Doi alpinişti clujeni vor să escaladeze vârful McKinley din Alaska

Doi alpinişti clujeni, membri ai Serviciului Public Salvamont din cadrul Consiliului Judeţean Cluj, vor pleca, vineri, într-o expediţie în Alaska, pentru escaladarea vârfului McKinley (6.194 m), care face parte din proiectul "Şapte paşi pe acoperişul lumii", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
6 afișări

Şeful Serviciului Public Salvamont Cluj, Vasile Cipcigan, unul dintre cei doi alpinişti, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că pentru atingerea vârfului va fi nevoie de o perioadă de trei săptămâni, asaltul final urmând să aibă loc în jurul datei de 10 iunie.

"Voi pleca, vineri, împreună cu Ovidiu Raţiu, în expediţia care are ca scop atingerea vârfului McKinley de 6.194 metri situat în Alaska. Expediţia face parte din proiectul «Şapte paşi pe acoperişul lunii» prin care ne-am propus să cucerim şapte vârfuri, cele mai înalte de pe cele şapte continente. Pentru a ajunge pe vârf vom avea nevoie de o perioadă de trei săptămâni, asaltul final urmând să aibă loc în jurul datei de 10 iunie, când este şi ziua de naştere a lui Ovidiu Raţiu", a spus Cipcigan.

Ovidiu Raţiu a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că vârful McKinley face parte dintre cele mai periculoase zece vârfuri din lume.

"Ascensiunea este complexă pentru că implică urcări şi coborâri în tabere. Vârful nu este foarte uşor, datorită înălţimii şi a faptului că este situat foarte în nord. În zona respectivă se înregistrează temperaturi scăzute, până la minus 40 de grade, şi furtuni. McKinley este între primele zece cele mai periculoase vârfuri din lume, fiind pe locul opt", a precizat Raţiu.

Potrivit acestuia, în cadrul expediţiei fiecare va duce aproximativ 50 de kilograme de provizii, dar ei vor avea şi echipament de comunicaţie şi un telefon prin satelit.

Costurile expediţiei se ridică la 8.000 de euro.

În luna noiembrie, cei doi alpinişti îşi propun atingerea vârfului Aconcagua din America de Sud, care are aproape 7.000 de metri.

Alpiniştii clujeni au reuşit, în anul 2010, să atingă vârful Elbrus (5.642 m) din Caucaz, cel mai înalt din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici