FOCUS: "Harry Potter": sfârşit de saga şi o avanpremieră mondială, joi, la Londra

Ultimul film din seria "Harry Potter" va fi prezentat în avanpremieră mondială joi, la Londra, punând capăt unei călătorii de aproape 15 ani, care, cu şapte romane şi opt filme, a entuziasmat sute de milioane de fani şi a generat încasări de miliarde de dolari, informează AFP.

Urmărește
9 afișări

Când tânăra britanică J. K. Rowling - o autoare complet necunoscută, care supravieţuia graţie alocaţiilor pe care guvernul britanic le acordă mamelor celibatare - făcea turul editurilor având în buzunar un manuscris care prezenta aventurile unui tânăr vrăjitor, ea a fost refuzată de 12 editori. Directorii acestor edituri regretă cu siguranţă astăzi deciziile de atunci.

Un veritabil "fenomen" comercial a început în iunie 1997, odată cu lansarea primei cărţi a scriitoarei J. K. Rowling, "Harry Potter şi Piatra Filosofală". De atunci, peste 400 de milioane de cărţi au fost vândute, traduse în 69 de limbi străine. Doar Biblia şi volumul de eseuri "Citate ale preşedintelui Mao Zedong" s-au descurcat mai bine.

În ceea ce priveşte cele şapte adaptări cinematografice ale romanelor, lansate pe marile ecrane începând din 2001, ele alcătuiesc cea mai profitabilă franciză din cinematografie, filmele "Harry Potter" obţinând încasări totale de 6,4 miliarde de dolari în box office-ul mondial.

"A depăşit chiar şi cele mai nebuneşti visuri ale mele", a declarat David Heyman, producătorul filmelor din franciză, care nu credea că a descoperit piatra filosofală atunci când a citit, în 1997, primul volum din seria de romane cu micul vrăjitor Harry Potter. "Când am început această aventură, nu mi-aş fi putut imagina niciodată primirea triumfală a publicului", a adăugat el.

"Harry Potter şi Talismanele Morţii: Partea 2", care va ajunge şi pe marile ecrane din România pe 15 iulie, se doreşte încununarea acestei aventuri. Al optulea şi, totodată, ultimul din serie, filmul prezintă "înfruntarea finală" descrisă în ultimele 300 de pagini din cel de-al şaptelea volum, ce a fost adaptat în două lungmetraje pentru marele ecran.

Departe de relativa lentoare din prima parte, lansată în noiembrie 2010, fanii lui Harry Potter vor regăsi cu multă încântare scenele de acţiune care au construit legenda şi forţa studiourilor hollywoodiene Warner Bros., cu atât mai mult cu cât acest film este primul din serie ce a fost realizat în 3D. Harry, devenit între timp un tânăr adult, se va reîntâlni cu Lord Voldemort, întruchiparea răului absolut, cu ocazia unei bătălii memorabile, ce are loc în şcoala Hogwarts. "Unul singur poate să scape", avertizează istoria.

În acest final cu focuri de artificii se vor încheia cei zece ani de viaţă ai trioului Harry-Ron-Hermione, adolescenţii inseparabili din această franciză.

"A fost o perioadă excepţională din viaţa mea", spune Rupert Grint, interpretul personajului Ron Weasley.

"Ştiu că am trăit momente extraordinare pe care nu le voi mai trăi niciodată", a spus Daniel Radcliffe, interpretul lui Harry Potter.

Cei trei adolescenţi, care au debutat în această serie în urmă cu 10 ani, sunt în prezent tineri adulţi şi încearcă să îşi continue vieţile după încheierea francizei.

Daniel Radcliffe, în vârstă de 21 de ani, i-a surprins deja pe criticii americani prin talentul lui de cântăreţ şi dansator într-o comedie muzicală pusă în scenă pe Broadway (New York).

Emma Watson, interpreta personajului Hermione Granger, în vârstă tot de 21 de ani, "jonglează" cu moda şi actoria. Manechin, ea este deja noua imagine a brandului Lancôme. Ca actriţă, va apărea în curând în două filme americane, "My Week with Marilyn" şi "The Perks of Being a Wallflower".

Rupert Grint, în vârstă de 22 de ani, îşi va continua cariera de actor, în ciuda eşecurilor înregistrate de ultimele două filme în care a jucat, "Wild Target" şi "Cherrybomb". El va putea fi văzut din nou pe marile ecrane în anul 2012, într-un film norvegian realizat cu buget mic, despre Al Doilea Război Mondial, "Comrade".

În ceea ce o priveşte pe J. K. Rowling, autoarea britanică a declarat în repetate ocazii că nu va scrie o continuare a aventurilor tânărului vrăjitor. Însă "bagheta" ei magică este capabilă în continuare să transforme totul în aur. Scriitoarea, care are deja o avere de peste un miliard de lire sterline, a lansat recent un nou site, intitulat "Pottermore", prin intermediul căruia ea va vinde direct versiunile digitalizate ale cărţilor sale, "scurtcircuitând" astfel marile lanţuri de distribuţie comercială, precum Amazon şi Apple.

Deşi saga "Harry Potter" s-a încheiat, marca Harry Potter este departe de a fi murit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici