- Home
- Life-Entertaiment
- MIERCUREA CIUC, (09.03.2011, 15:34)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Harghita: Teiul din Leliceni a fost desemnat "Arborele European al Anului"
Teiul din comuna harghiteană Leliceni a fost desemnat, miercuri, câştigătorul concursului internaţional "Arborele European al Anului", transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
7 afișări
Teiul din Leliceni şi-a devansat principalul contracandidat, un platan din Bulgaria, cu aproximativ 5.000 de voturi.
Competiţia a fost strânsă, iar în ultima zi de votare, votul a fost sistat din cauza unor persoane care au încercat să fraudeze rezultatul final al concursului printr-o mulţime de mail-uri generate automat de pe mai multe calculatoare, acestea putând bloca serverul fundaţiei organizatoare din Cehia.
"Cu aproximativ 12 ore înaintea finalului competiţiei, considerat miezul nopţii de 6 spre 7 martie, presiunea pe server a fost atât de mare încât providerul a solicitat fundaţiei organizatoare să închidă procesul de votare. Au fost încercări de fraudă prin această metodă neortodoxă, nepermisă, utilizată de anumiţi votanţi, fiind înregistrate peste 5.000 de mail-uri generate automat din Bulgaria, dar şi peste 100 din România", a precizat preşedintele Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, Potozky Laszlo.
Porivit sursei citate, voturile considerate frauduloase nu au fost luate în considerare, iar pe primul loc al clasamentului competiţiei "Arborele European al Anului" s-a poziţionat teiul din Leliceni, votat de 23.298 de persoane.
Locul secund i-a revenit platanului din satul Garmen, aflat în sud-vestul Bulgariei, cu 18.374 de voturi, celelalte poziţii din clasament fiind ocupate, în ordine, de platanul din Letenye - Ungaria şi de stejarii din Slovacia şi Cehia.
"Cu toate că ultima perioadă a votului a fost umbrită de fraudă, dacă ne uităm la numărul de voturi valabil exprimate, putem spune că această competiţie şi-a atins scopul, adică sporirea importanţei acordată mediului înconjurător, inclusiv protejarea arborilor cu putere de simbol în comunităţi. Fireşte, suntem foarte mândri că teiul nostru a ocupat locul întâi şi vrem să le mulţumim tuturor celor care au încercat să-şi promoveze arborele favorit prin mijloace corecte", a spus Potozky.
Teiul din Leliceni, care a reprezentat România, are peste 500 de ani şi creşte la poalele dealului Bocskorok. Este înalt de aproximativ 20 de metri şi are o circumferinţă de 3,9 metri.
Supravieţuitor al multor calamităţi naturale, el a străjuit biserica, fiind martorul multor evenimente, precum năvălirile tătare din anul 1661, care au distrus în totalitate localitatea, seceta de 17 luni din 1717 şi 1718, grindinele devastatoare din 1854 şi 1857 şi inundaţiile din anul 1864.
El a fost desemnat, în 2010, câştigătorul competiţiei de mediu "Arborele anului" organizată în premieră în România.
Teiul din Leliceni va fi premiat la sfârşitul lunii mai, în cadrul unei ceremonii organizate la Bruxelles, cu prilejul Săptămânii Protecţiei Mediului, cu un un trofeu itinerant, realizat de un artist din Cehia.
Concursul internaţional "Arborele European al Anului" a fost organizat, în premieră în acest an, de Czech Environmental Partnership Foundation (Fundaţia Cehă pentru Parteneriat de Mediu), în parteneriat cu Fondul de Mediu al Ministerului Mediului din Republica Cehă şi s-a desfăşurat sub patronajul comisarului european pentru Protecţia Mediului, Janez Potočnik.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe