Femei celebre care au purtat numele Katherine, într-o selecţie realizată de revista People

Cele mai renumite femei care au purtat numele de Katherine - sau derivate ale acestuia, Catherine, Katharine, Katarina, Kate, Kathryn, Ecaterina, Caterina - au fost incluse într-o selecţie realizată de ediţia online a revistei People.

Urmărește
110 afișări

De la regine adevărate la "regine" ale Hollywood-ului, cele 14 Katherine din istorie incluse de editorii revistei People în această selecţie au fost femei care au lăsat în urma lor moşteniri de durată.

Catherine de Aragon (1485-1536), prima soţie a regelui Henry al VIII-lea al Marii Britanii

Prima căsătorie a regelui britanic, cu Catherine de Aragon, a schimbat cursul istoriei imperiului britanic. În 1533, îndrăgostitul Henry a divorţat de Catherine, s-a căsătorit cu a doua lui soţie, Anne Boleyn, şi s-a declarat noul cap al Bisericii Anglicane, după ce papa de la Roma a refuzat să-i acorde divorţul. După trei ani, Anne a fost acuzată de adulter, incest şi trădare şi a fost decapitată în Turnul Londrei.

Catherine Parr (1512-1548), ultima soţie a regelui Henry al VIII-lea al Marii Britanii

După ce trei dintre ultimele sale cinci soţii au fost decapitate, ultima soţie a regelui Henry al VIII-lea a fost o pereche potrivită pentru monarhul în vârstă de 52 de ani. Pe lângă faptul că a asigurat un mediu familial stabil pentru cei trei copii ai lui Henry şi l-a tratat pe rege de guta şi ulcerele de care suferea, devotata regină a fost şi o autoare de bestselleruri, scriind două volume cu tematică religioasă. Se spune că Henry al VIII-lea i-a mulţumit lui Dumnezeu că i-a trimis o soţie atât de credincioasă şi a decretat de pe patul său de moarte că soţia sa, Catherine Parr, va primi o rentă anuală de 7.000 de lire sterline - o sumă extrem de mare pentru acele vremuri - şi va avea dreptul să îşi păstreze bijuteriile regale.

Katharine Hepburn (1907-2003), actriţa care a câştigat cele mai multe premii Oscar

"Pentru mine, premiile nu înseamnă nimic. Premiul meu cel mare este munca mea", a spus celebra actriţă americană. Katharine Hepburn a jucat în peste 50 de filme şi deţine recordul pentru cele mai multe statuete câştigate în istoria cinematografiei - patru Oscaruri la categoria "cea mai bună actriţă în rol principal". Într-o epocă în care puternicele studiouri de la Hollywood controlau vieţile şi declaraţiile starurilor lor, Katharine Hepburn a devenit cunoscută şi pentru faptul că spunea întotdeauna ceea ce gândea şi şi-a ales singură roluri precum cele din filmele "Cele patru fiice ale doctorului March/ Little Women" (1933), "Regina africană/ The African Queen" (1951) şi "Pe heleşteul auriu/ On Golden Pond" (1981).

Ecaterina cea Mare (1729-1796), împărăteasă a Rusiei

De origine germană, Ecaterina a II-a a condus imperiul rus vreme de 34 de ani, între 1762 şi 1796. În timpul domniei sale, Ecaterina cea Mare şi-a condus ţara prin trei războaie majore, a extins teritoriile Rusiei până la Marea Neagră şi până în centrul Europei şi a devenit o patroană a artelor, fiind persoana care a alcătuit prima colecţie pentru celebrul muzeu Ermitaj. Adeptă a Iluminismului, Ecaterina a II-a a fost animată în acelaşi timp de opinii "iluminate" în ceea ce priveşte dragostea, având de-a lungul vieţii cel puţin 10 amanţi, scandalizând celelalte capete încoronate ale Europei.

Katarina Witt (născută în 1965), dublă campioană olimpică la patinaj artistic

Fostul mare star al gheţii, născută în Germania de Est, este singura patinatoare din era modernă care a reuşit să îşi apere un titlu olimpic. Patinatoarea norvegiană Sonja Henie a reuşit să câştige de trei ori titlul olimpic la patinaj, însă victoriile ei au avut loc în perioada de pionierat a acestui sport, în anii 1928, 1932 şi 1936. La vârsta de 19 ani, Katarina Witt a câştigat primul ei titlu olimpic, la Sarajevo, în anul 1984. Însă cea de-a doua ei medalie olimpică de aur, obţinută la Jocurile Olimpice de la Calgary din 1988, câştigată graţie unei sarabande de sărituri triple (Loop, Salchow şi Lutz) în faţa americancei Debi Thomas - de altfel, competiţia dintre cele două patinatoare a fost numită "bătălia celor două Carmen", deoarece ambele au patinat în programul liber ales pe muzica din celebra operă "Carmen" de Bizet -, a fost distincţia care a impus definitiv numele Katarinei Witt în istoria acestui sport.

Caterina de Valois (1401-1437), bunica lui Henry al VII-lea, primul rege britanic din dinastia Tudorilor

Încoronată regină a Angliei în 1421, căsătoria ei scurtă cu Henry al V-lea (căzut în luptă, la un an de la căsătorie) a produs un singur moştenitor, regele Henry al VI-lea. Însă cel de-al doilea ei mariaj, cu scoţianul Owen Tudor, a fost acela care a condus la apariţia dinastiei Tudorilor. Nepotul ei Henry al VII-lea a fost primul dintre suveranii din dinastia Tudorilor care au domnit în Anglia, conducând această ţară de la un război civil şi reforma protestantă până la epoca de aur a Imperiului Britanic din timpul domniei reginei Elizabeth I.

Kate Moss (născută în 1974), fotomodel britanic

Măsurând în înălţime doar 170 de centimetri, se spune despre Kate Moss că a pus capăt "domniei" manechinelor amazoane de pe podiumurile de modă şi că a impus venirea pe lume a unei noi ere în moda internaţională, după ce a debutat într-o campanie publicitară pentru o linie de lenjerie intimă a casei Calvin Klein, în anul 1992. La două decenii de la debutul ei spectaculos, renumitul fotomodel britanic se bucură în continuare de un succes la fel de mare şi a fost inclusă de editorii Time în topul 100 al celor mai influenţi oameni din lume, în 2007, deoarece "are o faţă care nu se demodează niciodată".

Kate Chopin (1850-1904), scriitoare americană din secolul al XIX-lea

Considerat o lectură obligatorie pentru studenţii de la facultăţile de literatură americană, cel mai cunoscut roman al scriitoarei Kate Chopin, intitulat "The Awakening", a fost etichetat la ora apariţiei sale în 1899 ca fiind "neplăcut", "otrăvitor" şi "de-a dreptul morbid". Scriind despre dorinţele unei femei care tânjea după independenţă, în ciuda convenţiilor sociale din epoca ei, scriitoarea născută în Louisiana este lăudată în zilele noastre pentru curajul de a fi abordat în romanul ei teme care sunt relevante şi pentru femeia de astăzi.

Kate Spade (născută în 1962), designer de accesorii

La trei ani după ce a renunţat la slujba ei de la revista Mademoiselle pentru a-şi lansa propria linie de poşete, în anul 1993, designerul Kate Spade, originară din starul american Kansas, a primit mult râvnitul CFDA Award, decernat de Council of Fashion Designers of America, o distincţie pe care a primit-o din nou în anul 1998. Care a fost, probabil, cea mai mare satisfacţie pentru fostul editor devenit designer? Faptul că şi-a vândut compania (care s-a extins de atunci şi include decoraţiuni de interior, cosmetice şi articole de încălţăminte) lui Liz Clairborne, în 2007, pentru suma de 124 milioane de dolari.

Caterina de Medici (1519-1589), mama a trei regi ai Franţei

"În spatele fiecărui bărbat mare se află o femeie mare" - acest proverb nu a părut niciodată mai adevărat ca în cazul Caterinei de Medici. Născută din părinţi italieni de religie romano-catolică, Caterina de Medici a devenit regină a Franţei în 1547, când soţul ei Henry al II-lea a urcat pe tron. Însă Caterina de Medici a rămas în manualele de istorie datorită şireteniei ei politice, regina fiind de altfel unul dintre autorii morali ai însângeratei Nopţi a Sfântului Bartolomeu, când mii de hughenoţi au fost masacraţi la Paris, dar şi datorită faptului că a fost mama a trei dintre regii Franţei.

Catherine Walker (1945-2010), croitoreasa reginei Diana

Una dintre croitoresele preferate de prinţesa Diana, designerul britanic Catherine Walker, de origine franceză, a colaborat în mod discret cu prinţesa Diana vreme de aproape două decenii. Începând cu linia de articole vestimentare pentru femei însărcinate (lansată cu puţin timp înainte de naşterea prinţului William, în 1981), Walker a creat peste 1.000 de ţinute pentru prinţesa Diana, inclusiv celebra rochie albă din mătase fără bretele cu un bolero cu gulerul ridicat (denumită rochia "Elvis") pe care prinţesa a purtat-o la o ediţie a galei British Fashion Awards. Iar atunci când Diana a murit, în 1997, prinţesa britanică a fost înmormântată într-o rochie neagră, creată de aceeaşi Catherine Walker.

Kate Winslet (născută în 1975), considerată una dintre "reginele" de la Hollywood

Încă de la primul ei film, intitulat "Heavenly Creatures" (1994), era clar că britanica Winslet urma să devină un star - aceasta era părerea lui Peter Jackson, cel care a asigurat regia filmului şi a distribuit-o pe tânăra în vârstă de 17 ani în această dramă. "Kate ne-a impresionat imediat cu extraordinara ei inteligenţă, perspectivele ei mature asupra lumii (care depăşeau cu mult vârsta pe care o avea) şi, mai ales, curajul ei ca actriţă", a declarat Peter Jackson într-un interviu publicat în revista Time în 2009, anul în care Kate Winstlet câştiga, la vârsta de 35 de ani, primul ei premiu Oscar pentru rolul din "Cititorul/ The Reader", după ce impresionase deja publicul şi criticii de specialitate în alte 20 de filme.

Katharine Graham (1917-2001), scriitoare recompensată cu premiul Pulitzer şi editor al ziarului The Washington Post

După sinuciderea soţului ei în anul 1963, Katharine Graham a devenit prima femeie care a condus publicaţia The Washington Post, coordonându-i activitatea într-o perioadă crucială din istoria americană: scandalul Watergate. Câteva decenii mai târziu, în 1997, Katharine Graham şi-a publicat memoriile în volumul "Personal History", în care a descris maladia mintală de care suferea soţul ei şi dificultăţile pe care a trebuit să le depăşească în calitate de editor de ziar, într-o epocă în care acel mediu profesional era dominat de bărbaţi. Volumul ei de memorii a fost distins cu premiul Pulitzer.

Kathryn Bigelow (născută în 1951), prima femeie din lume recompensată cu premiul Oscar pentru regie

Regizoarea filmului "The Hurt Locker" a concurat cu fostul ei soţ James Cameron - dar şi cu o istorie de 82 de ani potrivnică femeilor în noaptea Oscarurilor - şi a câştigat, în 2010, Oscarul pentru cel mai bun regizor al anului. "Sunt sigur că ea (Kathryn Bigelow, n.r.) va avea sentimente oarecum confuze faţă de acest premiu, pentru că va avea mereu în minte ideea următoare: «Ia staţi puţin, eu vreau să câştig pentru munca depusă. Nu vreau să câştig pentru că sunt femeie»", declara James Cameron în emisiunea "60 Minutes".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici