Festivalul de Teatru de Hemoficțiune, între 24 - 30 mai, la București

Cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Hemoficțiune se va desfăşura între 24 şi 30 mai, la București, la eveniment urmând să participe şi Juan Trigos şi Lorenzo Mijares, fondatori ai curentului de "hemoficțiune" - o literatură de avangardă, care unește grotescul cu umorul.

Urmărește
5 afișări

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, pentru prima dată, Teatrul de Hemoficțiune din Barcelona oferă spectacole și în România, în cadrul celei de a patra ediții a Festivalului Internațional de Teatru de Hemoficțiune, care se desfăşoară la nivel internaţional şi cuprinde spectacole şi în Spania, Statele Unite, Italia, Mexic și Germania.

Spectacolele din România sunt organizate de reprezentantul Teatrului de Hemoficțiune în România, Horia Barna, fostul director al Institutului Cultural Romând din Madrid.

La București, spectacolele vor avea loc pe 24 mai (Teatrul Green Hours), 27 mai (Romexpo, Pavilion C6, Bookfest 2011) și 30 mai (Teatrul Green Hours). La Romexpo va avea loc, pe data de 27 mai, o conferință cu echipa Teatrului şi cu participarea dramaturgului Juan Trigos. Spectacolele vor fi prezentate în versiune originală, în spaniolă, cu supratitrare în română (Green Hours) și traducere simultană (Romexpo).

În mod concret, pe 24 şi 30 mai, de la ora 20.00, va fi prezentat spectacolul "Contra-Subiect" de Juan Trigos, un one-man-show cu Lorenzo Mijares. După spectacole publicul va putea asista la un dialog cu dramaturgul şi regizorul-interpret Lorenzo Mijares.

Pe de altă parte, pe 27 mai, de la ora 18:15, în cadrul târgului de carte Bookfest, va avea loc dezbaterea "Hemoficţiunea - o avangardă literar-artistică postmodernă", la care vor participa Juan Trigos (scriitor şi dramaturg, Mexic/SUA), Lorenzo Mijares (regizor şi actor, promotorul Festivalului Internaţional al Teatrului de Hemoficţiune) şi Horia Barna (moderator, traducător).

Juan Trigos este unul din fondatorii curentului de hemoficțiune (arta de a "sângera"), o literatură de avangardă, care unește grotescul cu umorul, expune fără ocolișuri părțile negre ale societății contemporane, disfuncționalitatea din relațiile de familie, violența, sexul, moartea. Obligându-și spectatorii să ia contact cu ce este mai abject în ființa omenească, scopul hemoficțiunii este provocarea unei eliberări, o trezire spirituală. Hemoficţiunea deschide porţile către cunoaşterea intimă a cititorului sau spectatorului adult, cel care este în stare să-si contemple propriile abisuri. Este o literatură gravă, care indică drumul către ieşirea din balamucul cotidian. Convenţionalul este depăşit pentru a intra în situaţii extreme, realităţi inventate, ficţiuni "sângeroase" care par nişte jocuri, dar în care profunzimea spirituală este luminată de experienţă, se mai spune în comunicat.

Teatrul de Hemoficțiune are reprezentați în Spania (directorul pentru Madrid fiind jurnalistul român Fabianni Belemuski), Italia, Statele Unite, Mexic şi Italia.

Teatrul de Hemoficțiune a fost înființat în anul 2000, la Barcelona, de Lorenzo Mijares, regizor și actor, care este considerat un pioner pe plan mondial în câmpul hemoficțiunii. Prima sa operă pusă în scena a fost "Lasă-mă să te omor ca să văd dacă mi se face dor de tine" de Juan Trigos și de atunci, a jucat, produs și regizat zeci de piese de hemoficțiune, pe toate continentele, în peste 800 de spectacole. Lorenzo Mijares a fost recompensat cu numeroase premii pentru activitatea sa teatrală, printre care premiul Niram Art pentru Teatru și trofeul oferit în cadrul Galei Celebrităților Româno-Spaniole, organizată de TVR Internațional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici