FOCUS: Paştele în Transilvania - între mâncarea tradiţională, obiceiul stropitului, spa şi rugăciune

Turiştii care vor să petreacă Paştele în Transilvania pot opta între pensiuni tradiţionale, unde să participe la obiceiuri precum cel al stropitului, unităţi de cazare moderne, cu tot confortul şi facilităţi spa şi de relaxare, sau pot alege mănăstirile pentru a sărbători în linişte şi rugăciune.

Urmărește
25 afișări

În Alba, pensiunile au pregătit pentru Paşti pachete turistice care includ excursii la mănăstiri, mese festive cu produse tradiţionale din miel, participarea la obiceiuri populare, degustări de vinuri sau plimbări cu calul pe trasee montane, însă operatorii din turism estimează că acestea vor atrage un număr mic de turişti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele ANTREC Alba, Emil Anton Comşa, a declarat că estimează că în acest an pensiunile din judeţ vor fi ocupate doar în proporţie de 25 la sută, din cauza crizei economice şi a veniturilor reduse pe care le alocă românii pentru această mini-vacanţă, dar şi din cauza ofertelor la preţuri foarte reduse pentru sejururi externe.

"Stăm destul de slab în acest an. Pot spune că noi nu aveam o cerere foarte mare de Paşti nici când stăteam bine din punct de vedere economic", a spus Comşa.

El a precizat că în acest an proprietarii de pensiuni din Alba au redus preţurile cu 25 până la 50 la sută faţă de anii trecuţi, însă reducerea înseamnă şi eliminarea unor servicii.

Astfel, pachetele turistice oferite de pensiunile din Alba pentru Paşti au preţuri care variază între 300 de lei, pentru cazare trei nopţi şi demipensiune, cu o masă festivă, în unităţi de trei margarete, şi aproximativ 1.200 de lei în unităţi de cinci margarete, cu pensiune completă şi masă festivă.

În Alba sunt căutate în special zonele montane precum Albac, Gârda sau Arieşeni, dar şi Rimetea, zonă căutată de turiştii maghiari.

Spre exemplu, pensiunea de patru margarete "Vraja Muntelui" din Arieşeni oferă pachete turistice de 645 de lei, cu trei nopţi de cazare cu pensiune completă, masă festivă de Paşti cu produse specific moţeşti, drob de miel, ouă roşii şi cozonac. Reprezentanţii pensiunii au pregătit focuri de tabără, iar turiştii pot asista şi la slujba de Înviere la biserica din Arieşeni.

Tot în Arieşeni, pensiunea de patru margarete "Casa Moţului" îşi îmbie clienţii cu o ofertă specială, cu patru nopţi de cazare cu demipensiune, masa festivă de Paşte şi o excursie la Gheţarul de la Scărişoara sau minele romane de la Roşia Montană. Pachetul costă 200 de euro, iar meniul include preparate tradiţionale din miel, porc, ciorbă de perişoare, de văcuţă, de găină, de fasole, salate de murături, diferite feluri de prăjituri, cozonac, plăcintă cu brânză, măr sau dulceaţă. Clienţii vor primi din partea casei carafe de ţuică şi vin de casă şi vor putea să asiste la sacrificarea mielului şi prepararea produselor tradiţionale.

Pensiunea de trei margarete "Cotul Arieşului" din Vadul Moţilor, amplasată pe Valea Arieşului, a pregătit un sejur de Paşti în care sunt incluse trei nopţi de cazare, cu pensiune completă şi masa festivă cu mâncăruri tradiţionale. Turiştii sunt invitaţi să participe la slujba de Înviere de la Mănăstirea Sfântul Ilie, dar şi la obiceiul sfinţirii bucatelor în prima zi de Paşti. Pachetul turistic costă 425 de lei de persoană.

Complexul turistic de trei stele "Terra Mythica" din Ighiu, localitate situată la aproximativ 12 kilometri de Alba Iulia, oferă un pachet de trei nopţi de cazare cu pensiune completă şi masa festivă de Paşti, la 592 de lei, preţ în care este inclusă şi o excursie la Mănăstirea Râmeţ, unde turiştii vor asista la slujba de Înviere.

De asemenea, turiştii pot beneficia şi de o excursie la Alba Iulia pentru vizitarea Cetăţii Alba Carolina şi a celorlalte obiective turistice şi au acces gratuit la toate facilităţile complexului turistic: teren de baschet, volei şi tenis cu nocturnă, masă de ping-pong, masă de biliard, fusball, plimbare pe iaz cu bărcuţele, tir cu arcul, sală de karaoke.

Pensiunea "Craiu" din Vidra oferă un pachet turistic de trei nopţi de cazare, cu pensiune completă, la 540 de lei, preţ care include şi masa de Paşte, dar şi participarea la obiceiuri tradiţionale sau plimbări cu căruţa trasă de cai sau pe cal, pe trasee montane.

Oferte speciale au şi pensiunile tradiţionale din zona Rimetea, localitate cu populaţie majoritar maghiară, care îmbină tradiţiile româneşti cu cele maghiare.

Spre exemplu, "Conacul Secuiesc" din satul Colţeşti oferă, pe lângă masa festivă, şi degustări de brânzeturi tradiţionale şi vinuri din zona Aiudului, în pivniţa conacului. O noapte de cazare cu pensiune completă într-una din cele 23 de camere ale conacului amenajate în stil clasic, cu mobilier pictat şi cusături populare, costă 185 de lei.

În Bihor, turiştii pot alege să petreacă Paştele în staţiunea Băile Felix, plătind minimum 158 de lei pentru un pachet care include două nopţi de cazare, mic dejun şi un mic dejun festiv cu produse tradiţionale sau pot să se retragă la pensiunile rustice din Munţii Apuseni, unde plătesc 70 de lei pentru o cameră, pe noapte.

"Pachetul stabilit pentru hotelurile Internaţional, Termal şi Poeniţa din Băile Felix cuprinde două nopţi de cazare, mic dejun şi un mic dejun special în dimineaţa de Paşte, care va cuprinde produse tradiţionale, precum miel, ouă, cozonac sau ciorbă de miel", a declarat Aura Brânzaş, directorul agenţiei Transilvania Travel, care promovează hotelurile SC Turism Felix.

La Hotelul Poeniţa, de două stele, pachetul costă 157,90 de lei, la Hotelul Termal - 261,18 lei, în timp ce la patru stele, la Hotel Internaţional, preţul se ridică la 283,74 lei.

"Până în prezent am vândut prin agenţie aproximativ 200 de pachete pentru Paşti, cele mai multe rezervări fiind la patru stele. De obicei, cerinţele vin şi pe ultima sută de metri", a spus Aura Brânzaş.

Turiştii pot participa la slujba Învierii la biserica de lemn din staţiune.

Pentru cei care doresc să se relaxeze în zona muntoasă a judeţului Bihor, pensiunea agroturistică "Valea Izvorului" din comuna Remeţi, situată pe Valea Iadului, le pune oaspeţilor la dispoziţie produse specifice de Paşti, iar preţul pentru o cameră dublă pe noapte este de 70 de lei şi creşte în funcţie de tipul de masă dorit de turişti. Pentru slujba Învierii, turiştii pot merge la biserica din comuna Remeţi.

În Bistriţa-Năsăud, turiştii care doresc să îşi petreacă Paştele în pensiuni din Munţii Rodnei sunt atraşi cu pachete care costă între 300 şi 450 de lei de persoană şi includ masa festivă din ziua de Paşti şi accesul gratuit la piscină.

La complexul turistic "Poiana Zânelor" din Munţii Rodnei sunt trei tipuri de pachete turistice. Turiştii pot plăti între 250 de lei/sejur de persoană dacă aleg pachetul cu două nopţi de cazare, mic dejun, cină şi masa festivă de Paşti sau 450 de lei/sejur dacă preferă să petreacă patru zile în regim all inclusive. Există şi un pachet intermediar, la preţul de 350 de lei/sejur, pentru cei care aleg trei nopţi de cazare cu masă, în acest preţ intrând şi masa festivă din ziua de Paşti.

Pentru toate cele trei pachete este prevăzută şi intrarea liberă la piscina complexului turistic.

Cei care aleg să-şi petreacă Paştele la pensiunea "Teodora" din comuna Şanţ, de la poalele Munţilor Rodnei, vor plăti 300 de lei/sejur. Pachetul include cazare de trei nopţi, mese tradiţionale în fiecare zi, o masă festivă de Paşti cu miel, ouă roşii, pască şi vor putea participa la slujba de Înviere de la biserica din satul Valea Mare.

În schimb, turiştii care vor alege pensiunea "Sonia" din comuna Telciu vor plăti 400 de lei de sejur şi vor avea trei nopţi de cazare cu pensiune completă. La Înviere vor putea asista la slujba de la Biserica "Sfântul Nicolae" din Telciu. Toţi oaspeţii pensiunii vor avea acces gratuit la piscina acoperită, cu apă încălzită la 32 grade Celsius, la jacuzzi şi saună şi vor putea face grătar în aer liber.

Proprietarii de cabane din zona de munte a judeţului sunt şi ei dispuşi să le închirieze în perioada Paştelui. În localitatea Romuli de pe Valea Sălăuţei, o cabană cu trei camere situată chiar lângă râu poate fi închiriată la preţul de 250 de euro pentru trei zile, dar nu se asigură mâncarea.

La Lunca Ilvei, o cabană cu patru dormitoare, situată într-o zonă retrasă, cu izvoare de apă minerală, poate fi închiriată la 400 de lei pe zi, în timp ce în zona de agrement Colibiţa o cabană cu şase dormitoare, mobiliată şi dotată cu toate utilităţile, cu ieşire la lac, hidrobicicletă şi barcă poate fi închiriată cu 600 de lei pe noapte.

În Harghita, Praid şi Valea Ghimeşului au cel mai ridicat grad de ocupare până în prezent, unele rezervări fiind făcute imediat după Crăciun.

Şeful ANTREC Harghita, Laszlo Ildiko, a declarat că 70 la sută dintre pensiunile din Praid sunt ocupate în perioada Paştelui şi că rezervările au început imediat după Crăciun, însă vor fi şi turişti care se vor hotărî "pe ultima sută de metri", astfel că pensiunile vor fi pline.

"Nu aşteptăm grupuri organizate, ci în special persoane care vor să îmbine utilul cu plăcutul, adică tratamentul pe care-l fac la salină cu petrecerea Paştelui în altă zonă decât cea de provenienţă", a spus Laszlo Ildiko.

Preţurile diferă în funcţie de categorie şi de gradul de confort oferit, precum şi de numărul de mese cerute de turişti, între 50 şi 120 de lei de persoană pe noapte. Din program nu vor lipsi obiceiul împodobitului brăduţilor, practicat în Vinerea Mare de băieţi până la nouă ani, brăduţi care vor fi puşi, în Sâmbăta Mare, la porţile fetiţelor de aceeaşi vârstă, care urmează să fie stropite după Paşte.

La Praid, organizatorii au mai pregătit excursii la ruinele cetăţii medievale "Rabsonne", veche cetate secuiască înconjurată de păduri de foioase, la salină şi la canionul de sare, în localităţile învecinate, la Corund - recunoscută pentru meşterii olari, prelucrătorii de iască sau pentru straiele populare realizate manual - dar şi către Sovata, staţiune aflată la doar zece kilometri depărtare.

Din meniul festiv de Paşti nu vor lipsi şunca, ouăle roşii, ciorba de miel, mielul umplut, iar la desert baigli cu mac şi nucă şi cozonacul din aluat dospit, cu nuci şi cacao.

Pe Valea Ghimeşului, zonă accesibilă de pe DN 12A Miercurea Ciuc-Comăneşti, turiştii pot opta fie pentru pensiuni ultramoderne, cu jacuzzi, saună, masaj, fie pentru casele ţărăneşti tradiţionale, în care ligheanul din ceramică pictată ţine locul căzii sau al cabinei de duş, iar atmosfera este aproape identică celei în care trăiau ceangăii cu peste un secol în urmă.

Preşedintele Asociaţiei Pensiunilor Turistice din Valea Ghimeşului, Prejmer Fulop, a precizat că preţurile variază între 80 şi 100 de lei de persoană pe noapte, cu micul dejun inclus, în funcţie de numărul de margarete, dar pot ajunge şi la 150 de lei de persoană pe noapte, cu trei mese incluse în ziua următoare.

"La micul dejun servim produse proaspete, adunate şi pregătite din şi în gospodărie, lapte, şuncă, brânză, urdă, caş, jumări, ouă abia scoase de sub găini, preparate după cum le e placul turiştilor, fierte sau omletă, alături de roşii, castravete verde, ardei şi, neapărat, ceapă roşie, dar avem şi murături care să pârâie în gură, dacă asta îşi doresc turiştii noştri", a povestit Prejmer Fulop.

În Vinerea Mare, pentru turişti sunt organizate excursii cu căruţele trase de cai în satele din zonă, unde pot asista la încondeiatul ouălor după modele tradiţionale, vopsite în mai multe culori şi, dacă se încumetă, pot lua cheşiţa în mână (instrumentul cu care se încondeiază ouăle în mod tradiţional) să-şi picteze cu ceară propriile modele pe ouă.

Sâmbăta Mare este alocată vizitelor la gospodarii din zonă, tot cu căruţele, unde turiştii pot asista şi ajuta la pregătirea bucatelor tradiţionale, precum mielul umplut, cozonacii, pasca şi pâinea de casă, coapte la ţest sau în cuptoarele încinse de focul cu lemne.

La miezul nopţii, turiştii pot asista la slujba de Înviere, iar apoi se serveşte masa tradiţională.

În lunea de după Paşte, e ziua stropitului, ritual care începe în jur de 6.00-7.00. Alaiul de stropitori şi turişti ajunge la casele cu fete de măritat, pe care le stropesc cu apă proaspătă de izvor, ca să fie frumoase şi proaspete tot anul, ei fiind răsplătiţi cu ouă încondeiate, cozonaci, prăjituri, pălincă şi vin.

Pe Valea Ghimeşului, mai sunt cinci pensiuni disponibile pentru petrecerea sărbătorilor pascale.

Staţiunea Băile Tuşnad este ocupată 40 la sută, aici jumătate dintre turiştii care şi-au făcut rezervări fiind din Ungaria.

"Stăm un pic mai slab la rezervările de Paşti faţă de anul trecut, dar avem turişti şi din Ungaria şi din ţară, cam jumătate-jumătate, deşi preţurile le-am păstrat la nivelul anului precedent", a declarat preşedintele Asociaţiei de Turism Băile Tuşnad, Kalamar Andor.

Potrivit acestuia, turiştii din Ungaria vor avea un program diferit de cei din ţară, ei preferând să îmbine tradiţia gastronomică cu vizitarea obiectivelor culturale şi istorice, precum Cetatea Miko din Miercurea Ciuc, care găzduieşte Muzeul Secuiesc al Ciucului, Catedrala de la Şumuleu şi dealul pelerinajului, "Graniţa de 1.000 de ani" din Ghimeş-Făget, staţiunile Lacu Roşu şi Sovata, toate cuprinse într-un circuit asigurat de organizatorii din Băile Tuşnad.

Turiştii din ţară vin la Tuşnad pentru a degusta gastronomia secuiască şi mâncărurile de Paşti preparate tradiţional, dar şi pentru drumeţiile în natură.

La Borsec, locurile de cazare sunt ocupate în proporţie de doar 25-30 la sută. Aici, turiştii îşi pot rezerva un loc la pensiuni cu 50 până la 130 de lei pe noapte de persoană, iar gazdele îi îmbie cu mâncăruri tradiţionale şi plimbări cu trăsurile trase de cai la Peştera de Gheaţă şi Grota Urşilor sau pe Aleea Îndrăgostiţilor, care străbate centrul oraşului.

În Sălaj, două mănăstiri din Sălaj pun la dispoziţie 35 de locuri de cazare, toate gratuite, pelerinilor care doresc să îşi petrească sărbătorile pascale în linişte şi rugăciune.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe a Sălajului, Gabriel Gârdan, a declarat că mănăstirile respective sunt în localităţile Strâmba şi Bic, oferind gratuit 25, respectiv zece locuri de cazare.

"Sigur că nu deţinem o capacitate de cazare atât de mare ca şi mănăstirile din Moldova sau din alte regiuni ale ţării, dar mănăstirile Strâmba şi Bic sunt oaze de linişte pentru cei care doresc să petreacă Paştele într-un adevărat spirit religios", a declarat el.

Mănăstirea Strâmba este una dintre mănăstirile ortodoxe vechi ale Transilvaniei, singura de călugări din judeţul Sălaj. A fost înfiinţată, după unele surse istorice, în secolul al XV-lea, în localitatea Păduriş, iar numele provine probabil de la o credincioasă "strâmbă şi şchioapă" care a lăsat moştenire locul pe care a fost ridicată mănăstirea.

Biserica de lemn din Mănăstirea Strâmba a fost ridicată spre sfârşitul secolului al XVIII-lea şi se află pe lista monumentelor istorice de patrimoniu.

Mănăstirea Bic, situată la cinci kilometri de oraşul Şimleu Silvaniei, este una de maici şi include o biserică din lemn, care datează din anul 1720.

În judeţul Sibiu, potrivit statisticilor din anii precedenţi, staţiunile Păltiniş, Ocna Sibiului şi Bazna, Mărginimea Sibiului, zona montană Bâlea Lac, dar şi municipiul Sibiu atrag cei mai mulţi turişti cu ocazia Paştelui.

În staţiunea Păltiniş - prima staţiune montană înfiinţată în România, în anul 1894, aflată la cea mai înaltă altitudine, 1.450 de metri - gradul de rezervare a unităţilor de cazare diferă foarte mult în funcţie de facilităţile oferite şi de locul unde sunt situate.

La Hotelul Cindrel, complex cu camere de trei şi patru stele, aflat chiar în centrul staţiunii Păltiniş, gradul de ocupare pentru Paşte este de 60 la sută. Pentru un sejur de trei nopţi, cu cazare, mese şi masa festivă de Paşti, turiştii plătesc între 1.083 lei/sejur/două persoane şi 1.417lei/sejur/două persoane, în funcţie de camera aleasă. În acest preţ este inclusă taxa hotelieră, acces la piscina interioară, încălzită, şi la sala de fitness, tenis de masă, darts, şah, remy, acces internet, parcare supravegheată video.

La Pensiunea "Perla Păltinişului", de patru margarete, situată la intrarea în staţiune, gradul de rezervare este deja de sută la sută.

"Deşi mai este aproape o lună până la Paşte, pensiunea noastră este în totalitate rezervată. Clienţii noştri provin din Bucureşti, Constanţa, Timişoara. Mai avem solicitări, din păcate, nu mai avem niciun loc disponibil", a declarat Ciprian Buhuş, managerul pensiunii.

La această pensiune, un sejur de trei nopţi cu masă, cazare şi masa de Paşte din produse tradiţionale costă 450 de lei/persoană/sejur.

Cei care aleg staţiunea Păltiniş pot participa la slujba de Înviere care se organizează la Biserica Schitului Păltiniş, un lăcaş de lemn, ridicat în deceniul trei al secolului al XX-lea, care găzduieşte mormântul filosofului român Constantin Noica.

În Mărginimea Sibiului, zonă renumită pentru tradiţiile sale şi păstrarea acestora, gradul de ocupare a pensiunilor care aparţin de Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) este de aproximativ 40 la sută.

"La pensiunile noastre, tarifele merg de la 300 lei/persoană/sejur până la 500 lei/persoană/sejur. Cel mai repede s-au vândut pachetele de la pensiunile cele mai scumpe, pentru că acestea au tot felul de facilităţi, oferă turiştilor confort şi sunt oameni cu bani care vor să aibă parte de toate acestea în timpul sejurului", a declarat Dorin Beu, preşedinte ANTREC Sibiu.

Sunt pensiuni care oferă, pe lângă cazare şi masă, posibilitatea de a călări, de a se plimba cu trăsura, cu ATV-uri, sau plimbări pe diferite trasee.
Meniul pensiunilor din zonă va cuprinde, în mod obligatoriu, produse tradiţionale româneşti pe bază de miel.

La Ocna Sibiului, staţiune aflată la aproximativ 15 kilometri de municipiul Sibiu, Hotelul Helios, de patru stele, oferă turiştilor un pachet de trei nopţi la preţul de 855 lei/persoană/sejur. În acest tarif intră, pe lângă cazare şi masă, posibilitatea de a participa la slujba de Înviere şi un pachet spa - piscină interioară cu apă dulce, bazin cu apă sărată, saună şi sală de fitness.

În staţiunea Bazna, turiştii pot opta pentru Complexul Balnear Expro, de trei stele, care deţine o bază de tratament, fiind dotat cu cabinete de kinetoterapie, electroterapie, parafină, masaj, duş scoţian, împachetări cu nămol, băi galvanice, sală de fitness, saună şi piscină acoperită cu apă sărată. Aici, tariful unei camere duble este de 330 de lei pe noapte.

O altă destinaţie turistică din judeţul Sibiu este zona montană Bâlea Lac. Aici turiştii se pot caza la peste 2.000 de metri altitudine în Cabana Bâlea Lac sau în pensiunea "Paltinul", fostă cabană de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu.

La Bâlea Lac a fost construit, pentru al şaselea an consecutiv, Hotelul de Gheaţă. Managerii acestuia speră ca el să reziste, cel puţin pentru vizitare, până de Paşti, dar totul depinde de evoluţia vremii.

De asemenea, municipiul Sibiu atrage mulţi turişti în perioada sărbătorilor. Pe lângă oferta culturală a oraşului, turiştii pot merge în cluburi, care se întrec în oferte pentru Paşti, mai ales pentru tineri.

Un loc care atrage extrem de mulţi turişti, anual, de Paşti, este Biserica de lemn din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, unde se organizează slujba de Înviere. Potrivit statisticilor din anii anteriori, peste 3.000 de persoane au participat la slujbă la această biserică şi, de obicei, primesc Paşte în căni de lut realizate de meşteri populari din ţară.

În acest an, pentru a doua oară consecutiv, Paştele ortodox şi cel catolic se vor sărbători împreună, în 24 aprilie, după cel din 2010, celebrat în 4 aprilie.

Ortodocşii şi catolicii vor mai serba împreună Paştele în 2014 (20 aprilie), în 2017 (16 aprilie) şi 2025 (20 aprilie).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici