Judeţul Sibiu se mândreşte cu unul dintre cei mai înalţi şi mai vârstnici brazi din România

  • Judeţul Sibiu se mândreşte cu unul dintre cei mai înalţi şi mai vârstnici brazi din România.
  • „Paznicul Cibinului” are 500 de ani şi e nevoie de 8 bărbaţi pentru a-l cuprinde cu braţele.
Urmărește
537 afișări
Imaginea articolului Judeţul Sibiu se mândreşte cu unul dintre cei mai înalţi şi mai vârstnici brazi din România

Judeţul Sibiu se mândreşte cu unul dintre cei mai înalţi şi mai vârstnici brazi din România

Copacul, aflat pe teritoriul comunei Gura Râului, măsoară 42 de metri înălţime, are un diametru de peste doi metri şi a adunat cinci secole de existenţă.

Nu există sătean în Gura Râului care să nu fi auzit despre legenda colosului din Cheile Cibinului, căruia, de-a lungul timpului, oamenii i-au atribuit şi un nume: „Paznicul”.

Se spune că, în vremuri îndepărtate, un tânăr ciobănaş a urcat cu mioarele spre munte, pe malul Râului Mare, unde iarba era grasă şi apa cristalină. Ciobănaşul locuia doar cu mama lui, ducându-şi zilele cu puţinii bani strânşi din vânzarea brânzei şi a cojoacelor cusute din lâna oilor.

Ca din senin, dinspre Munţii Cindrel s-a abătut o negură cumplită, ciobănaşul punându-se la adăpost, alături de oile sale, sub crengile unui copac. Ostenit, tânărul a adormit, iar atunci când s-a trezit a văzut că mioarele i-au dispărut, de parcă le-a înghiţit pământul.

Degeaba le-a căutat în susul şi în josul râului, prin pădurile dese sau pe culmile din împrejurimi: oiţele păreau dispărute pe vecie. Ciobănaşul era crescut cu credinţă în Dumnezeu şi, cu ochii spre cer, a început să se roage. Pe faţă i se prelingeau lacrimi care, una după alta, s-au scurs la rădăcina unui brad.

Legenda spune că bradul a prins putere şi s-a înălţat spre Cer, luând parcă drumul rugăciunilor rostite de ciobănaş. Văzând minunea, păstorul s-a căţărat până în vârful bradului, de unde a putut să-şi zărească mica turmă de oi rătăcite.

Întors în sat, ciobănaşul a povestit întreaga tărăşenie mamei sale care, la rândul ei, a spus-o oamenilor după slujba de la biserică. Mulţi săteni au urcat în Cheile Cibinului pentru a vedea cu ochii lor gigantul cu frunze veşnic verzi, apoi au jurat că niciodată nu îl vor tăia.

În prezent, bradul multisecular se află în „bătătura” Ocolului Silvic Gura Râului, care a amenajat şi o potecă de acces pentru turişti, mărginită de o balustradă de siguranţă.

„Vin oameni de pretutindeni să-l vadă. Toţi se minunează, îi fac fotografii şi încearcă să-l cuprindă în braţe”, spune Costel Sasu, şeful de Ocol.

Pădurarul recunoaşte că foarte multă lume îl întreabă despre legenda ciobănaşului: „Le spun ce am auzit şi eu de la bunici, atunci când eram copil. Niciodată nu m-am gândit că o să ajung să am grijă de cel mai înalt brad din judeţul Sibiu”.

La „Paznicul Cibinului” se ajunge urmând drumul forestier ce urcă din Gura Râului spre Crăciuneasa. Indicatoarele montate de Anii Drumeţiei oferă turiştilor varianta unor minunate drumeţii către Păltiniş, Şaua Cânaia sau fosta Cabană Fântânele.

De altfel, Cheile Cibinului sunt recunoscute pentru frumuseţea peisajelor, brăzdate de apele Râului Mare şi ale Râului Mic care, odată reunite, dau viaţă Cibinului. Sunt aproximativ 12 kilometri de drum ce despart localitatea de falnicul brad care, în anul 2020, a concurat pentru titlul de „Arborele European al Anului 2020”, competiţie în care a obţinut locul 5, după ce a primit aproape 18.300 de voturi.

O potecă îngustă, urcă din drum şi şerpuieşte până la poalele colosului verde. Rădăcini groase se împletesc şi se înfig printre stâncile gri, hrănind uriaşul cu seva şi vigoarea pământului.

„Paznicul” domneşte liniştit peste Cheile Cibinului, pregătit să înfrunte veacurile care vor urma. A răsărit în vremea lui Mihai Viteazul, a cunoscut furia naturii, însă oamenii l-au cruţat după ce lacrimile legendarului ciobănaş i-au udat rădăcinile, trimiţându-i astfel ramurile spre înaltul cerului. Acolo, în colţul de rai al Munţilor Cindrel, „Paznicul” veşnic verde îşi aşteaptă musafirii, arată Consiliul Judeţean Sibiu pe Facebook.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici