FOCUS: Cramă nouă şi turism viticol la Finţeşti, pe aceeşi paralelă, 45, cu Toscana şi Bordeaux

Ambasadorul Austriei la Bucureşti, Michael Schwarzinger, a inaugurat o cramă modernă, LacertA, investiţie austriacă la Finţeşti, în judeţul Buzău, diplomatul spunând că "nu este dăunător să fii puţin nebun ca să doreşti să produci vinuri de calitate foarte înaltă".

Urmărește
400 afișări

"Cum a spus cineva: Nu este dăunător să fii puţin nebun ca să doreşti să produci vinuri de o calitate foarte înaltă, dar cu siguranţă ajută", a spus ambasadorul Austriei, stârnind râsetele participanţilor la inaugurarea cramei LacertA.

Walter Friedl, reprezentant al grupului de proprietari LacertA, a susţinut că nouă ani a durat până la finalizarea vinăriei de la Finţeşti (Dealu Mare), în care s-au investit în total opt milioane de euro, reprezentând atât partea de construcţii, cât şi replantările de suprafeţe viticole, dotarea cu utilaje de ultimă generaţie pentru viticultură. Parte din investiţia realizată până în prezent a fost susţinută prin intermediul programelor europene SAPARD şi FEADR, cât şi a programelor Guvernului României de reconversie viticolă.

Numele de "Lacerta" (şopârlă în latină) a fost ales întrucât pe terenul din localitatea Finţeşti din judeţul Buzău, unde investitorii austrieci au achiziţionat 82 de hectare pentru viticultură, trăiesc şopârle. Terenurile au fost cumpărate de la localnici, care după revoluţie au reuşit să-şi recupereze proprietăţile luate în perioada naţionalizării.

Poziţionarea deosebită a domeniilor LacertA asigură obţinerea unor vinuri minunate, catifelate, iar atmosfera din jurul podgoriei întregeşte povestea lor, totul culminând cu domeniul central unde Conacul Dorobanţu, opera arhitectului Ion Mincu, veghează de la înălţime împrejurimile.

Zona e comparabilă cu Toscana, provincia italiană. Un alt punct comun al poziţionării podgoriilor Toscana şi Dealu Mare este poziţionarea: paralela 45. Aceeaşi unde sunt şi zonele viticole Bordeaux şi Saint-Emilion.

Conacul Dorobanţu a fost construit în 1901 după planurile arhitectului Ion Mincu şi a fost renovat în 2005 de către actualii proprietari, respectând planurile originale. Lângă conac a fost construită crama, exteriorul uşor futurist integrându-se perfect zonei.

"Arhitecţii noştri au reuşit să proiecteze cea mai modernă cramă din România, în aşa fel încât să se integreze perfect cu frumuseţea locului", a spus Walter Friedl.

Complexul de construcţii, ce totalizează o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi, găzduieşte atât activităţile de producţie, cât şi cele de stocare şi degustare a vinului, precum şi o sală pentru evenimente. Proiectul complexului a fost realizat de una dintre cele mai renumite firme de arhitectură din Austria, Miklautz.Gärtner ZT - architecture-unlimited OG.

Sala de fermentare, cu rezervoare mari de inox strălucitoare, instalaţia de îmbuteliere şi camera unde se ţine vinul la învechire, butoaiele barrique din esenţe de stejar de cea mai bună calitate provenind din Franţa, Statele Unite, Rusia, Ungaria sau România - bucură ochiul vizitatorului şi îndeamnă la degustare. Din sala butoaielor se urcă pe o scară din lemn într-un mic bar.

Noul complex de construcţii reprezintă un mix de beton, oţel şi lemn, materiale moderne, uşoare şi recomandate pentru a conferi clădirii o rezistenţă foarte mare la mişcările seismice, posibile în zona Dealu Mare.

Walter Friedl locuieşte în România din 1989, perioadă în care a fost consilier comercial al Ambasadei Austriei în România, director şi fondator al Clubului de Afaceri Austriac la Bucureşti şi director pe activitatea de corporate business la Uniqa Asigurări.

La întrebarea de ce a ales Finţeşti, Friedl a spus că "este un pământ foarte bun, cu toate mineralele, care vin din Carpaţi", adăugând că "este un pământ foarte frumos şi foarte roditor".

"Drumul vinului LacertA se integrează perfect în zona geografică Dealu Mare şi aduce vizitatorilor o combinaţie a patrimoniului istoric, natural şi cultural, cu cel viticol. În plus, prin această investiţie dorim să impulsionăm şi turismul local, prin parteneriatele pe care le vom stabili cu pensiuni şi hoteluri din zonă pentru cazarea celor care ne vizitează podgoria", a declarat Friedl, vineri, la ceremonia de inaugurare a cramei.

Potrivit austraicului, circuitul viticol LacertA oferă atracţii precum: degustarea vinului, turul podgoriei, descoperirea rutelor istorice şi culturale ale viticulturii româneşti şi peisajului autentic.

"În prezent, avem deja rezervări din partea grupurilor de străini, turişti sau oameni de afaceri, care vizitează Romania. Estimăm că până la sfârşitul anului investiţia va genera peste un million de euro", a declarat Walter Friedl.

Prin inaugurarea noii facilităţi, care reprezintă o dezvoltare unică în România, LacertA Winery îşi extinde activităţile şi în zona "turismului viticol", un concept intens exploatat în ţări cu tradiţie în producerea vinurilor, precum Franţa, Italia, Spania, Portugalia (din lumea "veche" vinicolă) sau Argentina, Chile, Africa de Sud, Australia sau SUA (din lumea "noua" vinicolă).

Patru dintre vinurile LacertA (Cabernet Sauvignon 2009, Cabernet Sauvignon/Shriraz 2009, Cuvee IX 2009 şi Cuvee X 2010) au fost premiate la ediţia din 2011 a "Salonului intenational de vinuri Vinvest". LacertA Cabernet Sauvignon '09 a fost declarat cel mai bun vin roşu din competiţie şi răsplătit cu Marea Medalie de Aur, cea mai importantă distincţie din concurs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici