- Home
- Life-Entertaiment
- BUCUREŞTI, (11.05.2011, 13:34)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Expoziţie de reţete culinare şi meniuri, de vineri, în Capitală
Expoziţia "Reţete culinare şi meniuri. O încercare de istorie gastronomică" va fi vernisată vineri, la ora 14.00, la sediul central al Arhivelor Naţionale ale României din Bucureşti, informează un comunicat.
Urmărește
9 afișări
Evenimentul este organizat în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, iar la deschidere va lua cuvântul Cristina Ghiţulescu, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie "Nicolae Iorga".
Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 16 mai - 16 septembrie, în fiecare luni, miercuri şi vineri, între orele 9.00 - 16.00, şi în fiecare marţi şi joi, între 9.00 şi 18.00.
Concepută ca o tentativă de reconstituire a obiceiurilor culinare din spaţiul românesc de-a lungul timpului, expoziţia "Reţete culinare şi meniuri. O încercare de istorie gastronomică" oferă publicului o imagine a bucătăriei autohtone care pendulează permanent între tradiţionalism regional şi tendinţa asimilării influenţelor moderne, manifestate atât sub forma denumirilor de produse culinare, cât şi a ingredientelor folosite.
Expoziţia, care reuneşte documente din diferite perioade istorice, fotografii şi reclame din presa vremii, nu urmăreşte doar prezentarea unor reţete culinare cotidiene, ci abordează şi teme gastronomice inedite, precum meniuri şcolare, meniuri pentru spitale, meniuri cazone, meniuri vegetariene şi recomandări pentru un regim alimentar echilibrat.
În epoca modernă, luatul mesei depăşeşte cadrul intim, familial, devenind un eveniment social, public. Expoziţia surprinde acest moment prezentând meniuri de restaurante şi hoteluri, meniuri regale şi de gală, dejunuri aristocratice, dar şi regulamente administrative referitoare la minime condiţii de igienă urbană ce trebuie respectate în cazul comercializării şi consumului de alimente.
Prezentarea tematică a reţetelor şi meniurilor este completată de informaţii privind băuturile adecvate sortimentelor culinare, prepararea, servirea şi virtuţile terapeutice ale acestora.
Descrierea sortimentelor de pâine şi a produselor de panificaţie, a dulciurilor rafinate şi savant denumite, cu un accent deosebit plasat pe produsele de ciocolată ale Casei Capşa, completează imaginea unei gastronomii româneşti care, ca orice gastronomie, exprimă raportul dintre cultură şi alimentaţie.
Evenimentul expoziţional este inclus şi în maratonul cultural "Noaptea muzeelor", desfăşurat pe 14 şi 15 mai, între orele 19.00 şi 03.00.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe