FOCUS: Cea mai frumoasă muzică din lume - joi seară, la Bucureşti, cu Al Di Meola

Al Di Meola a cântat, joi seară, la Sala Palatului din Capitală, împreună cu trupa sa, New World Sinfonia, o muzică despre care se poate spune că este, de la compoziţie până la interpretare, copleşitor de frumoasă.

Urmărește
6 afișări

Te poţi aştepta să vezi pe scenă, când pe afiş scrie "New World Sinfonia", o orchestră de mari dimensiuni, care să producă un sunet pe măsură. Al Di Meola a cântat însoţit doar de trei instrumentişti: Fausto Beccalossi (acordeon), Peo Afonsi (chitara acustică) şi Peter Kaszas (tobe, percuţie). Şi cu toate astea, cuvântul "Sinfonia" din denumirea trupei s-a dovedit cu atât mai inspirat, pentru că cei patru muzicieni au oferit un sunet "filarmonic".

Al Di Meola & Co au cântat o muzică latină, cu sonorităţi mediteraneene, în care au combinat jazz, elemente de progresiv, de muzică clasică şi de tango. Sunetul a primit "îmbunătăţiri" pe parcursul primelor două-trei piese, devenind fantastic. Pe o scară de la 1 la 10, compoziţia, orchestraţia şi tehnica interpretării primesc nota 100. Dar nu asta este relevant, ci faptul că tot acest demers a slujit unui scop copleşitor: o muzică de o frumuseţe frapantă, irezistibilă, incontestabilă.

Purtând o cămaşă albă, deja emblematică, Al Di Meola a urcat pe scenă imediat după ora 20.00, a salutat publicul - nu foarte numeros, dar entuziast - şi şi-a prezentat trupa. A spus că vor urma piese de pe cel mai recent album, "Pursuit of Radical Rhapsody", dar şi melodii mai vechi, "din întreaga carieră", inclusiv secvenţe sonore aparţinând lui Ástor Piazzolla. A urat celor prezenţi sărbători fericite, apoi s-a aşezat alături de cei trei instrumentişti.

A urmat o oră şi jumătate de eleganţă, maturitate, de diversitate, de discreţie punctată cu dezlănţuiri de virtuozitate, la care publicul a răspuns aplaudând încântat. Au existat momente solo şi duete. Trebuie menţionate talentul şi dezinvoltura izbitor de tânărului baterist maghiar, fervoarea şi ritmicitatea acordeonistului italian şi muzicalitatea chitaristului Afonsi. Pe scenă ar mai fi trebuit să se afle, pentru formula completă a trupei, Gumbi Ortiz (percuţie) şi Victor Miranda (bass).

Al Di Meola a cântat la chitară acustică, trecută prin filtre care îi adăugau, pentru coloratură, sonorităţi de chitară electrică sau de clape. Remarcabil a fost - lucru rar - şi modul în care au fost folosite luminile de scenă - câte o nuanţă la fiecare piesă, pentru a întregi atmosfera.

Cei patru muzicieni au oferit bis-uri, ultima piesă cântată fiind "Mediterranean Sundance", care deschide albumul live "Friday Night in San Francisco", realizat în 1981 de Al Di Meola împreună cu John McLaughlin şi Paco De Lucia.

La final, Al Di Meola a ţinut o sesiune de autografe pentru public.

Fiu al unor emigranţi din Nepal şi Italia, Al Di Meola (Al Laurence Dimeola) s-a născut în New Jersey. În 1971 s-a înscris la Berklee College of Music, din Boston, iar din 1974 a început să cânte cu trupa lui Chick Corea, Return to Forever, până în 1976. A câştigat de patru ori titlul de cel mai bun chitarist de jazz la Guitar Player Magazine's Reader Poll.

Critica muzicală apreciază că puţini dintre chitariştii lumii au revoluţionat atât de mult stilul interepretativ la chitară ca Al Di Meola. A cântat, de-a lungul timpului, cu Stanley Clark, Ian Hammer, Paul Simon, John McLaughlin şi Paco de Lucia.

Al Di Meola a mai fost în România în septembrie 2008 şi va reveni, în mai anul acesta, la Timişoara.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici