Glen Keane, producător "O poveste încâlcită": Rapunzel este exemplul tuturor calităţilor umane

Producătorul executiv al filmului de animaţie "O poveste încâlcită/Tangled", Glen Keane, a declarat, joi în cadrul unei mese rotunde online, că prinţesa Rapunzel, pentru care a combinat desenul clasic Disney şi tehnicile pe calculator "este un exemplu al celor mai înalte calităţi ale naturii umane".

Urmărește
182 afișări

Filmul de animaţie "O poveste încâlcită" va apărea pe DVD şi Blu-ray în mai şi este distribuit în România de Provideo.

Când cel mai căutat bandit al regatului, Flynn Rider, se ascunde într-un turn misterios, este luat ostatic de Rapunzel, o frumoasă captivă acolo, care are un păr blond, lung şi magic. Rapunzel, care caută biletul de ieşire din turnul unde a fost ferecată timp de mulţi ani, face o înţelegere cu frumosul hoţ şi cei doi pun la cale un plan de evadare, alături de un cameleon super-protector, Pascal, şi a lui Maximus, un cal poliţist hiperactiv.

Până în prezent, filmul "O poveste încâlcită" a avut încasări mondiale de 551,47 de milioane de dolari.

Glen Keane a povestit că, pentru a combina desenele realizate clasic şi noile tehnologii, a avut nevoie de "oameni-punte", care înţelegeau noile tehnologii de animaţie şi care l-au ajutat. Astfel, el, John Kahrs şi Clay Kaytis au format "un triumvirat". Producătorul executiv al filmului de animaţie a mai povestit că echipa a început în 2005 munca pentru un software care să animeze "kilometrii" de păr blond ai lui Rapunzel. "Kelly Ward, care are doctoratul în animarea părului pe calculator, a intrat în echipa noastră şi a fost la fel de creativă cu acel program cum sunt eu când am creionul în mână", a spus el.

Când a fost întrebat care este coafura sa preferată din filmele Disney, Keane a spus că le admiră pe Ariel ("Mica Sirenă") şi pe Rapunzel. "Ambele au un volum al părului pe care eu îl subliniez pentru creatorii de obiecte promoţionale - cărţi sau păpuşi. Ambele coafuri au ritm", a spus el. De altfel, Ward, animator-şef al producţiei, a lucrat la filme-cult din portofoliul Disney, precum "Mica Sirenă" şi "Frumoasa şi Bestia", şi a creat mereu personaje înspirate din familia sa. Astfel, Ariel a avut-o ca model pe soţia sa, Bestia a fost inspirată din propria sa personalitate, iar Tarzan din desenul animat omonim seamănă cu fiul său. Despre fiul său, Bill Keane, care a semnat benzile desenate "The Family Circus", Glen Keane a spus că are în ADN instinctul de a-şi folosi familia ca inspiraţie, pentru filme. "Tata mi-a spus mereu să desenez ceea ce cunosc. Şi nu cunosc pe nimeni mai bine decât pe soţia şi copiii mei", a spus acesta.

"Rapunzel are un spirit care nu poate fi înfrânt. M-am gândit, în timp ce lucram la film, cum a reuşit să reziste închisă într-un turn 18 ani. Toată această energie creativă trebuia să îşi găsească o supapă. M-am gândit că Rapunzel trebuie să fi pictat fiecare colţişor al camerei sale. Cu cât dezvoltam mai mult ideea, cu atât îmi dădeam seama că este vorba de fiica mea, Claire. Când avea 7 ani, i-a spus soţiei mele că vrea să picteze zidurile şi tavanul camerei sale. Avea tot felul de imagini în minte, pe care să le picteze pe zidurile camerei. Soţia mea spunea «Nu o să las un copil de 7 ani cu o pensulă şi culori, în casă. Peste 13 ani, Claire a fost admisă la Academia de Arte Julian din Paris. Când am avut nevoie de cineva care să mă ghideze în ceea ce priveşte stilul artistic al lui Rapunzel, am apelat la Claire. Când o vedeţi pe Rapunzel pictând pereţii camerei sale, de fapt o vedeţi pe Claire împlinindu-şi visul", a spus Glen Keane.

De asemenea, Keane a spus că personajele au fost influenţate de actorii care le-au asigurat vocile, Mandy Moore - pentru Rapunzel şi Zachary Levi - pentru Flynn Rider. "Zac are o libertate de exprimare în tot ce face şi asta a afectat felul în care se mişcă", a mai spus acesta.

"Primul pas în ceea ce priveşte animarea lui Rapunzel a fost să o desenăm, din prima, cu toate simbolurile unei emoţii subtile. Asta a însemnat să lucrăm cu modele şi cu oamenii care creează tot sistemul nervos din spatele unui personaj realizat cu tehnologia CG (Computer graphics, n.r.)", a declarat acesta.

Keane a spus că, totuşi, personajul său preferat rămâne Ariel din "Mica Sirenă", film realizat cu tehnicile clasice Disney. "Am descoperit (prin Ariel - n.r.) că iubesc personajele care au o dorinţă arzătoare de a crede că pot realiza imposibilul. Urmând această cale, acum, cu «O poveste încâlcită», am ajuns la o nouă răscruce: Cât de mult poate fi integrat un personaj animat în tehnologia CG? Acum nu mai văd lucrurile atât de fragmentat, ci cred că este vorba doar de a face un film", a spus producătorul filmului "O poveste încâlcită".

"Nu cred că «O poveste încâlcită» este un film feminist sau non-feminist. Cred că Rapunzel este un exemplu al celor mai înalte calităţi ale naturii umane, indiferent dacă este vorba de bărbaţi sau femei. Cred că ea este simbolul oricărei fiinţe umane care este născută cu o strălucire divină, cu potenţialul de a deveni unică. Iar zidurile din jurul ei sunt nişte simboluri ale zidurilor din viaţa oricui, care ne împiedică să fim tot ceea ce vrem să fim în viaţă. Da, este un film feminist, machist şi umanist", spune el.

Producătorul executiv al filmului şi-a amintit şi de începuturile sale din industrie. "Când am început să lucrez la Disney, acum 37 de ani, eram un artist de 20 de ani, care nu ştia nimic despre animaţii. Am avut privilegiul să lucrez cu cei «nouă bătrâni» ai lui Walt Disney. Frank Thomas, Ollie Johnston şi Eric Larsen au fost mentorii mei. Ce mi-au spus ei mi s-a implantat în minte şi mi s-a repetat în perioada întregului proces al acestui film. Mă simţeam ca şi cum aş preda ştafeta. Îmi amintesc că Ollie spunea «Nu desena ce face personajul, desenează ce gândeşte personajul»", a spus el, citându-l pe Eric Larsen: "Cheia animaţiilor Disney este sinceritatea".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici