Monaco promite cetăţenilor săi o sărbătoare populară cu ocazia nunţii prinţului Albert al II-lea

Principatul de Monaco, decorat în culorile monegasce şi sud-africane, promite locuitorilor săi o mare sărbătoare populară la începutul lunii iulie, cu ocazia nunţii prinţului Albert al II-lea cu logodnica lui, Charlene, informează AFP.

Urmărește
3 afișări

La ceremoniile care se vor desfăşura pe durata a două zile sunt aşteptate numeroase personalităţi şi capete încoronate.

Cu două săptămâni înainte de eveniment, pe străzile din Monaco au apărut deja afişe pe care se poate citi textul "Mariage princier - Juillet 2011" (Nunta princiară - iulie 2011). În magazinele din principat au apărut deja diverse obiecte din porţelan cu iniţialele mirilor, iar în clădirea Operei din Monaco au început să fie scoase scaunele pentru a amenaja o sală de bal.

"48 de ore istorice", promite direcţia pentru turism, care speră că peste 200.000 de vizitatori vor veni în acest mic principat ce numără doar 35.000 de rezidenţi. Cu această ocazie, transportul în comun şi accesul în parcări vor fi gratuite, iar mijloacele de transport în comun sunt disponibile până în zori.

După ce vor asista joi, 30 iunie, la un concert susţinut de trupa Eagles, rezervat rezidenţilor şi transfrontalierilor, prinţul Albert al II-lea şi sud-africana Charlene Wittstock, o fostă campioană de nataţie, se vor căsători civil în ziua următoare, la ora locală 17.00 (15.00 GMT), în sala tronului din palatul princiar.

După o scurtă apariţie la balconul palatului, ei se vor alătura celor 6.000 de "supuşi" monegasci, reuniţi în piaţa centrală din faţa palatului princiar, care vor avea ocazia să deguste diverse preparate sud-africane şi să asiste la un concert nocturn susţinut de Jean-Michel Jarre în portul din Monaco.

Sâmbătă va avea loc ceremonia religioasă, celebrată nu în catedrala unde s-au cununat prinţul Rainier şi Grace Kelly - părinţii lui Albert al II-lea -, ci în aer liber, în Curtea de onoare a palatului princiar.

Slujba religioasă va fi transmisă pe ecrane uriaşe amplasate în tot oraşul, iar la eveniment va participa soprana americană Renee Fleming şi 4.300 de invitaţi.

Printre personalităţile care şi-au confirmat prezenţa se numără Karl Lagerfeld, Inès de la Fressange, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Automobilism Jean Todt, preşedintele CIO Jacques Rogge, regele Suediei, preşedintele libanez Michel Suleiman şi preşedinta Irlandei Mary McAleese.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy va fi şi el prezent, potrivit unor surse, însă nu a fost luată deocamdată nicio decizie în legătură cu prezenţa la eveniment a soţiei sale, care este însărcinată. Prinţul William al Marii Britanii şi soţia lui, Catherine, nu vor fi prezenţi, deoarece în acea perioadă se vor afla într-o vizită oficială în Canada.

Mirii vor traversa apoi oraşul, într-un automobil hibrid Lexus decapotabil, până la o capelă unde mireasa îşi va depune buchetul. Seara, dineul oficial va avea loc pe terasele din faţa cazinoului din Monaco şi va include preparate concepute de renumitul maestru bucătar Alain Ducasse. Dineul va fi urmat de un uriaş foc de artificii şi de un bal.

Eveniment cu un program minuţios alcătuit, nunta princiară va fi urmărită de jurnalişti din lumea întreagă (1.200 de cereri de acreditare). Totul pare să fie prevăzut dinainte, începând cu timbrul ales, care va purta efigia mirilor, şi până la alegerea parteneriatelor şi a mărcilor de lux invitate. În ceea ce priveşte rochia de mireasă, presa a vehiculat numele casei Armani, însă palatul monegasc a preferat să păstreze secretul asupra acestui subiect.

Principatul Monaco nu a mai cunoscut o astfel de stare de efervescenţă de la căsătoria părinţilor prinţului Albert al II-lea. Căsătoria prinţului, care până acum nu părea că doreşte să se însoare, este aşteptată cu nerăbdare de locuitorii din Monaco, foarte ataşaţi de ideea de continuitate a monarhiei din micuţul principat.

Albert al II-lea, prinţul suveran în vârstă de 53 de ani, a cunoscut-o în anul 2000 pe campioana sud-africană la nataţie Charlene Wittstock, cu ocazia unui concurs de nataţie organizat la Monaco. Prinţul, denumit în presa franceză "eternul celibatar" - deşi este tatăl a doi copii din relaţii pasagere -, şi-a anunţat logodna în iulie 2010.

Charlene Wittstock, născută în urmă cu 33 de ani în Rhodesia (astăzi în Zimbabwe), era protestantă, dar s-a convertit la catolicism înainte de căsătoria religioasă, ce va avea loc pe 2 iulie.

Albert al II-lea, el însuşi pasionat de sport, a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice, începând cu cea organizată la Calgary în 1998 şi terminând cu cea organizată la Salt Lake City în 2002, în calitate de membru al echipei naţionale de bob. Albert al II-lea este membru al Comitetului Internaţional Olimpic, din 1985, şi preşedintele Comitetului Olimpic Monegasc.

Prinţul Albert are doi copii, din relaţii pasagere, însă, potrivit regulilor de succesiune ale principatului catolic de pe Riviera Franceză, doar copiii născuţi în cadrul căsătoriei pot moşteni tronul.

Ultima dată când Monaco a sărbătorit o nuntă regală a fost în 1956, când tatăl lui Albert, Rainier, s-a căsătorit cu actriţa americană câştigătoare a unui premiu Oscar Grace Kelly.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici