FOCUS: Pensionari din Bistriţa învaţă să navigheze pe internet ca să îşi găsească foşti colegi

Cinci pensionari din Bistriţa au început, luni, un curs gratuit de iniţiere în utilizarea computerului şi acces pe internet, motivaţi de dorinţa de a intra pe reţele de socializare ca să îşi găsească foşti colegi de şcoală şi prieteni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
16 afișări

Organizatorul cursului, Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud, beneficiară a Programului "Biblionet - lumea în biblioteca mea", i-a selectat pe cei cinci pensionari dintr-un număr mai mare de solicitanţi, peste 30, care vor fi programaţi în seriile următoare, întrucât o serie nu poate avea mai mult de cinci participanţi, din cauza numărului de computere aflate la dispoziţie.

Luni, primul care a sosit la curs a fost Simion Arcălean (58 de ani), de profesie maistru la sculărie, acum pensionar. E singurul bărbat din seria care a început lecţiile luni, dar şi cel mai motivat să înveţe repede să navigheze.

"Vreau să ştiu şi eu, ca ceilalţi oameni, să folosesc computerul în interes personal şi pentru societate. Aud pe toată lumea că zice www, nu ştiu ce, te invită să te uiţi şi nu ai unde. Nu ştiu ce e ăla e-mail. Tata a fost poştaş. Nu a avut poştă electronică, nici eu nu am. Vreau să învăţ, să-mi fac şi eu un www.arcalean să ştie lumea despre mine ce am lucrat în viaţă, ce sunt şi ce doresc să facă societatea. Eu am fost maistru la sculărie-prototip în Mebis. Acum sunt pensionar", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Simion Arcălean.

Deşi apropiaţii i-au spus că se va face de râs mergând la un astfel de curs, el susţine că nu crede aşa ceva.

"Eu cred că, dacă am lucrat în sculărie prototip şi am descifrat cele mai complicate desene, pot să mă descurc după atâţia ani de şcoală. Am făcut liceu la seral, şcoală tehnică de maiştri. E normal să învăţ şi acum, pentru că totul a avansat. Nu mai e lumea cum am învăţat eu. Mă interesează toate domeniile, toate informaţiile, chiar prietenii, chiar schimburi de experienţă. Am cu cine să corespondez. Am prieteni prin Braşov şi Cluj, cu care am lucrat. Ei au internet şi eu nu am", a spus Simion Arcălean.

La fel de interesată să-şi găsească foştii colegi este şi Luciana Şerban, o pensionară de 61 de ani.

"E nevoie de un curs de computer. Cu tehnica care e acum nu poţi rămâne în urmă. Mai fac şi un curs de engleză, la vârsta mea de 61 de ani. Mă pun la punct cu asemenea probleme. Am ştiut până acum doar să deschid computerul şi să mă joc pe el, ca şi copiii. Am considerat că este bine să învăţ ca lumea. Pe computer poţi citi presa pe internet. Poţi fi la curent cu ele într-un mod mai ieftin. Copiii noştri sunt în Spania şi acesta e motivul pentru care vreau să învăţ, ca să pot vorbi cu ei, dar dacă nu îţi arată nimeni nu are cum fi simplu. Am auzit şi de Facebook, că toată lumea îşi găseşte colegii acolo. Mi-ar plăcea să-i văd şi eu pe ai mei. Nu i-am mai întâlnit de decenii", a declarat Luciana Şerban.

Doamna Victoria este o altă pensionară, de 62 de ani, care a venit la cursul de iniţiere în utilizarea computerului, la care şi-a înscris şi soţul, dar acesta va intra într-o altă serie.

"Eu am acasă calculator, e al fetelor. Numai când vin ele acasă îmi arată ce mi-a mai trimis băiatul meu de prin străinătate, poze cu copilul lui. Nu-mi place că trebuie să aştept până vin ele acasă. De-asta am venit să învăţ să-l deschid, să îmi fac căsuţă poştală. Soţul meu vrea să citească ziarele pe internet. A zis că-i mai ieftin decât să le tot cumpere, aşa că va veni şi el la curs, să ne explice oamenii cum să facem", a spus femeia.

"Am auzit şi eu de Facebook. Nu ştiam ce înseamnă până nu mi-a spus cineva că acolo vezi ce mai fac colegii tăi. Promoţia mea a terminat în '70. Mi-ar plăcea să-i mai văd pe cei care mai sunt în viaţă", a adăugat ea.

Cursul, care durează cinci zile şi are loc la filiala "Andrei Mureşanu" din Bistriţa a Bibliotecii Judeţene Bistriţa-Năsăud, a început cu un test al nivelului de cunoştinţe.

"Noi îi testăm să vedem care e nivelul de cunoştinţe. Ne-am propus să-i învăţăm să scrie şi să navigheze pe internet. Avem foarte mulţi înscrişi, dar nu putem lua mai mult de cinci cursanţi deodată. Femeile sunt mai interesate de program", a spus Simona Pasăre, bibliotecar la Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud.

Ea a declarat că acest curs de iniţiere face parte din Programul Biblionet, care este finanţat de Fundaţia "Bill şi Melinda Gates", iar în Bistriţa-Năsăud este coordonat de Biblioteca Judeţeană.

Prin intermediul programului Biblionet, Biblioteca Judeţeană şi 12 biblioteci comunale din judeţul Bistriţa-Năsăud au beneficiat de echipamente tehnologice în valoare de peste 378.000 de lei. Scopul acestuia este de a tehnologiza bibliotecile orăşeneşti şi comunale, dar şi să atragă localnicii către aceste instituţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici