- Home
- Life-Entertaiment
- PRAGA, (07.07.2011, 18:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filme româneşti şi masterclass cu Mircea Daneliuc, la Şcoala de vară de film din Cehia
Filme româneşti din diferite perioade şi un masterclass cu regizorul Mircea Daneliuc vor fi prezentate la Şcoala de vară de film de la Uherské Hradiště, Cehia, festivalul internaţional al artelor spectacolului, ajuns la ediţia cu numărul 37, concentrat anul acesta pe cinematografia română.
Urmărește
15 afișări
Institutul Cultural Român din Praga organizează, în cadrul celei de-a 37-a ediţii a festivalului internaţional al artelor spectacolului Şcoala de Vară de la Uherské Hradiště (22 - 31 iulie 2011), secţiunea Focus Romania, o antologie a cinematografiei române de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în prezent. Este unul dintre primele şi cele mai ample programe de după 1989 dedicate cinematografiei române în ansamblu, nu numai unei anumite perioade din istoria sa.
Antologia va cuprinde patru secţiuni: Epoca filmului mut, Atitudinea critică în cadrul sistemului - filmele româneşti de opoziţie ale anilor '70 şi '80, Ceauşescu şi Revoluţia Română, Noul Val Românesc. Cele 35 de filme propuse pentru proiecţie în cadrul Şcolii de vară de la Uherské Hradiště acoperă intervalul de timp de la prima proiecţie şi de la primele filme mute româneşti de la sfârşitul secolului al XIX-lea (pe 27 mai 1896 a avut loc prima proiecţie de film de pe teritoriul României) până în prezent, trecând prin perioada de cenzură comunistă, peliculele care prezintă Revoluţia Română şi perioada imediat următoare, până la premiile obţinute recent de tinerii regizori români la festivalurile internaţionale.
Printre peliculele selectate, se numără: "Independenţa României" (1912), Aristide Demetriade, "Manasse" (1925), de Jean Mihail, "Reconstituirea" (1968), de Lucian Pinitilie, "Croaziera" (1981), de Mircea Daneliuc, "Rochia albă de dantelă" (1989), de Dan Piţa, "Out of present" (1996), de Andrei Ujică, "Occident" (2002), de Cristian Mungiu, "Moartea domnului Lăzărescu" (2005), de Cristi Puiu, "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (2006), de Cătălin Mitulescu, "Restul e tăcere" (2007), de Nae Caranfil, "Poliţist, adjectiv" (2009), de Corneliu Porumboiu, "Kapitalism - reţeta noastră secretă" (2010), de Alexandru Solomon, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" (2010), de Andrei Ujică, şi "Marţi, după Crăciun" (2010), de Radu Muntean.
Pe lângă proiecţiile propriu-zise, în cadrul festivalului vor avea loc şi mese rotunde dedicate cinematografiei române şi medalioane de autor cu participarea invitaţilor din România. Printre invitaţii români se numără Andrei Ujică, Mircea Daneliuc, Ruxandra Zenide şi Andi Vasluianu. În afara oaspeţilor români, la această ediţie a şcolii de vară şi-au confirmat deja participarea mari nume ale cinematografiei internaţionale precum Emir Kusturica şi Aki Kaurismäki.
Fiecare ediţie a festivalului Şcoala de vară de la Uherské Hradiště este dedicată unei cinematografii naţionale care a avut, la un moment dat, ceva important de spus în lumea filmului. După o pauză de câţiva ani, când s-a concentrat în principal asupra cinematografiilor tradiţionale sau exotice, Şcoala de vară abordează din nou cinematografia unei ţări din fostul lagăr socialist. Ultima mare antologie consacrată unei foste ţări socialiste a fost consemnată în anul 2000, când a fost prezentată cinematografia iugoslavă şi a ţărilor ex-iugoslave apărute ulterior căderii regimurilor totalitare.
Iniţiată în 1964, Şcoala de vară a apărut ca o variantă underground la linia oficială de promovare a artei cinematografice de către regimul comunist. A devenit extrem de populară după invazia sovietică din 1968, în anii aşa-zisei "normalizări", când a reprezentat o formă puternică şi viabilă de opoziţie culturală. În timp, Şcoala de vară a evoluat către forma de astăzi, când rivalizează în amploare cu festivalul de la Karlovy Vary sau cu FebioFest din Praga. Sunt proiectate în fiecare an câteva sute de filme, pe care le urmăresc spectatori al căror număr variază, de-a lungul anilor, de la 5.000 la 20.000. Diferitele ediţii ale festivalului au fost vizitate de mari regizori, actori şi producători precum Paul Cox, Bato Čengić, Věra Chytilová, Dušan Makavejev, François Truffaut, Istvan Szabó, Dino Risi şi Marta Meszáros.
Festivalul se desfăşoară în 11 săli de cinema şi în două cinematografe de vară din oraşul Uherské Hradiště şi este organizat de Asociaţia Cluburilor de Film din Cehia, în cooperare cu Arhiva Cehă de Film, arhivele de film din ţările participante şi, în acest an, în colaborare cu Institutul Cultural Român din Praga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace