Kate şi William se căsătoresc, vineri, într-o atmosferă plină de entuziasm şi de fast

Mii de admiratori, turişti sau rezidenţi au ocupat, începând din zorii zilei de vineri, centrul Londrei pentru a sărbători "nunta secolului", aşa cum a fost supranumită căsătoria dintre prinţul William şi Kate Middleton, celebrată la 30 de ani de la nunta dintre Charles şi Diana, informează AFP.

Urmărește
2 afișări

Peste 2 miliarde de telespectatori vor urmări evenimentul din faţa propriilor televizoare, potrivit estimărilor guvernamentale. Această cifră este evident superioară celei de 750 de milioane care reprezintă numărul telespectatorilor care au urmărit nunta părinţilor prinţului William, pe 29 iulie 1981.

Câteva mii de admiratori şi susţinători ai monarhiei britanice s-au adunat deja de-a lungul parcursului pe care îl va urma alaiul regal, unii dintre ei instalându-se pe traseu de câteva zile deja.

Kate Middleton s-a trezit vineri dimineaţă la hotelul Goring, unde şi-a petrecut ultima noapte ca celibatară şi "femeie din popor", alături de familia sa.

Purtând o rochie cu buline, viitoarea mireasă, acompaniată de sora sa, Pippa, care îi va fi domnişoară de onoare, şi de mama sa, Carole, Kate a salutat, joi seară, când a sosit la hotel, mulţimea adunată în Belgravia. Zâmbitoarea Kate nu arăta niciun semn de nervozitate înaintea căsătoriei sale cu prinţul William.

În acelaşi timp, viitorul mire şi-a salutat fanii adunaţi de-a lungul The Mall, un bulevard care porneşte de la palatul Buckingham. Prinţul William, acompaniat de fratele său, prinţul Harry, care îi va fi cavaler de onoare, a strâns mâinile şi a vorbit cu oameni din mulţimea adunată la Clarence House, reşedinţa regală.

Cu câteva ore înainte, Kate a fost salutată cu urale la catedrala Westminster, unde, alături de prinţul Harry şi membri ai familiei, a participat la repetiţiile pentru nuntă.

Mii de fani erau adunaţi joi în faţa catedralei, iar atmosfera era una de carnaval.

Şi ducesa de Cornwall, mama vitregă a prinţului William, a mers pe The Mall pentru a se întâlni cu oamenii. "Suntem cu toţii pregătiţi pentu mâine - este minunat şi foarte emoţionant", a spus ducesa, soţia prinţului moştenitor Charles, întrebată fiind cum se simte.

Prinţul William, al doilea în ordinea succesiunii la tronul britanic, şi "fata din popor" Kate Middleton se vor căsători în catedrala Westminster, la Londra, aceeaşi în care a fost încoronat William Cuceritorul în anul 1066.

Potrivit unor surse din casa regală, prinţul britanic va purta uniforma roşie oficială care corespunde gradului de colonel în Irish Guards, un regiment din armata regală de infanterie. La nunta sa cu Diana, prinţul Charles a purtat uniforma oficială a marinei regale britanice.

Slujba religioasă va începe la ora 10.00 GMT, însă primii dintre cei 1.900 de invitaţi au fost rugaţi de organizatori să sosească cu circa trei ore mai devreme, din motive de securitate.

Kate Middleton va fi ultima care va intra în catedrală, cu doar câteva minute înainte de începerea ceremoniei. Acesta este, de altfel, un moment extrem de aşteptat: mireasa va ieşi din limuzina Rolls Royce şi va dezvălui lumii întregi rochia de mireasă pe care a ales-o, acesta fiind considerat un veritabil "secret de stat" până la ora începerii ceremoniei.

Nu va exista un schimb de verighete, deoarece prinţul William a decis să nu poarte verighetă. Cea pe care o va primi Kate va fi confecţionată dintr-o bucată de aur, ce i-a fost dăruită de regină, de către casa de bijuterii Wartski din Ţara Galilor.

Ceremonia va dura până la ora 11.15 GMT şi va fi oficiată de arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams.

Kate Middleton nu se va angaja "să fie supusă" în faţa soţului ei, în timpul jurămintelor de vineri pe care mirii le vor face în altarul catedralei Westminster. Potrivit programului oficial, Kate Middleton va promite "să îl iubească, să îl îngrijească, să îl respecte şi să îl sprijine" pe prinţul William, dar nu "să i se supună".

Formula reţinută pentru jurămintele oficiale religioase a făcut de altfel subiectul multor speculaţii din presa britanică.

Prinţesa Diana a inovat în 1981, omiţând să-i jure "supunere" prinţului Charles în timpul acestor jurăminte. În schimb, Sarah Ferguson, în timpul căsătoriei cu prinţul Andrew, în 1986, şi Sophie Rhy-Jones, la nunta cu prinţul Edward, în 1999, au promis supunere în faţa soţilor lor.

Un mesaj al cuplului - primul de la anunţarea logodnei, în noiembrie 2010 - va deschide programul oficial.

"Afecţiunea cu care am fost înconjuraţi a fost incredibil de emoţionantă şi ne-a impresionat profund pe amândoi", au scris viitorii miri într-un comunicat comun.

În timpul ceremoniei, va fi interpretată, printre altele, piesa clasică "Greensleeves", una dintre cele mai populare arii din folclorul britanic, veche de 500 de ani.

Tinerii căsătoriţi vor ieşi din catedrala Westminster pe un marş imperial de William Walton, care a fost interpretat şi cu ocazia căsătoriei părinţilor lui William, Charles şi Diana, în anul 1981. Mirii vor urca într-o trăsură folosită în acelaşi scop, în 1981, de Charles şi Diana, care va fi descoperită sau acoperită în funcţie de condiţiile meteorologice. Alte patru atelaje îi vor însoţi, urmând să transporte familia regală până la palatul Buckingham, reşedinţa reginei Elizabeth a II-a, bunica lui William, care a împlinit vârsta de 85 de ani în urmă cu câteva zile.

Alaiul va parcurge în 15 minute distanţa de 2,02 kilometri care separă catedrala Westminster de palatul Buckingham şi va trece prin faţa Parlamentului britanic şi a Big Ben-ului, prin Whitehall, cartierul ministerelor din Marea Britanie, unde se află şi reşedinţa premierului, Horse Guards Parade, Trafalgar Square şi The Mall, uriaşa alee care duce la palatul din parcul St. James.

Cuplul princiar va apărea la ora 12.25 GMT la balconul palatului Buckingham, unde, potrivit presei britanice, cei doi tineri căsătoriţi urmează să se sărute în faţa mulţimii.

Va urma un dineu cu 650 de invitaţi, care va dura până la mijlocul după-amiezei. O recepţie oficială va urma în timpul serii, tot la palatul Buckingham, cu 300 de invitaţi, seara încheindu-se cu un bal.

Peste 5.000 de poliţişti vor fi mobilizaţi, potrivit Scotland Yard, care a precizat că nu dispune de informaţii "specifice care ar putea să sugereze faptul că asupra acestui eveniment ar plana o ameninţare". Nivelul de alertă antiteroristă a rămas totuşi fixat la cotaţia "grav" de mai bine de un an în Marea Biritanie, acest lucru semnificând faptul că un atentat este considerat în continuare ca fiind "foarte probabil". Nivelul "grav" este al patrulea pe o scară de cinci grade de alertă.

1.900 de persoane sunt invitate la slujba de la catedrala Westminster. În afara capetelor încoronate - printre care se află şi prinţul Albert de Monaco şi viitoarea lui soţie, Charlene Wittstock -, pe această listă selectă se află fotbalistul David Beckham şi cântăreţul Elton John, dar şi măcelarul, poştaşul şi patronul barului din Bucklebury, satul în care trăieşte familia lui Kate Middleton.

Selecţia invitaţilor nu a fost lipsită de controverse: prinţul moştenitor al Bahrainului, a cărui ţară a fost aspru criticată pentru reprimarea manifestaţiilor pro-democraţie, a refuzat în cele din urmă invitaţia primită. Însă asociaţiile pentru drepturile omului au denunţat prezenţa la ceremonie a demnitarilor din Arabia Saudită, Qatar, Oman şi în special a celor din Siria, care trebuia să fie reprezentată de un ambasador. Acesta a fost convocat recent la Londra pentru a i se comunica de către autorităţile britanice că represiunea contra manifestanţilor este "inacceptabilă". William Hague, ministrul britanic al Afacerilor Externe, a anunţat, joi, că invitaţia ambasadorului Siriei la Londra a fost retrasă.

Presa britanică s-a mirat, totodată, de absenţa foştilor premieri Tony Blair şi Gordon Brown, cei doi predecesori laburişti ai actualului prim-ministru conservator David Cameron. Celebra "doamnă de fier" Margaret Thatcher s-a scuzat din motive medicale, însă succesorul ei, conservatorul John Major, va fi prezent la ceremonie.

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, va participa la căsătoria prinţului William la catedrala Westminster, apoi va lua parte, alături de soţia sa, Daniela Jinga, la recepţia oferită de ministrul britanic de Externe, William Hague, în onoarea prinţului, potrivit unui comunicat al ambasadei României la Londra.

Regele Mihai, Principesa Margareta şi Principele Radu fac o vizită de patru zile în Marea Britanie, în perioada 27 - 30 aprilie, ocazie cu care regele şi principesa vor reprezenta Familia Regală a României la ceremoniile prilejuite de căsătoria prinţului William cu Kate Middleton.

Kate Middleton, în vârstă de 29 de ani, şi prinţul William, în vârstă de 28 de ani, al doilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, s-au cunoscut în 2001 la universitatea scoţiană St. Andrews, dar relaţia lor, care a început în 2003, a fost întreruptă de o scurtă despărţire în anul 2007. William, fiul cel mare al prinţesei Diana, decedată în 1997, şi Kate Middleton s-au logodit în luna octombrie 2010, cu ocazia unei vacanţe private pe care au petrecut-o în Kenya.

Căsătoria lui Kate Middleton cu prinţul William va avea loc la 30 de ani de la somptuoasa căsătorie dintre prinţul Charles şi prinţesa Diana, celebrată în 1981, la Catedrala Saint-Paul din Londra. Cuplul a divorţat în 1996, iar prinţesa Diana a murit în urma unui accident de automobil, la Paris, în 1997. Ulterior, Charles s-a căsătorit cu Camilla, o veche prietenă a sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici