- Home
- Life-Entertaiment
- (24.02.2021, 07:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legenda Dragobetelui. Cel mai iubit bărbat sau Năvalnicul primăverii
- Dragobetele e o sărbătoare populară românească celebrată pe 24 februarie.
- Dragobetele reprezintă pentru români simbolul dragostei, fiind identificat cu zeul iubirii în mitologia greacă, Eros şi cu zeul dragostei din mitologia romană, Cupidon.
Urmărește
5919 afișări
Legenda Dragobetelui. Cel mai iubit bărbat sau Năvalnicul primăverii
Dragobetele e o sărbătoare populară românească celebrată pe 24 februarie. Dragobetele este o zi dedicată iubirii si renaşterii.
In prezent, Dragobetele reprezintă pentru români simbolul dragostei, fiind identificat cu zeul iubirii în mitologia greacă, Eros şi cu zeul dragostei din mitologia romană, Cupidon.
Legenda Dragobetelui. Cine este Dragobetele
Potrivit unei legende, Dragobete ar fi fost fiul babei Dochia, un tânăr chipeş şi voinic care influenţa în bine viaţa celor pe care îi întâlnea, zeul dragostei si al bunei dispozitii, fiind perceput ca un fecior frumos şi iubăreţ foc, care le face pe fete să-şi piardă minţile.
O altă legendă legată de ziua iubirii spune că Dragobete s-a numit iniţial Dragomir, ce simboliza zeul iubirii.
Pentru că nimeni nu ştia cine este tatăl lui, se zvonea că ar fi fost zămislit de chiar Duhul Muntelui, în timpul împreunării cu Dochia, când acesta s-a transformat în ceaţă.
La naştere, Dragobete a avut patru ursitoare de seamă, care i-au oferit daruri din cele mai alese. Prima ursitoare a fost primăvara care i-a oferit iubirea. A doua ursitoare a fost vara, care i-a dăruit dulceaţa fructelor şi căldura dragostei. A treia ursitoare a fost toamna, care i-a dat un fluier pentru a înveseli oamenii cu cântecele lui. Ultima ursitoare a fost iarna, care i-a oferit o îmbrăcăminte albă, imaculată, cu sclipiri de diamante. Ca cingătoare, i-a dăruit un brâu roşu cusut cu perle. Straiul era concept astfel încât creştea odată cu flăcăul, rămânând alb ca neaua, oricât l-ar fi purtat.
Cu aceste daruri, Dragobete reuşea să seducă fiecare tânără care îi ieşea în cale, motiv pentru care a devenit un simbol al dragostei şi al iubirii.
Mai târziu, când devenise deja tânăr fecior, Dragobete a mers în munţi, unde a învăţat despre plante şi animale. Astfel, Dragobete devine, în credinţa populară, stăpânul păsărilor şi al plantelor.
Se spune, de asemenea, că după ce şi-a îndeplinit sorocul Dragobete a fost transformat de Baba Dochia într-o plantă numită Năvalnic, plantă care renaşte primăvara în mai toate poienile şi care se foloseşte pentru descântece de dragoste şi pentru tratarea rănilor, de unde şi denumirea populară a sărbătorii de Dragobete – “Năvalnicul”.
În lumea satului românesc, până la jumătatea secolului al XX-lea, Dragobete era sărbătorit pe 24 şi 28 februarie sau pe 1 şi 25 martie, potrivit cercetătorului Ion Ghinoiu, autorul volumului „Zile şi mituri".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
-
Liderul opoziţiei conservatoare din Germania susţine discuţii pentru un acord de liber schimb între UE şi SUA lui Donald Trump
-
Apetit pentru mobilitate: Consumul de benzină şi motorină, în creştere în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Predicțiile Financial Times pentru anul 2025: Analiștii sunt optimiști în privința unui posibil acord de pace între Ucraina și Rusia
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„Nimeni nu a fost păcălit să voteze pentru Trump”: POLITICO lansează o analiză controversată care pune punct temerilor că alegerile au fost fraudate prin dezinformarea online
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe