Hava: Un parc unic în România a fost amenajat în şanţurile cetăţii Alba Iulia

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, a anunţat, joi, finalizarea proiectului în valoare de peste 11 milioane de euro care a vizat reabilitarea şanţurilor Cetăţii din municipiu, unde a fost amenajat şi un parc unic în ţară.

Urmărește
18 afișări

Potrivit primarului, parcul, care cuprinde zone de odihnă şi recreere, piste pentru biciclişti, este unic deoarece a fost amenajat în şanţurile unei cetăţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Hava a anunţat, într-o conferinţă de presă, încheierea proiectului european prin care au fost reabilitate şanţurile Cetăţii Vauban din municipiu, în valoare de circa 11,5 milioane de euro, finanţare acordată prin Programul Operaţional Regional.

Primarul a spus că acest proiect a permis deschiderea pentru albaiulieni a unei zone a cetăţii "interzisă" până acum, deoarece aceste spaţii au fost ocupate de Armată.

El a adăugat că investiţiile au vizat amenajarea în interiorul şanţurilor a unor trasee turistice şi a unui parc "unic în România”.

Potrivit sursei citate, prin acest proiect au fost realizate spaţii verzi, lucrări de infrastructură şi canalizare, piste de biciclete, a fost introdus sistem de iluminat stradal şi decorativ şi au fost amplasate obiecte de mobilier urban.

Edilul a afirmat că în şanţurile cetăţii mai sunt două lucrări de realizat, care presupun amenajarea unei grădini japoneze şi a unei grădini romane.

Cetatea din Alba Iulia a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, între anii 1714-1738, fiind considerată cea mai reprezentativă fortificaţie bastionară de tip Vauban din România. Planul cetăţii a fost întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti, sub conducerea generalului Ştefan de Steinville, completat apoi de generalul Weiss.

Lucrările propriu-zise la fortificaţia de la Alba Iulia au început în 4 noiembrie 1715, când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol, dedicat împăratului şi situat pe latura de nord a cetăţii.

Centrul militar al Transilvaniei şi depozitul general pentru armament, la acea vreme, cetatea din Alba Iulia are valoare arhitecturală datorită lucrărilor în piatră realizate de sculptori italieni în urmă cu 300 de ani. Perimetrul zidurilor este de aproximativ 12 kilometri, acestea fiind ridicate cu ajutorul a 20.000 de iobagi.

Înainte de a se ridica fortificaţia de tip Vauban, pe acest loc a existat, începând cu anul 104, un castru roman, iar apoi o cetate medievală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici