Masă tradiţională de Paşte pentru foşti sportivi, organizată de Valeria Răcilă

Aproximativ 20 de foşti sportivi şi antrenori care nu au rentă viageră au fost invitaţi, joi, la o masă tradiţională de Paşte, organizată de fostele campioane olimpice la canotaj Valeria Răcilă van Groningen, Doina Ignat şi Elisabeta Lipă, la Corbeanca.

Urmărește
25 afișări

Valeria Răcilă a fost extrem de emoţionată când s-a întâlnit cu foştii sportivi, fosta canotoare având lacrimi în ochi atunci când i-a salutat pe aceştia. "Această acţiune o fac din 2002, de când m-am întors în România, pentru foştii sportivi, ca aceştia să socializeze. Mulţi dintre ei sunt foarte în vârstă şi nu mai ies aşa uşor din casă. Mă emoţionez de fiecare dată când îi văd, mai ales pe doctorul Popescu (n.r. - Octavian Popescu se numără printre persoanele care au pus bazele cercetării sportive în România), care are aproape 92 de ani. Chiar dacă îi văd de două ori pe an, de Paşte şi de Crăciun, tot mă emoţionez. Mulţi nu au rentă viageră şi probabil că se descurcă mai greu. Este plăcut să le poţi oferi ceva foştilor mari sportivi", a spus Răcilă.

Cele aproximativ 25 de persoane care au participat la evenimentul de la Corbeanca şi-au amintit de momentele din cariera de sportivi, iar fostul secretar general al COSR Dan Popper a povestit cum a fost nevoit să se deplaseze până la Arad pentru a o convinge pe Valeria Răcilă, care tocmai se căsătorise, să revină la lotul naţional de canotaj. "Vali este o persoană de excelenţă. Ea s-a ocupat de toţi foştii sportivi şi a îmbogăţit niţel viaţa oamenilor. Nu am cuvinte pentru modul în care a evoluat această fată, pe care o ştiu de la începutul carierei ei. Am fugit după ea la Arad, atunci când s-a măritat prima oară, ca să o aduc înapoi la lot. Un om de mare excepţie. M-am simţit excelent de câte ori am putut veni aici", a adăugat Popper.

Fostul antrenor de handbal Nicolae Nedef regretă dispariţia unor sportivi care veneau la masa organizată la Corbeanca de Paşte şi de Crăciun. "Acest eveniment nu este o noutate. Din păcate, suntem din ce în ce mai puţini, ajungem să stăm la masa văduvelor, pentru că foştii sportivi s-au dus. Este o şansă de a aduce o mică bucurie soţiilor foştilor sportivi", a precizat Nedef.

Nicolae Nedef i-a criticat pe sportivii români din prezent, care sunt interesaţi doar de câştigurile financiare şi mai puţin de performanţe. "În trecut, cu toată sărăcia, exista o dorinţă de a face performanţă. În ziua de azi, sportivii vor doar să adune bani, altceva nu mai produc. Mă bucur foarte mult pentru performanţele obţinute în ultima perioadă la gimnastică, lupte, haltere, aceşti copii... La sporturile individuale se pot obţine mai uşor performanţe. În ziua de azi, echipele se adună la gară şi pleacă la competiţii ori noi, înainte, stăteam în cantonamente luni de zile", a menţionat Nedef.

Chestorul Elisabeta Lipă şi-ar dori să se întâlnească mai des cu foştii sportivi. "Este un lucru extraordinar că putem fi alături de ei de două ori pe an. Probabil că ar trebui să ne facem timp să ne vedem mai des pentru aceşti campioni", a adăugat Lipă.

Elisabeta Lipă a povestit cum era ameninţată în fiecare zi cu excluderea din lotul pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles, deoarece nu se încălzea cum trebuie. "În 1984, la înviorare, tehnicile de pregătire erau foarte învechite, iar antrenoarea mă ameninţa că mă dă afară. Înainte de Jocurile Olimpice mă ameninţa în fiecare zi că mă dă afară, dar bineînţeles că nu a făcut-o. Nu pot să cred că timpul a trecut atât de repede", a subliniat Lipă.

La evenimentul de la Corbeanca au fost prezenţi, printre alţii, Doina Bălaşa, Nicolae Nedef, Dan Popper, Victor Moceani, Maria Drăghici, Viorica Udrescu Rohan, Aurelia Tudor, Dragoş Hadarca, Radu Costinescu, Gheorghe Covaci, Erika Drăghici, Marina Jipa sau doctorul Octavian Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici