Documentele de imigrare ale savantului Albert Einstein, descoperite după 80 de ani

Documentele cu ajutorul cărora Albert Einstein a fugit din Germania nazistă în Marea Britanie au fost descoperite după ce au rămas depozitate aproape 80 de ani, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
11 afișări

Controlorii de la aeroportul Heathrow din Londra au fost extrem de uimiţi în momentul în care au descoperit acel tichet de intrare în ţară, care marchează sosirea celebrului fizician în Marea Britanie.

Einstein era evreu şi a fugit în Marea Britanie după ce regimul nazist a pus o recompensă pe capul său, fiind considerat "duşman al lui Adolf Hitler".

Potrivit documentului descoperit, Einstein a intrat în Marea Britanie prin Dover, pe 26 mai 1933, venind din Ostende (Belgia).

În acest document, Albert Einstein a declarat că ocupaţia sa era cea de profesor şi că naţionalitatea lui era cea elveţiană. Pe verso, savantul le-a indicat ofiţerilor de la biroul de Imigrare că urmează să predea la Universitatea Oxford.

Documentul va fi expus la Merseyside Maritime Museum din Liverpool.

Albert Einstein a fost păzit de militarii britanici pe parcursul rămânerii sale în Marea Britanie, după ce s-a aflat că naziştii vor să îl asasineze. Einstein deţinea funcţia de profesor emerit la Academia Prusacă de Ştiinţe din Berlin încă din anul 1914.

Când Adolf Hitler a devenit cancelar al Germaniei, în 1933, evreii au început să fie persecutaţi. Liderul nazist a anunţat o zi de "boicotare a evreilor" chiar în acel an şi a ordonat arderea multor cărţi, inclusiv cele ale lui Einstein.

Einstein a locuit timp de câteva luni în Anglia, în 1933, şi apoi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici