Expoziţie de reţete culinare şi meniuri, de vineri, în Capitală

Expoziţia "Reţete culinare şi meniuri. O încercare de istorie gastronomică" va fi vernisată vineri, la ora 14.00, la sediul central al Arhivelor Naţionale ale României din Bucureşti, informează un comunicat.

Urmărește
8 afișări

Evenimentul este organizat în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, iar la deschidere va lua cuvântul Cristina Ghiţulescu, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie "Nicolae Iorga".

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 16 mai - 16 septembrie, în fiecare luni, miercuri şi vineri, între orele 9.00 - 16.00, şi în fiecare marţi şi joi, între 9.00 şi 18.00.

Concepută ca o tentativă de reconstituire a obiceiurilor culinare din spaţiul românesc de-a lungul timpului, expoziţia "Reţete culinare şi meniuri. O încercare de istorie gastronomică" oferă publicului o imagine a bucătăriei autohtone care pendulează permanent între tradiţionalism regional şi tendinţa asimilării influenţelor moderne, manifestate atât sub forma denumirilor de produse culinare, cât şi a ingredientelor folosite.

Expoziţia, care reuneşte documente din diferite perioade istorice, fotografii şi reclame din presa vremii, nu urmăreşte doar prezentarea unor reţete culinare cotidiene, ci abordează şi teme gastronomice inedite, precum meniuri şcolare, meniuri pentru spitale, meniuri cazone, meniuri vegetariene şi recomandări pentru un regim alimentar echilibrat.

În epoca modernă, luatul mesei depăşeşte cadrul intim, familial, devenind un eveniment social, public. Expoziţia surprinde acest moment prezentând meniuri de restaurante şi hoteluri, meniuri regale şi de gală, dejunuri aristocratice, dar şi regulamente administrative referitoare la minime condiţii de igienă urbană ce trebuie respectate în cazul comercializării şi consumului de alimente.

Prezentarea tematică a reţetelor şi meniurilor este completată de informaţii privind băuturile adecvate sortimentelor culinare, prepararea, servirea şi virtuţile terapeutice ale acestora.

Descrierea sortimentelor de pâine şi a produselor de panificaţie, a dulciurilor rafinate şi savant denumite, cu un accent deosebit plasat pe produsele de ciocolată ale Casei Capşa, completează imaginea unei gastronomii româneşti care, ca orice gastronomie, exprimă raportul dintre cultură şi alimentaţie.

Evenimentul expoziţional este inclus şi în maratonul cultural "Noaptea muzeelor", desfăşurat pe 14 şi 15 mai, între orele 19.00 şi 03.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici