vârstă exprimă o percepţie specială asupra frumuseţii, a graţiei, a mortalităţii, îmbătrânirii şi nu în ultimul rând emoţiei şi pasiunii.

Opt ani mai târziu, în 2008, experienţa "Kontakthof" a continuat cu punerea în scenă a spectacolului cu adolescenţi cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, care a adus o altă perspectivă asupra acestuia. Spectacolul "Kontakthof" interpretat de tineri a făcut subiectul ultimului film în care a apărut Pina Bausch: "Dancing Dreams", de Anne Linsel şi Rainer Hoffmann. Filmul a avut premiera în România pe 24 mai, iar spectatorii pot să îl vizioneze în Bucureşti la Cinema Studio, Noul Cinematograf al Regizorului Român la Muzeul Ţăranului Român, Cinema Europa, în Cluj, la Cinema Arta, şi în Constanţa la Cityplex.

Premiera naţională a fenomenului cinematografic "Pina" în format 3D va avea loc pe 4 iunie, de la ora 20.30, la Cinema "Florin Piersic" din Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici