Frigăruie record de 101 metri lungime, preparată la Zilele municipiului Cluj-Napoca

O frigăruie record de 101 metri lungime este pregătită, sâmbătă, de 40 de bloggeri clujeni, în cadrul Zilelor municipiului Cluj-Napoca, urmând ca aceasta să fie oferită clujenilor contra unei sume modice, iar banii să ajungă la copiii care fac dializă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
4 afișări

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că unul dintre evenimentele inedite din acest an este realizarea unei frigărui de 101 metri.

"Banii strânşi de pe urma acestei frigărui vor merge la copiii bolnavi care fac dializă. Un alt lucru inedit, pe lângă lungimea frigăruii, clujenii care vor mânca frigăruia bloggerilor îi vor ajuta pe copiii dependenţi de dializă să vadă marea la vară", a spus Apostu.

Bloggerul culinar Adrian Hădean, cel care i-a coordonat pe ceilalţi 40 de bloggeri în realizarea evenimentului, a declarat corespondentului MEDIAFAX că, după ce va fi prăjită, frigăruia va fi oferită clujenilor participanţi contra unei sume modice, de cinci lei, care să constituie un fond pe care bloggerii îl oferă tinerilor cu insuficienţă renală cronică din cadrul Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta".

"Este cea mai mare frigăruie de care am auzit eu până acum. Am vrut să iasă de 100 de metri, a ieşit de 101, ceea ce ne încântă. Este făcută din carne de pui, cârnaţi, ceapă şi ardei gras, toate produse tradiţionale. Vom vinde frigăruia cu cinci lei suta de grame şi vom dona banii copiilor care fac dializă. Copiii aceştia au o soartă crudă, dializa este un tratament crunt, cu atât putem ajuta, cu atât ajutăm", a spus Adrian Hădean.

Frigăruia se prăjeşte la foc constant, simultan pe toată lungimea. Suportul frigăruii este construit pe un cadru metalic, acoperit cu plăci, pe mijlocul cărora a fost clădit un cămin din cărămidă - lung de peste 100 de metri, în care s-au pus cărbunii pentru jar.

Bloggeri spun că este un record unic în lume şi chiar dacă nu au solicitat organizaţiilor internaţionale omologarea preparatului, acest lucru făcându-se cu şase luni înainte, clujenii se pot putea mândri că degustă un preparat delicios, realizat în condiţii unice în lume.

La eveniment mai participă bloggeri din Cluj, Braşov, Baia Mare.

Tabăra de vară pentru copiii cu dializă este organizată în fiecare an de către Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie "Claudia Safta".

Grupul membrilor asociaţiei este format în acest moment din 35 de tineri cu vârste cuprinse între 7 şi 25 de ani, care fac dializă de trei ori pe săptămână. În timpul vacanţei la mare, aparatul de care depinde viaţa lor va trebui să fie în apropiere, motiv pentru care costurile unui astfel de proiect se ridică în mod uzual la circa 50.000 lei, în care se incluse zborul cu avionul - pentru că nu rezistă la transportul rutier pe distanţe mari - , cazarea şi tratamentele.

Zilele municipiului Cluj-Napoca au loc în perioada 27 mai - 3 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici