Mario Vargas Llosa spune că cel mai recent roman al său va fi ultimul

Cel mai cunoscut scriitor peruan în viaţă, Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel, a anunţat că cele şapte decenii de carieră literară se apropie de sfârşit.

Urmărește
274 afișări
Imaginea articolului Mario Vargas Llosa spune că cel mai recent roman al său va fi ultimul

Mario Vargas Llosa spune că cel mai recent roman al său va fi ultimul

Într-un post-scriptum la noua carte, Le dedico mi silencio (I Give You My Silence), romancierul în vârstă de 87 de ani scrie: "Cred că am terminat această carte. Acum aş vrea să scriu un eseu despre Jean-Paul Sartre, care mi-a fost profesor în tinereţe. Va fi ultimul lucru pe care îl voi scrie".
 
”Le dedico mi silencio” a fost descrisă ca o scrisoare de dragoste pentru Peru şi pentru muzica criolla, amestecul distinctiv al ţării de valsuri europene cu influenţe afro-peruviene şi andine.
 
În interviurile acordate joi presei spaniole, scriitorul a declarat că, deşi simte că nu mai are suficient timp la dispoziţie pentru a livra un al 21-lea roman, speră să continue să scrie şi este hotărât să îşi termine eseul despre Sartre.
 
"Am 87 de ani şi, deşi sunt un optimist, nu cred că voi trăi suficient de mult pentru a lucra la un nou roman, mai ales că îmi ia trei sau patru ani să scriu unul", a declarat el pentru La Vanguardia. "Dar nu voi înceta niciodată să lucrez şi sper că voi avea puterea de a continua până la sfârşit."
 
Vargas Llosa, care locuieşte la Madrid şi are dublă cetăţenie peruană şi spaniolă, este ultimul supravieţuitor al fenomenului literar latino-american cunoscut sub numele de el boom, explozia culturală din anii 1960 şi 1970 care a făcut cunoscute în lume scrierile lui Gabriel García Márquez, Carlos Fuentes, Julio Cortázar şi mulţi alţii.
 
De la publicarea în 1963 a primei sale cărţi, ”La ciudad y los perros” - în care a folosit brutala academie militară din Lima, pe care o urmase la începutul anilor 1950, ca microcosmos al unui Peru afectat de diviziuni rasiale, socio-economice şi geografice - Vargas Llosa a făcut o cronică a uzurilor şi abuzurilor puterii, fie ea politică, militară, rasială, economică, socială sau sexuală, relatează The Guardian.
 
Vargas Llosa a mai spus că, deşi interesul "bârfelor" pentru afacerile sale private - nu în ultimul rând relaţia sa recentă de şapte ani cu mondenul Isabel Preysler - a pătruns în viaţa sa, nu a fost "deranjat sau jignit de acest lucru".
 
"Lucrul important pentru mine vor fi întotdeauna romanele şi eseurile, cultura şi ideile liberale pe care mi-am petrecut ani de zile apărându-le", a declarat el unui grup de jurnalişti. "Oamenii care au clare aceste priorităţi nu acordă atenţie prostiilor pe care anumite elemente ale presei le scriu despre viaţa mea şi care sunt adesea inventate".
 
Scriitorul, care a fost învins în tentativa sa de a deveni preşedinte al Peru în 1990 de Alberto Fujimori, a rămas deschis în ceea ce priveşte politica.
 
În urmă cu doi ani, el a susţinut-o cu reticenţă pe Keiko Fujimori - fiica fostului său adversar căzut în dizgraţie, autoritar şi în prezent încarcerat - în efortul eşuat al acesteia de a deveni următorul preşedinte al Peru, spunând că ea era "răul cel mai mic" în comparaţie cu rivalul său, liderul sindical şi profesorul Pedro Castillo, de extremă stânga, dar conservator din punct de vedere social.
 
În perioada premergătoare alegerilor generale din Brazilia de anul trecut, el şi-a exprimat preferinţa pentru Jair Bolsonaro în detrimentul lui Luiz Inácio Lula da Silva.
 
"Cazul Bolsonaro este unul foarte dificil", a spus el. "Păcăleala lui Bolsonaro este foarte greu de acceptat pentru un liberal. Dar acum, între Bolsonaro şi Lula, bineînţeles că îl prefer pe Bolsonaro. Chiar şi cu prostiile lui Bolsonaro, el nu este Lula".
 
Acordându-i lui Vargas Llosa premiul Nobel pentru literatură în 2010, comitetul a declarat că l-a ales pe scriitor "pentru cartografia sa a structurilor de putere şi pentru imaginile sale tranşante despre rezistenţa, revolta şi înfrângerea individului".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici