- Home
- Life-Entertaiment
- PARIS, (01.06.2011, 14:12)
Foi din caiete pe care Napoleon studia engleza, pe Sfânta Elena, scoase la licitaţie la Paris
Bucăţi îngălbenite şi pătate de cerneală din caietele lui Napoleon, pe care împăratul încerca să înveţe limba engleză, în perioada exilului în insula Sfânta Elena, vor fi scoase la licitaţie duminică, la Paris, fiind evaluate la 9.500 de euro, informează Reuters.
Urmărește
15 afișări
Licitaţia de duminică organizată de casa Osenat va include aproximativ 350 de artefacte napoleoniene. Bucăţile de hârtie din caiete sunt dispuse pe trei panouri înrămate şi estimate la 9.500 de euro.
Luat prizonier de englezi la Waterloo, în 1815, şi ţinut captiv pe insula Sfânta Elena din Atlantic până la decesul său, în 1821, Napoleon s-a folosit de această perioadă pentru a învăţa engleza, însă fragmentele din caietele pe care scria arată că geniul militar nu era tocmai un elev model. Lecţiile i-au fost date de un conte francez, exilat de asemenea pe Sfânta Elena.
Notiţele lui Napoleon, mâzgălite cu scrisul său mărunt, arată că împăratul se lupta cu regulile gramaticii engleze.
"Chiar şi când învăţa engleza, nu se putea desprinde de soldatul din el. Mâzgăliturile lui sunt cu ziduri şi desene cu fortificaţii militare", a spus Jean-Pierre Osenat, preşedintele casei de licitaţii pariziene.
Conducător al Franţei între 1804 şi 1815, care a înfiinţat un imperiu militar puternic ce cuprindea o mare parte din Europa de Vest, înainte de a fi înfrânt de ducele de Wellington la Waterloo, Napoleon şi-a exprimat regretul că nu a învăţat engleza pe drumul către Sfânta Elena, astfel că însoţitorul lui în exil, contele de Las Cases, a fost bucuros să îi predea această limbă în anii care au urmat.
"Nu este de crezut că, după ce s-a luptat cu englezii toată viaţa, Napoleon s-a hotărât să înveţe engleză la sfârşit. S-a gândit probabil mai înainte la asta", a mai spus Osenat.
Dar neînfricatul lider militar, ca mulţi alţii înaintea lui, a avut probleme cu verbele neregulate din engleză. "Run, runned, running" (a alerga, a alergat, alergând), a scris Napoleon pe o hârtie.
În licitaţia de duminică, mai este inclus un document rar de la Revoluţia Franceză - o evidenţă manuscrisă a condamnării la moarte a lui Ludovic al XVI-lea, dată de noul parlament, Convenţia Naţională, în 1793, o mişcare care netezea drumul ascensiunii lui Napoleon.
Documentul prezintă numele şi sentinţa aleasă de membrii Convenţiei pentru monarhul judecat pentru trădare după fuga din Paris, în 1791, şi prinderea sa la Varennes, în nord-estul Franţei. Unii au votat pentru încarcerare, alţii pentru exil, dar un alt grup, care i-a inclus pe celebrii revoluţionari Maximilien Robespierre şi Jean-Paul Marat, au ales moartea prin ghilotinare. Unul dintre cei care au optat pentru această sentinţă, Bertrand Barere, a spus "Numai morţii nu se mai întorc, votez să moară", după cum s-a consemnat în document.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe