- Home
- Life-Entertaiment
- BUCUREŞTI, (05.07.2011, 13:14)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guion S. Bluford: M-am simţit foarte norocos când am fost selectat de NASA în programul spaţial
Astronautul Agenţiei spaţiale americane (NASA) Guion S. Bluford a declarat, într-o conferinţă, marţi, la Bucureşti, că s-a simţit foarte norocos când a fost selectat de NASA în programul spaţial american şi că a devenit uşor dependent de zborul în spaţiu, de la prima lansare cu naveta Challenger.
Urmărește
4 afișări
Guion S. Bluford este invitat la Bucureşti în cadrul Bucharest International Forum, organizat de Forum Invest în perioada 4 - 31 iulie.
În prima parte a conferinţei pe care o susţine marţi, Bluford a povestit despre recrutarea lui ca astronaut şi experienţele de zbor în spaţiu.
El a spus că este o plăcere să se afle la Bucureşti şi a amintit că, pe 8 iulie, are loc ultima lansare a unei navete spaţiale americane din vechea generaţie - Atlantis -, adăugând că îi vine greu să creadă acest lucru.
"Îmi dau seama că facem asta de 30 de ani. Mă simt destul de bătrân", a spus Guion S. Bluford, calificând naveta spaţială drept "un vehicul fabulos".
El a amintit că, atunci când a fost realizată prima navetă spaţială a NASA, Enterprise, în 1972, existau 30 de astronauţi şi, pentru că voiau să facă în jur de 15 lansări pe an, agenţia a avut nevoie de mai mulţi cosmonauţi. Astfel, în 1977, NASA a făcut un apel pentru a angaja noi astronauţi, atât piloţi, cât şi specialişti de misiune.
Bluford era pe atunci inginer şi lucra într-un laborator din Ohio, după ce înainte fusese pilot de avion. Astfel, el a candidat în 1977, din dorinţa de a zbura din nou, iar în luna octombrie a acelui an, a fost anunţat că se află printre finalişti. El a mers la Centrul spaţial din Houston, unde, timp de o săptămână, a fost supus, alături de alţi finalişti, unei serii de examinări fizice şi psihologice în urma căreia nu se ştia cine va fi selectat. Pentru el, însă, a fost interesant să-i cunoască pe ceilalţi astronauţi.
Abia în ianuarie 1978, el a auzit la radio că NASA a selectat 35 de astronauţi, dintre 15 piloţi şi 20 de specialişti de misiune. "În acea dimineaţă, m-am gândit că voi găsi în cutia poştală o scrisoare cu «Vă mulţumim că aţi aplicat» şi aşa mai departe, printre care faptul că eram respins, dar am primit un telefon de la un bărbat pe care nu-l cunoşteam. M-a întrebat cum este vremea în Ohio şi era o iarnă foarte grea şi, după ce m-a lăsat să mă plâng o vreme, mi-a spus «Ei bine, la Houston nu ninge»", şi-a amintit Bluford. "M-am simţit foarte norocos în acea dimineaţă", a adăugat el, precizând că a fost selectat printre cei 20 de specialişti de misiune. Din grup făceau parte şi şase femei, printre care celebra Sally Kristen Ride, şi trei afro-americani, printre care se număra şi el.
A urmat o perioadă de antrenamente, care i-a plăcut pentru că nu se dădeau teste, incluzând tehnici de supravieţuire pe pământ, pe apă, zboruri cu avioane supersonice şi simulări de misiune în naveta spaţială. Mersul în spaţiu este exersat într-un bazin mare cu apă, în care astronauţii sunt scufundaţi îmbrăcaţi în costumele speciale.
În 1983, el a zburat pentru prima dată, la bordul navetei Challenger, care atunci a fost lansată pentru prima oară pe timp de noapte, şi a aterizat tot noaptea, cu un echipaj de cinci membri. "A fost captivant, am devenit uşor dependent de zborul în spaţiu, ştiam că trebuie să o fac din nou", a spus Guion S. Bluford.
În prezentarea sa, ilustrată cu multe fotografii, Bluford a mai vorbit despre unele misiuni ce au inclus plasarea unui satelit pe orbită sau recuperarea unor sateliţi din spaţiu, dar şi despre viaţa de zi cu zi a astronauţilor aflaţi în misiune în spaţiu - în navete sau pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Astfel, el a spus, printre altele, că trebuie să-i struneşti pe astronauţii noi, care au tendinţa de a rămâne prea mult timp la ferestre, să se uite afară, atunci când au treabă de făcut, că este nevoie de disciplină, pentru că astronautul trebuie să rămână legat de vehicul şi să-şi asigure şi toate uneltele când lucrează, pentru că altfel totul zboară de jur împrejur, şi că soarele răsare şi apune la fiecare aproximativ 45 de minute, aceste momente fiind spectaculoase.
NASA a creat ulterior pentru astronauţi un aparat cu care să se poată deplasa în timpul lucrului fără să stea legaţi de vehicul.
În interiorul navetei, atunci când se află în spaţiu, nu există apă curentă, aşa că astronauţii se bărbieresc cu spumă şi o şterg cu un prosop, se spală pe dinţi şi înghit şi fac baie cu un burete umed îmbibat cu un săpun special. Totodată, toaletele sunt speciale, fiind dotate cu un orificiu şi un aspirator pentru eliminarea dejecţiilor.
Din când în când trebuie să facă şi curăţenie, cu ajutorul unui aspirator, pentru că altfel mizeria adunată zboară în toate părţile.
Bluford a mai precizat că mâncarea pe care o au la bord nu constă în pastile, aşa cum se crede, ci este foarte gustoasă, dar trebuie umezită înainte de a fi înghiţită. El a povestit, amuzat, cum a încercat el să facă sandvişuri, astfel că a trebuit să mănânce fiecare aliment pe rând.
La bordul navetei, astronauţii pot dormi oriunde - şi atârnaţi de tavan - şi este "ca şi când te-ai trezi în timpul nopţii şi ai fi, de fiecare dată, în altă parte a dormitorului".
Totodată, este foarte important pentru astronauţi să facă exerciţii fizice, cum ar fi alergatul pe bandă, cât se află în misiune. La întoarcere, călătoria este la fel de lină ca şi la decolare, dar aparatul de fotografiat devine din ce în ce mai greu şi, treptat, astronautul devine conştient de greutatea propriului corp.
Din spaţiu, Pământul se vede ca o hartă geografică, mai mult elemente naturale decât structuri construite de om, a precizat Bluford, prezentând un vulcan care erupea în Japonia, marele canion din SUA şi aurora australis. "Vezi la o distanţă de o mie de mile în orice direcţie", a mai spus Bluford.
Cu patru misiuni la bordul navetelor spaţiale Challenger şi Discovery, Guion S. Bluford, în vârstă de 68 de ani, care are în portofoliu şi 144 de misiuni de luptă pentru US Air Force, este şi primul afro-american care a zburat în spaţiul cosmic, în 1983, cu ocazia primei lansări nocturne a unei navete spaţiale a NASA.
El este unul dintre actorii principali ai programului spaţial american în perioadă aşa-zisului "Război al Stelelor" - programul de înarmare spaţială lansat de preşedintele Ronald Reagan, destinat câştigării supremaţiei mondiale în faţa Uniunii Sovietice.
În prezent, la 50 de ani de la prima ieşire a omului în spaţiul cosmic şi în plină criză economică, bugetul NASA însumează peste 19 miliarde de dolari. Guvernul american demarează un proiect de încurajare a investiţiilor private în construirea şi lansarea navetelor spaţiale comerciale, iar Rusia îşi dublează bugetul alocat activităţilor spaţiale.
Vizita lui Guion Bluford face parte din programul "Lideri Mondiali la Bucureşti", demarat de Forum Invest în anul 2003, şi are loc în cadrul Bucharest International Forum 2011.
Bucharest International Forum, aflat la prima ediţie, este un program de evenimente ce se derulează de-a lungul unei luni întregi, dedicate agriculturii sud-est europene, potenţialului de dezvoltare urbană, oportunităţilor comerciale în Europa de sud-est, rolului societăţilor de investiţii financiare în regiune, Parteneriatului strategic cu ţările membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului şi Rolului Chinei în Europa de Sud-Est. Evenimentul include şi o componentă de dezbateri dedicate nevoii de leadership şi performanţă în societatea românească, dialogului interreligios în regiune şi, nu în ultimul rând, aduce la Bucureşti o delegaţie de jurnalişti din 10 ţări europene, pentru a participă la întâlnirile din cadrul Forumului.
Concluziile evenimentului vor fi analizate în perioada 28 - 31 iulie, în cadrul unei reuniuni de elită a unor înalţi factori de decizie din Europa Centrală şi de Sud-Est, la Geneva.
În regiune există o tradiţie a organizării de evenimente similare: Vienna Economic Forum (Austria), Sankt Petersburg Economic Forum - Rusia (eveniment coordonat de premierul rus Vladimir Putin), Krynica Economic Forum (Polonia).
Forum Invest este unul din cei mai importanţi organizatori de evenimente internaţionale de business din Europa. În cei peste 13 ani de funcţionare, peste 6.000 de personalităţi politice, oameni de afaceri, lideri de opinie, analişti şi jurnalişti din toată lumea, au participat la evenimentele Forum Invest, organizate în peste 20 de locuri din toată lumea. Prin invitarea la Bucureşti a unor personalităţi de renume mondial (laureaţi ai Premiului Nobel, şefi de state şi de guverne, analişti şi teoreticieni de business de prim rang), Forum Invest îşi propune să transforme Bucureştiul într-un centru regional de reflecţie şi promovare a politicilor eficiente de business, în beneficiul imaginii internaţionale a României şi a mediului local de afaceri.
(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Ioana State și Mane Voicu au pierdut finala Asia Express. De ce au fost desemnați câștigători Nicolai Tand și Sorin Brotnei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:09
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 995. Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare / Biden şi Xi se pregătesc pentru discuţii privind sprijinul Chinei pentru Rusia
-
astăzi, 08:09
Peste 800 de milioane de oameni suferă de diabet, boala care ameninţă mai ales ţările sărace